URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Appelsintre (Citrus sinensis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Citrus sinensis (L.) Osbeck.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Rutefamilien (Rutaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Et tre med torner på grenene, tilhører rutefamilien (rutaceae) og blir 2-5 meter høyt. De vintergrønne bladene har en liten hjerteformet stilk.
Blomstene er hvite, og vokser på bladstilken. Frukten er de kjente appelsinene.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

Bladene, blomstene og fruktene, spesielt de på søtappelsintreet. (Se tabell.)


FORSIKTIG BRUK
Planten kan være giftig. Den kan brukes uten risiko, men husk alltid advarslene som er beskrevet.

INNHOLDSSTOFFER
Rik på eteriske oljer. Flavonoidglykosider (naringin, hesperidin og rutin). Vitamin P.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Hele treet er rikt på eteriske oljer med medisinsk effekt, men høyest konsentrasjon finnes i blomstene.
Søtappelsinen er den mest kjente og dyrkede, på grunn av alle variantene. Men appelsintreet som er mest brukt i fytoterapi, er det bitre eller sure, for selv om begge typene har de samme egenskapene, har bitterappelsinen høyere konsentrasjon av aromastoffer og virkestoffer.
Bladene, og spesielt blomstene, fra appelsintreet, i noen land kjent ved navnet azahar (fra arabisk az-sahar, som betvr hvit blomst), inneholder eteriske oljer av linalylacetat og linalol i tillegg til flere andre aromatiske stoffer. Det er stoffene som gir den beroligende, krampeløsende og lett søvndyssende effekten.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

 • SØVNLØSHET (1): Virker mildt beroligende, så det blir lettere å falle i søvn.
 • NERVØSITET og irritabilitet (1): Gir gode resultater uten fare for avhengighet eller andre uheldige bivirkninger. Kan tas også av barn, som blir rolige og får en roligere søvn.
 • MIGRENE forårsaket av arterielle spasmer (1).
 • FORDØYELSESPLAGER: Kramper og smerter i magen av nervøs årsak (nerver i magen), og også lufsluking (aerofagi) og raping (1).
 • HJERTEBANK, besvimelser og svakhet: Uttrekk av appelsinblomster er sammen med melisse en del av det berømte “karmelittvannet».
 • MENSTRUASJONSSMERTER, forårsaket av spasmer i livmoren (1).
  Appelsinblomstolje er et ekstrakt fra blomstene, og oljen, kalt petitgrain, er fra bladene.
 • FRUKTSKALLET (2), spesielt fra bitterappelsinen, er rikt på flavonoidglykosider (naringin, hesperidin og rutin), som virker på samme måten som vitamin P. Derfor er det brukt i tilfeller med kapillær og vaskulær svakhet (ødem, åreknuter og dårlig blodsirkulasjon). Det gir en god drikk for fordøyelsen ved at det er appetittvekkende og et godt hjelpemiddel ved dårlig fordøyelse. Som blomstene og bladene har det også en lett beroligende effekt.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Hjertesykdommer.
 Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene.
 Utmattelse og asteni (styrkende behandling).
 Sykdom i arteriene.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01

1. Infusjon av blader og/eller blomster, 10-20 g per liter vann (tre blader eller seks blomster er nok til en beroligende te. Drikk 3-4 kopper daglig, spesielt før sengetid.

vg01
2. Avkok. Kok 30 g tørt skall kuttet i biter i en halv liter vann i 15 minutter. Det kan søtes med honning. Drikk en kopp etter hvert måltid.

OMTALE AV APPELSIN
Folkemedisin – blomstene er beroligende og frukten er styrkende

I middelalderen kom appelsintreet fra Midtøsten og Asia til Middelhavskysten, og siden har suksessen aldri avtatt. Med den elegante formen, blomstenes rike aroma, og ikke minst den deilige frukten, erobret den jordene og bordene over hele verden.
Noen få år etter at Columbus kom til Amerika, tok spanjolene med seg appelsintreet dit, nærmere bestemt til Mexico, Florida og California, der vi i dag finner de største appelsinlundene i verden.

Appelsin

Søtappelsinen er en av de mest populære fruktene i kalde land, siden den er en viktig C-vitaminkilde om vinteren. Den spises som den er, eller den smakfulle saften drikkes. For at de medisinske og ernæringsmessige egenskapene ikke skal gå tapt, bør appelsinjuice drikkes umiddelbart etter at den er laget.
 C-vitamin ødelegges raskt i kontakt med oksygen, og det samme gjelder for andre virkestoffer, som gjennomgår ugunstige forandringer som spesielt endrer utseende og smak. Dette er årsaken til at C-vitamin vanligvis tilsettes industrielt produsert appelsinjuice, men det medfører ikke at alle de opprinnelige egenskapene kan beholdes.
Appelsiner inneholder A-, B-, C -og P-vitamin, i tillegg til flavonoider, sukker, organiske syrer og mineralsalter. De virker mot skjørbuk, og har styrkende, appetittvekkende og drenerende egenskaper (bidrar til tømning av galleblæren).

Appelsiner anbefales i følgende tilfeller:

 • Infeksjonssykdommer eller feber.
 • Tretthet, asteni (ekstrem kraftløshet).
 • Underernæring, anemi, engelsk syke.
 • Trombose, arteriosklerose og generelt dårlig blodsirkulasjon. På grunn av vitamin P og andre stoffer, bidrar appelsiner til å gjøre blodet mindre tyktflytende og har en beskyttende effekt på blodkarene.

GASTRONOMI
Den spises som den er, eller den smakfulle saften drikkes. Saften brukes ellers i matretter.

ADVARSEL
Personer med lidelser i galleblæren, bør unngå å spise appelsiner på tom mage. På grunn av den galledrivende virkningen kan det forårsake en rask tømning av galleblæren, noe som kan medføre magebesvær – som følelse av luftansamlinger og oppblåst mage.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.