URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Dill (Anethum graveolens)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Anethum graveolens L.

SYNONYMER

Peucedanum graveolens (L.) C.B.Clarke

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Dill
Nederlandsk: Dille
Dansk: Dild
Tysk: Dill, Dille, Gurkenkraut
Spansk: Eneldo
Fransk: Aneth

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Skjermplantefamilien (Apiáceae), tidligere [Umbelliferae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Urt i skjermplantefamilien (apiaceae), som blir 30-50 cm høy, med hul stengel og gule blomster som vokser i skjermer med ulik radius.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Frøene.

INNHOLDSSTOFFER
Dillfrø inneholder eterisk olje (3-4 %), med karvon som hovedingrediens.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Den eteriske oljen er kraftig tarmgassdempende (karminativ), appetittstimulerende, urindrivende, øker melkeproduksjonen, og er mildt beroligende. Den virker også regulerende på menstruasjonen.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Den er mest brukt ved hikke og raping hos barn, og også ved større luftansamling i magen på grunn av luftsluking (aerofagi) og oppblåsthet i tarmen (flatulens) hos voksne (1). 
Den brukes også som beroligende middel ved oppkast, og som melkestimulerende middel for ammende kvinner.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk med en spiseskje (ca. 15 g) frø per halvliter vann. Drikk 2-3 kopper daglig etter måltid.




OMTALE AV DILL
Appetittstimulerende og eliminerer luft i tarmen

Dill er en av de eldste medisinske urtene. Egypterne, grekerne og romerne kjente og verdsatte den både som medisin og krydder.
Dill ligner fennikel. På 1500-tallet sa den spanske legen Andrés de Laguna: «Av utseende er dill og fennikel lett å forveksle, men smaken gjør dem lett å skjelne.»
Dill har en mer markant kryddersmak enn fennikel, men egenskapene er de samme hos begge.

GASTRONOMI
God som krydderurt i matlagning.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.