URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Agurkurt (Borago officinalis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Borago officinalis L.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Rubladfamilien (Boraginaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Ettårig plante som er dekt av stive hår, tilhører rubladfamilien (Boraginaceae). Har en svak, men rikt forgrenet rot. Stengelen er opprett, forgrenet og blir 20-60 cm høy. Bladene er skjøre. Blomstene danner et glissent knippe. Frukten er en firedelt spaltefrukt. Agurkurt er en av de mest velegnete bifôrplantene.

UTBREDELSE
Sjelden, forekommer forvillet fra hager og i grustak i varmere strøk av landet.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

DYRKING
Agurkurt trives best på kalkholdig, leiret eller sandholdig, næringsrik jord. Frøene sås på voksestedet. De spirer etter en til tre uker. Spireevnen er 90-100%. Det er nødvendig å hakke jorden gjentatte ganger og holde ugress borte ved å luke.

INNSAMLING
Blomstene og hele urten samles inn i begynnelsen av blomstringstiden. Det innsamlete materialet bres ut i et tynt sjikt og tørkes ved 35’C. Det tørker temmelig langsomt. Agurkurt og -blomster oppbevares i tette krukker og beskyttet mot lys og fuktighet.

DROGER/ANVENDTE PLANTEDELER
Flores, Herba Boraginis, agurkurtblomster og -urt. Drogene både lukter og smaker som agurk.

INNHOLD
Slim, harpiks, eterisk olje, et blått anthocyaninfargestoff, garvestoffer, kiselsyre, vitamin C og andre stoffer.

OMTALE AV AGURKURT

Bruk
Drogen er blitt ansett som velgjørende ved sykdommer i urinorganene og åndedrettsorganene, og som svettedrivende og stoffskiftestimulerende middel. Drikker som inneholder agurkurtdroger fremkaller en følelse av kulde og virker nerveberoligende. Utvortes har kaldtvannsuttrekk eller saft fra friske blad vært anvendt i folkemidisinen til omslag på sår som har vanskelig for å gro, kroniske utslett og byller. Av unge blader kan man tilberede en velsmakende salat. Urten brukes til krydder. I jordbruket anvendes agurkurt til dyrefôr.

Andre opplysninger
Den vanlige oksetungen (Anchusa officinalis L.) er en ett- til flerårig plante som til å begynne med har røde, senere blåfiolette, og en sjelden gang hvite blomster som gir urindrivende og avførende droger (Radix, Herba, Flores, Buglossae). Unge blad som står nederst ved bakken kan brukes til tilberedning av spinat eller salat.

ADVARSEL
Enkelte planter som hører til rubladfamilien, blant annet agurkurt og oksetunge, kan forårsake hudutslett og -betennelser med deres børstehår. Man bør derfor være aktsom ved innsamling, tørking og lagring av drogene.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.