URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Blomkarse (Tropaeolum majus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Tropaeolum majus L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Blomkarsefamilien (Tropaeolaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Hardfør ettårig plante i blomkarsefamilien (tropaeolaceae), som vanligvis vokser som klatreplante. Den har runde blader og blomster med lang nektarspore og fem kronblader med kraftig oransje, rød eller gul farge.

UTBREDELSE

DROGE/PLANTEDELER SOM BRUKES
Bladene, blomstene og frukten.

INNHOLDSSTOFFER
Alle delene av planten inneholder en svovelholdig glykosid, glykotropaeolin, som gjennom virkningen av myrosin (et enzym som finnes i selve planten, og som frigjøres når man bryter av stengelen eller moser den), i tillegg til flere andre stoffer, produserer en svovelholdig eterisk olje med kraftig antibiotisk virkning.

EGENSKAPER OG ANVENDELSE
Etter inntak av planten går den eteriske oljen over i blodet og skilles ut gjennom luftveiene og urinsystemet. I disse organene, hvor oljen får en høyere konsentrasjon, skapes den antimikrobiske virkningen som hemmer bakterievekst og reproduksjon.
Det vil si at de to viktigste funksjonene hos blomkarse er følgende:

 • Infeksjoner i luftveiene: Bihulebetennelse (sinusitt), betennelse i neseslimhinnen (rhinitt), betennelse i svelget (faryngitt) og spesielt bronkitt, både akutt og kronisk. Dr. Leclerc, en kjent fransk fytoterapeut og lege, bekreftet at bruk av blomkarse «gjør slimet i bronkiene mer tyntflytende (mykolytisk) hos mennesker som lider av bronkitt, så det lettere kan drives ut og hostes opp.» De antibiotiske virkestoffene i blomkarse virker på hele luftveissystemet og avlaster bronkiene, lindrer hoste og er derfor bra ved influensa og forkjølelse (1, 2).
 • Infeksjoner i urinveiene: Betennelse i nyre-bekken og nyrer (pyelonefritt) og blærebetennelse (cystitt) (1, 2). Dr. Schneider skrev om undersøkelser som viste at man, ni timer etter inntak av blomkarsesalat, fortsatt fant de antibiotiske virkestoffene i urinen.

I tillegg til de antibiotiske egenskapene har blomkarse også andre fortrinn.

 • Den understøtter hudfunksjonene, på grunn av det høye innholdet av svovel. Brukt lokalt virker den arrdempende på sår. Den virker oppbyggende, gjør tørr hud myk og glatt, og stimulerer hårrøttene slik at håret revitaliseres og til og med kan begynne å vokse igjen. Derfor er blomkarse en av de plantene som er mest brukt i behandling mot håravfall.
  For å styrke effekten bør man barbere bort håret før behandlingen starter (4).
 • Styrkemiddel. Kanskje på grunn av den høye konsentrasjonen av C-vitamin (285 mg per 100 g friske blader, mens sitron bare inneholder 50 g per 100 g fruktkjøtt) (1, 2).
 • Menstruasjonsregulerende. Ifølge Mességué vil sittebad med blomster eller frukt fra blomkarse balansere og normalisere menstruasjonssyklusen (3).
 • Afrodisiakum. Av en eller annen grunn virker blomkarse også som afrodisiakum (1, 2). Den er blitt kalt «kjærlighetsblomst». Smak den!

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Urinveissykdommer (nyrer og urinblære). Hudsykdommer. Utmattelse og asteni (styrkende behandling). Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Salat (styrkende og appetittvekkende). Bruk unge blomster og blader. Perfekt tilbehør i frisk salat.

vg01
2. Uttrekk eller avkok. Lages med 30 g blomster, blader og frukt per liter vann. Drikk én kopp hver fjerde time.

vg01
3. Sittebad. En håndfull blomster eller frukt per liter vann. Badet må være varmt.

vg01
4. Vask. Mal 20 g blader, blomster og friske blomkarsefrø. La det trekke som kaldt ekstrakt i en halv liter 96 % etylalkohol i to uker. Dette kalde ekstraktet kan tilsettes ti nesleblader, fem blader av buksbom og en spiseskje rosmarin. Sil og gni hodebunnen godt inn med denne væsken.

OMTALE AV BLOMKARSE
Naturlig antibiotikum med påvist effekt

Flere typer antibiotika er framstilt av sopp og bakterier. Blomkarse er en av de beste plantene man kjenner som kan produsere naturlig antibiotiske stoffer med følgende fordeler framfor vanlige antibiotika:

 • Ødelegger ikke bakteriefloraen som naturlig forekommer i fordøyelseskanalen.
  Blomkarse gir ikke diaré eller forràtnelse i tarmen, to symptomer som ofte viser seg ved bruk av vanlig antibiotika som tas oralt.
 • Gir ikke overømfintlighet eller allergiske reaksjoner, som er svært vanlig ved bruk av andre typer antibiotika.
 • Inntaket er enkelt og ukomplisert. Det krever verken injeksjoner eller hjelpestoffer. Den kan spises som frisk, grønn salat, og har en deilig smak som minner litt om sennep.

GASTRONOMI
Unge blomster og blader brukes i salat.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.