URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Apotekerkattost (Malva sylvestris)

LOKALNAVN
Ålegress

VITENSKAPELIG NAVN

Malva sylvestris L.

SYNONYMER
Malva vulgaris

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kattostfamilien (Malvaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
To- til flerårige urt som tilhører kattostfamilien (Malvaceae), som blir 20-70 cm høy. De har en spoleformet rot som først sender opp en bladrosett ved bakken og senere en grovhåret stengel.
De skaftete blomstene har fem kronblad og sitter i kant med basis av langskaftete, håndflikete blad. Apotekerkattost har opprett stengel og blad som er håndflikete til midten og store rosafiolette blomster. Spaltefrukten deler seg i enfrøede delfrukter. Blomstringstid juli-september.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
Apotekerkattost er mindre vanlig ved veier og gårder på Østlandet og langs kysten nord til Sør-Trøndelag.

DYRKING
Mauretansk kattost (Malva sylvestris L. subsp. mauritania L. A. et Gr.), som er en underart av apotekerkattost, dyrkes på grunn av blomstene. Den er en ettårig plante med mørkt fiolette blomster. Middels tung til tung, næringsrik jord med tilstrekkelig fuktighet og på et varmt, lunt sted utgjør passende voksesteder for mauretansk kattost.

INNSAMLING
Man samler inn unge, store blad med skaft som ikke er angrepet av rustsopp eller hele den blomstrende planten. Fra apotekerkattost samles også blomstene inn, uten skaft, men med beger. Det innsamlete materialet tørkes ved en temperatur som stiger langsomt fra 25’C til 35’C. Stenglene tørkes langsomt. Blomstene får en blåaktig farge når de tørker. Den tørre drogen oppbevares i tette krukker som beskytter mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Folia, Flores, Herba Malvae, malvablad, -blomster og -urt. Blomstene og bladene. Drogene er uten lukt og har en slimaktig smak.

INNHOLDSSTOFFER
Hele planten, og spesielt blomstene og bladene, inneholder store mengder slimstoff.
Slim (bladene fra apotekerkattost har høyest sliminnhold), garvestoffer, vitamin C og andre stoffer. I blomstene finnes også anthocyaninfargestoffet malvin.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Kronisk forstoppelse. Selv i høye doser virker den mildt avførende uten å irritere, og smører derved også tarmen. Den anbefales spesielt til barn og eldre mennesker (1).
  • Luftveislidelser. Den virker slimutdrivende og slimløsende og anbefales derfor ved forkjølelse, influensa, bronkitt, irritasjonshoste og tørrhoste, samt astma (1).
  • Lidelser i hud og slimhinner. Brukt lokalt, hjelper den ved betennelse i svelget (faryngitt), skjedebetennelse (vaginitt), betennelse i endetarmen og endetarmsåpningen, eksem, kviser, verkebyller, og som regel ved alle overfladiske irritasjoner (2).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Luftveissykdommer. Hudsykdommer. Øre-, nese og halssykdommer. Anale og rektale sykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01

1. Uttrekk eller avkok med 30 g blomster og/eller blader per liter vann. Drikk 3-4 varme kopper daglig.

vg01
2. Uttrekk eller avkok. Samme som innvortes, men litt mer konsentrert, brukes også utvortes til gurglevann, vaginalskylling, klystér, og som kompresser på det vonde hudområdet.

OMTALE AV APOTEKERKATTOST
Mykgjørende og betennelsesdempende

Hippokrates anbefalte den som en mykgjørende og avførende urt, to egenskaper som er utprøvd og som fortsatt benyttes.

Bruk
Malvablomster inngår i mange teblandinger mot hoste. Både blomster, blader og urten regnes å ha virkning på sykdommer i de øvre luftveiene og ved mage- og tarmkatarrer når de brukes i form av kaldtvannsekstrakt. Utvortes er kaltvannsekstraktet blitt anvendt som gurglevann, til omslag eller til vask ved hudutslett, kviser og hevelser.

Andre opplysninger
Til farmasøytisk formål brukes i våre dager kun droger fra den dyrkede mauretanske kattosten, som inneholder mye slim.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.