URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Borremynte (Marrubium vulgare)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Marrubium vulgare L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Denne flerårige planten, som tilhører leppeblomstfamilien (Lamiaceae), har smal rot og firkantet stengel som blir 40-70 cm høy og er hvitt filthåret. Bladene er runde. De små, leppeformete blomstene er hvite. Frukten er en firedelt spaltefrukt. Blomstringstid juli-august. Borremynte dufter som eple. Den egner seg godt som bifôrplante.

UTBREDELSE
Sjelden i Norge. Kun på avfallsplasser i Fredrikstad, Oslo og Stjørdal.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

DYRKING
Borremynte trives best på lett, porøs og stenete jord på solfylte steder. Om våren sås frøene i kasse og plantene settes ut på friland såsnart det ikke lenger foreligger mulighet for nattefrost. Formeringen kan også foregå om høsten ved deling av plantene. Det eneste stell som kreves er å holde ugress borte og luke bakken. For å kunne høste planten i opptil fem-seks år kan man gi den nokså rikelig med kompost- eller handelsgjødsel. Man får tak i frøene ved å slå de svakt tørkete plantedelene.

SAMLETID
Den unge, blomstrende planten samles flere ganger årlig.

INNSAMLING
Man samler inn den unge, blomstrende planten flere ganger i året. Plantematerialet legges ut i et enkelt lag og tørkes ved opptil 35’C.
Tørkingen må foregå langsomt, men plantedelene må likevel ikke snus under denne prosessen. Drogen beskyttes mot lys og fuktighet og oppbevares i tette krukker.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Marrubii albi, borremynteurt. Drogen har en aromatisk duft og bitter smak.

VIRKESTOFFER
Borremynte inneholder garvestoffer, bitterstoffer marrubiin, eterisk olje, slim, harpiks, voks og andre stoffer.

OMTALE AV BORREMYNTE
Bruk
Borremynte virker visstnok fordøyelsesstimulerende og forekommer i såkalte galledrivende og andre teblandinger. Man mener at drogen er virksom ved tørrhoste, astma, diarre og smertefull menstruasjon. Den er også blitt anvendt ved ureglemessig hjerteaktivitet (arrythmi). Utvortes er borremynteurt blitt brukt til sårbehandling.

ADVARSEL
Drogen er giftig om den brukes i større mengde. Slam fra drogen kan, om det forekommer i luften, skade slimhinnene.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.