URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Brønnkarse (Nasturtium officinale)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Nasturtium officinale R.Br.

SYNONYMER
Nasturtium officinalis

Rorippa nasturtium-aquatica
Rorippa nasturtium-aquaticum

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Korsblomstfamilien (Brassicaceae), tidligere [Cruciferae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Krypende urt som tilhører Brassicaceae-familien, med intenst grønne blader og små hvite blomster. Duften minner om sennep, men er ikke så sterk.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene og unge stengler.

INNHOLDSSTOFFER
Brønnkarse inneholder glykonasturtosid (en svovelholdig glykosid), jod og jern, men også et bitterstoff og vitamin A, C og E.

EGENSKAPER OG VIRKNING

  • Blodrensende og urindrivende. Anbefales ved gikt, artritt (leddbetennele), overvekt, og når måltidet inneholder mye kjøtt og fett (1, 2).
  • Styrkende. Brønnkarse virker lett stimulerende på alle stoffskiftefunksjoner (1, 2). Den er appetittvekkende og aktiviserer stoffskiftet på grunn av innholdet av vitamin A, C og E i tillegg til mineraler som jod og jern. Dette gjør at brønnkarse er svært bra mot asteni (kraftløshet) forårsaket av vitamin- og mineralmangel.
  • Slimløsende. På grunn av innholdet av viktige svoveloljer, virker den slimløsende og lindrende på belastede luftveier (1, 2). Mennesker med bronkiale lidelser, eller emfysem (luftansamling i vevet), kan ha god effekt av disse egenskapene.
  • Sårhelende. Omslag med brønnkarse på sår som ikke vil gro, bedrer dannelsen av ny hud (3). Den virker også gunstig på eksem, kviser og dermatose (hudlidelser) (3, 4). Når den brukes i hodebunnen, hjelper den mot hårtap (4).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Urinveissykdommer (nyrer og urinblære). Luftveissykdommer. Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Råkost. Brønnkarse kan være giftig under tilberedning, så det er bedre å bruke den i salat når den er ung og frisk. For å få bort små larver bør du vaske den forsiktig før du spiser den, eller la den ligge en halvtime i saltvann.

vg01

2. Saft. Drikk et halvt glass søtet med honning til hvert måltid.

vg01

3. Omslag, med 100 g frisk brønnkarse most i en morter, helst av tre. Legg på det aktuelle området pakket i gasbind.

vg01

4. Hudvann. Påfør saften rett på huden.

OMTALE AV BRØNNKARSE
Stimulerende, blodrensende og lindrende

Men vær forsiktig. Å nyte naturen krever kunnskap, en kunnskap de fleste urbane mennesker må lære. Et spansk ordtak sier: «De som plukker brønnkarse bør passe seg for venusvogn.» Venusvogn vokser også nær ferskvann, og er en av de giftigste planter man kjenner til.
Heldigvis er det ikke vanskelig å skille den fra brønnkarse.
Men setningen bør ha vist til andre planter som ligner enda mer på brønnkarse. Apium nodiflorum (nikkeselleri) er høyere enn brønnkarse, med større og med lysere grønne blader. Blomstene vokser i klaser, og med en duft som ikke er så god som hos brønnkarse, og dessuten er den giftig.

GASTRONOMI
Så sunn, og så billig, disse salatene som kan lages av ville vekster! Brønnkarse passer fint sammen med løvetann, engsyre og nesle. På tur i det fri, passer det mye bedre med suppe av slike vekster enn posesuppe som du varmer på primusen, gjerne med en boks sardiner eller en brødskive.

ADVARSEL
Gravide kvinner bør unngå brønnkarse på grunn av den abortfremkallende effekten.
Brønnkarse kan virke irriterende på magen, derfor bør man ikke spise for store mengder.
 Blomstene og fruktene er ekstremt sterke, så man bør unngå planter som står i blomst.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.