URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Bukkehornkløver (Trigonella foenum-graecum)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Trigonella foenum-graecum L., 1753

SYNONYMER

Foenum-graecum officinale Moench.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Fenugreek
Dansk: Almindelig Bukkehorn
Tysk: Bockshornklee
Spansk: Alholva, Fenogreco
Fransk: Fenugrec, Trigonelle fenugrec
Nederlandsk: Fenegriek
Russisk: Па́житник сенно́й, па́житник гре́ческий, шамбала́
Svensk: Bockhornsklöver
Finsk: Rohtosarviapila

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Erteblomstfamilien (Fabaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
En ettårig urt/plante som tilhører ertefamilien (Fabaceae), med en opprett, 20-40 cm høy stengel med treflikete, omvendt eggformete blad og blekgule blomster. Frukten er en tynn belg med mange frø. Frøene (10-20) sitter i lange, smale belger. Blomstringstid juni-juli. Hele urten har en typisk aroma som ikke er spesielt god. Den sterkt aromatiske urten utgjør et utmerket bifôr.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juni-juli.

UTBREDELSE
Bukkehornkløver vokser på tørr og steinete mark i Syd-Europa. Den finnes ikke viltvoksende i Norge.

DYRKING
Lett, kalkholdig jord med tilstrekkelig fuktighet og på et solfylt og lunt sted er velegnet for dyrking av bukkehornkløver. Planten trenger ingen spesiell gjødsling. Den sås om våren.

INNSAMLING
Frøene anvendes som droge. Plantene slås ned når de fleste belgene (særlig de nedre) er modne. Senere bindes de i nek og tørkes på stedet. Deretter tas de varsomt inn (slik at frøene ikke faller ut) og treskes. Under lagringen bør frøene vendes fra tid til annen slik at de ikke mugner. Drogen må beskyttes mot lys, fuktighet og insekter ved oppbevaring i tette krukker.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

Semen Foenugraeci (syn. Semen Trigonellae), bukkehornkløverfrø. Drogen har en egenartet, gjennomtrengende krydderduft og smaker bittert og slimaktig.

INNHOLDSSTOFFER
Bukkehomkløverfrøene er rike på slimstoff og proteiner.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Når frøene brukes innvortes har de en mildt avførende virkning. I tillegg virker de betennelsesdempende og beskyttende på slimhinnene i alle fordøyelsesorganene (mykgjørende på slimhinnene) (1, 2). Dette betyr at alle fordøyelsesprosessene blir mer aktive, noe som også fremmer en bedre fordøyelse av andre næringsstoffer.

Selv om det finnes mange styrkemidler på markedet, er MALTE bukkehornkløverfrø fortsatt svært etterspurt hos mennesker som lider av appetitt- eller blodmangel (anemi), og de som ønsker å gå opp i vekt (1). Det er appetittvekkende og gir naturlig vektøkning.
Den mest kjente behandlingen med bukkehornkløver er den utvortes behandlingen.

Avkok med malte bukkehornkløverfrø gir en grøt som er rik på slimstoffer, og som er effektiv mot hemorroider, hudlidelser og vonde ledd.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Utmattelse og asteni (styrkende behandling). Hudsyksommer. Anale og rektale sykdommer. Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01
1. Avkok med en spiseskje malte bukkehornkløverfrø per kopp vann. Tas som puré. Honning eller brunt sukker tan tilsettes pureen.

vg01
2. Tørt ekstrakt. Anbefalt dose er 1 g i tre av dagens måltider.OMTALE AV BUKKEHORNKLØVER
Betennelsesdempende og smaker godt i maten

Bukkehornkløver er en svært gammel medisinsk urt. Ebers papyrus, et av de eldste kjente medisinske skrifter datert til det 15. århundre f.Kr., anbefalte bukkehornkløver som legeplante. Hippokrates beskrev de helende egenskapene til slimstoffene i pulveret av bukkehornfrøene.

Innvortes bruk
Bukkehornkløverfrø er blitt brukt mot hoste. Man mener at de virker fordøyelsesstimulerende og stoffskiftefremmende. Tidligere ble drogen inntatt som kompott som styrkemiddel etter alvorlige sykdommer.

Utvortes bruk
Utvortes er teen blitt anvendt til skylling av munnhulen ved tannkjøttbetennelser, tannpine, paradontitt og som badetilsetning ved frostknuter.

Grøtomslag
Grøtomslag er blitt brukt i mange tilfeller. Grøten tilberedes ved å koke knuste bukkehornkløverfrø i melk.

Behandling av hodebunn
Man påstår at drogen er nyttig ved behandling av hodebunnen (først og fremst ved flass og kviser).

Veterenærmedisin
Den brukes også i veterinærmedisin til vask av sår og omslag.

Dyrefôr
Bukkehornkløverhøy er også et godt dyrefôr som øker kuenes melkeproduksjon. Knuste frø utgjør også et næringsrikt dyrefôr.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.