URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Boldo (Peumus boldus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Peumus boldus Molina

SYNONYMER
Peumus boldo Mol.
Boldea fragrans (Ruiz & Pav.) Gay.
Boldoa fragrans Lindl.
Peumus fragrans Ruiz & Pav.

Boldu boldus (Molina) Lyons

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Monimiaceae

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre eller busk i monimiaceae-familien, som blir opptil 5 m høy, med ellipseformede, kraftige blader og hvite eller gulaktige blomster. Hele urten har en aroma som minner om peppermynte.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene.

INNHOLDSSTOFFER
Bladene hos boldo inneholder rundt 20 alkaloider som tilhører aporfingruppen, hvor boldin, som er den viktigste, utgjør 25-30%. Bladene inneholder også eterisk olje som gir urten den typiske lukten. I den eteriske oljen finnes også eucalyptol, ascaridol og kymol. Bladene inneholder også flere flavonoider og glykosider (boldoglysin).

EGENSKAPER OG VIRKNING
De viktigste egenskapene hos boldo er følgende:
Galledannende (øker galleproduksjonen i leveren), og galledrivende (bedrer galleblærens tømmefunksjon). Dette er årsaken til at boldoblader anbefales ved belastet lever, bevegelsesforstyrrelse i galleblæren (dyskinesi) og kolikk i galleblæren (1, 2).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • 
Mot gallestein. Boldo har også god effekt mot gallestein, også fordøyelsesproblemer og følelsen av oppblåsthet etter måltider, noe som er karakteristisk for denne lidelsen (1, 2). Boldo kan ikke løse opp gallesteiner eller bidra til at de utstøtes, men det er bevist at urten skaper forandringer i gallens kjemiske sammensetning og fysiske egenskaper. Det gjør at gallen blir mer tyntflytende og med mindre tilbøyelighet til å danne gallestein.
    Man kan også si at boldo hindrer gallen i å danne nye gallesteiner og hindrer eksisterende steiner i å vokse.
  • Fordøyelsesfremmende (peptisk) og appetittregulerende. Boldo er anbefalt ved oppblåst mage og treg fordøyelse, appetittmangel og dårlig ånde (1, 2).
  • Mildt avførende, sannsynligvis som en konsekvens av bedre flyt av galle til tarmen, noe denne urten bidrar til (1, 2).
    Boldo tas vanligvis samtidig med andre galledannende og galledrivende urter (artisjokk, rosmarin) eller avførende urter (trollhegg, senna, osv.).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk med 10-20 g blader per liter vann. Drikk én kopp før måltider, opptil fire ganger daglig.

vg01

2. Tørr ekstrakt. Ett gram 3-4 ganger daglig før måltider.OMTALE AV BOLDO
Normaliserer funksjonen i galleblæren

Boldo er en av de medisinske urtene som blir mest brukt i framstilling av medisiner for behandling av lidelser i lever og galleblære. Boldo finnes i flere laboratorieframstilte medisiner som en viktig bestanddel. Denne urten har egenskaper som aldri kan erstattes av noe kjemisk framstilt produkt.
I Chile er boldo en høyt verdsatt urt. De indianske urinnvånerne i Andesfjellene brukte boldo på grunn av effekten på mage- og fordøyelsesproblemer. I dag kan man finne den i apoteker og helsekostforretninger i Europa og Amerika, og over alt med det opprinnelige araukanske navnet.
Araukaner: Indiansk folkegruppe i Chile. Språket var araukansk.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.