URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Åkerbær (Rubus arcticus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Rubus arcticus L.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Åkerbär
Dansk: Agerbær
Finsk: Mesimarja (betyr honningbær)
Islandsk: Akurber
Samisk: Vadot
Engelsk: Arctic bramble
Tysk: Arktische Himbeere

banner_bg_1

NAVN
Det latinske slektsnavnet Rubus viser til de røde fruktene. Artsnavnet arcticus betyr fra nordlige polarstrøk. Navnet åkerbær har dels sitt opphav i litteraturen, men skyldes også direkte innflytelse fra Sverige. Åkerbær finnes i hvert fall ikke på norske åkrer.

FAMILIE
Rosefamilien (Rosaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Opptil 20 cm høye skudd og meterlange underjordiske utløpere.

UTBREDELSE
Åpent og fritt, langs elver, i kratt og lier til opp på snaufiellet. Sjelden over indre deler av Østlandet og nordover, mer vanlig nord for Trøndelag, og mest i indre Troms og Finnmark.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

INNHOLDSSTOFFER
Den inneholder om lag 5 % sukker, sitronsyre og vitamin C.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

OMTALE AV ÅKERBÆR
Åkerbær er av de mest eksklusive bær som finnes, men vi må til Finland for å finne mengder av dem.

GASTRONOMI
Fullmodne åkerbær er den mest aromatiske frukt vi har. Den inneholder om lag 5 % sukker, sitronsyre og vitamin C. Men modningen strekker seg fra juli til september, så de må høstes flere ganger. Åkerbær regnes som et svært verdifullt bær. Men de er lite holdbare, har lett for å «safte seg» og gå i gjæring.
 Finland har mye åkerbær; bæra har en ypperlig aroma og kvalitet, og finnene produserer den enestående Mesimarja, åkerbærlikør. Men det har vært antydet at det blir blandet bringebær i råvaren!
 Også bladene utnyttes. De blir brukt som te-surrogat, selv i te-landet Kina.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.