URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Aloe vera (Aloe vera)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Aloe vera (L.) Burm.f.

SYNONYMER
Aloe vera (L.) Webb.
Aloe barbadensis Mill.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Aloëfamilien (Asphodelaceae) er en underfamilie i (Xanthorrhoeaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Plante i aloëfamilien (xanthorrhoeaceae), hvor blomsterstengelen kan bli 3-4 meter høy. Den har kjøttfulle, lanseformede og spisse blader, og røde eller gule blomster (avhengig av arten) som henger fra den lange stengelen.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladsaften.

INNHOLDSSTOFFER

EGENSKAPER OG VIRKNING
Fra de saftige aloe vera-bladene utvinnes to hovedprodukter: Aloe vera juice og aloe vera gelé.

Aloe vera juice. Når man skjærer i overflaten på aloe vera-bladene, uansett hvilken aloe-art det er, vil det renne ut en seigtflytende, gulaktig væske med bitter smak. I sollys eller ved koking blir den konsentrert, til en formløs brun og svært bitter masse – aloe vera juice.
Basert på den daglige dosen, har aloe vera juice forskjellige egenskaper (1).

  • Opptil 0,1 g har den appetittvekkende, magestyrkende og galledrivende egenskaper, og fremmer også fordøyelsen.
  • Fra 0,1 g virker den avførende og menstruasjonsstimulerende (øker mengden blod).
  • Med en dose på 0,5 g (maksimum per dag) virker den sterkt avførende og ve-forsterkende (sammentrekkende på livmoren).

Aloe vera gelé eller juice utvinnes av de saftige bladene, som inneholder en nærmest transparent saft uten smak. Det er denne saften som har gjort den kjente aloe vera-geleen så mye brukt de siste årene, spesielt på grunn av den helende virkningen på huden.
 Den inneholder acemanan, et immunstimulerende stoff som øker immunforsvaret. I motsetning til aloe vera juice, virker ikke aloe vera gelé avførende.
 Med lokal behandling kan aloe vera hjelpe i mange tilfeller.
De viktigste er følgende:

  • Åpne sår, rene eller infiserte. Kompresser med aloe vera juice (3), men aloe vera-blader kan også legges direkte på såret. Det virker sårrensende og bidrar til at det gror raskere, noe som også gjør at arret blir mindre.
  • Brannsår. Aloe vera gelé eller juice brukes i kompresser i to dager etter forbrenningen (3). Ved førstegradsforbrenning holder det med behandling i 2-3 dager. I mer alvorlige tilfeller anbefaler vi at du oppsøker lege. Aloe vera bidrar til raskere gjenoppbygning av det forbrente området, og kan også redusere arr til det minimale.
  • Hudlidelser. Vask med aloe vera juice har svært god effekt på psoriasis og eksem. og også kviser, fotsopp (soppinfeksjoner) og herpes (4). Vi anbefaler også oralt inntak av aloe vera for å øke effekten (2).
  • Pen hud. Aloe revitaliserer huden, gjør den mer motstandsdyktig, myk og vakker. Den får også arr og sprekker til å se bedre ut. Den blir også brukt for å ta vare på negler og hår (4, 5).
  • Tatt oralt, har aloe vera juice blodrensende og styrkende virkning. Den brukes som fordøyelsesmiddel og i behandling av sår på mage-tolvfingertarm (2).

Acemanan i aloe vera juice er vitenskapelig utprøvd og viser seg å stimulere kroppens immunforsvar (2). Brukt innvortes aktiverer den de hvite blodlegemene (lymfocyttene), celler som bekjemper kreftceller, i tillegg til dem som er angrepet av AIDS-viruset. Det er utført undersøkelser på behandling med acemanan av begge disse moderne sykdommene, men man har ennå ingen konkrete resultater å vise til.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i lever og galleblære. Tarmsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01
1. Aloe vera juice. Den brukes som kapsler og er produsert farmasøytisk. Som avførende middel virker aloe vera juice langsomt, så den bør helst tas om kvelden for å ha effekt neste dag.

vg01
2. Aloe vera gelé. Ta 1-2 spiseskjeer blandet med vann, fruktjuice eller melk, 3-4 ganger daglig.

Utvortes bruk

vg01

3. Kompresser med aloe vera juice. La dem ligge på hele dagen og fukt dem med juice når de blir tørre. Aloe vera tørker ut huden, så om natten kan man påføre olivenolje eller fuktighetskrem.

vg01
4. Vask med aloe vera juice. Vask 2-3 ganger daglig på det vonde hudområdet. Det anbefales at du kombinerer bruken med noe mykgjørende, som olivenolje.

vg01

5. Kremer og salver, og andre farmasøytiske preparater basert på aloe vera. Disse inneholder vanligvis mykgjørende eller fuktighetsgivende stoffer.

OMTALE AV ALOE VERA
Gjør huden sterkere og mykere og virker sårhelende

I dag vet vi at aloe vera tilhører gruppen av xeroide urter, som lukker spalteåpningene i bladene etter hver skade de blir påført. Derfor unngår den også tap av plantesaft.
Bruken av aloe vera som sårhelende middel har en lang historie. Greske soldater, romerske keisere og krigere fra mange land har blitt behandlet med denne urten.

ADVARSEL
Aloe vera gelé og juice kan gi allergiske reaksjoner dersom de brukes direkte på huden.
Aloe vera juice øker blodtilstrømningen til organene i bekkenområdet og virker også sammentrekkende på livmoren, derfor må den ikke brukes av gravide kvinner, og heller ikke under menstruasjonen. Dosen må aldri overstige 0,5 gram per dag.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.