URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Bruksmetoder

Man kan bruke en plante eller et plantebasert produkt på to måter:

INNVORTES BRUK

vg01

Plantepreparatet inntas peroralt, d.v.s. gjennom munnen, kommer ned i magen og videre i fordøyelsessystemet. Her vil det nå begynne å virke, enten ved at det blir absorbert og går videre over i blodsystemet eller det virker direkte på fordøyelsessystemet (som kli eller slimstoffene i noen planter).
Urteteer (uttrekk, avkok, kalde ekstrakter) og olje, sirup, saft, pulver, tinktur og andre galeniske farmasøytiske preparater brukes innvortes.

Droger for innvortes bruk
Ved sammensetning av urreteer må vi kjenne de innblandete drogenes egenskaper, d.v.s. den virkningen de aktive innholdsstoffene har. Dessuten må vi vite hvilken sykdom som skal behandles eller forebygges. For dette er visse fag-kunnskaper nødvendige.

UTVORTES BRUK

vg01

Plantene eller planteproduktene påføres huden, eller kroppsåpninger som munn, ører, vagina osv.), ikke i fordøyelsessystemet.
De samme urteteene, safter, oljer og andre produkter som brukes innvortes, kan også brukes utvortes, men da bør de være i mer konsentrert form.

Droger for utvortes bruk
Ved siden av den innvortes behandlingen har vi i tidenes løp benyttet mange utvortes behandlingsformer: Skylling av munnhule og svelg, klystérer, omslag, vask, innhalasjoner, urtebad m.m. Også for disse behandlingene lager vi drogeekstrakter av samme type som for teene. Skal vi bruke større mengder, f.eks. i bad, kan vi slippe å sile dem ved at vi legger de drogene som skal ekstraheres i en tøypose.

INNVORTES

UTVORTES

VIKTIG

Av sikkerhetsmessige hensyn (på grunn av virkninger og bivirkninger) må ekstrakter av medisinske urter alltid oppbevares som andre medisinske preparater.

Les også om TRYGG MEDISINERING

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.

Bilder
– Håndbad er svært effektivt mot frostknuter og forfrysninger (kløende, hovne kalde).
– Omslag med medisinske urter har sterk betennelsesdempende effekt på hud og dypereliggende bindevev.
– Kompresser lages ved å bløtlegge et stykke stoff i væsken laget av medisinske urter (urtete, plantesaft osv.).
– Dampinhalasjon med lindeblad renser, beroliger og gjør ansiktshuden penere.
– Gurgling og munnskyling med blomster og fruktskall fra granatepletre kan brukes ved halsbetennelse (faryngitt), betennelse i tannkjøttet (gingivitt) og svakhet i tannfestet (periodontitt).
– Øyeskylling gjøres ved å dryppe væsken fra yttersiden av øyet mot nesen, siden det er denne veien tårene også renner.
– Ved klyster laget av uttrekk eller avkok av medisinske planter, virker vannet rensende samtidig som urtene har en terapeutisk effekt.