URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Edelgran (Abies alba)

LOKALNAVN
Sølvgran, vanlig edelgran

VITENSKAPELIG NAVN
Abies alba Miller

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Furufamilien (Pinaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i furufamilien (pinaceae), også kalt sølvgran, blir opptil 50 meter høyt, med rett stamme og glatt, grålig bark, hann- og hunnblomster på samme tre, ca. 5 cm lange grankongler, som slipper skall og frø når de modner. Duften minner om sitron, og smaken er syrlig.

UTBREDELSE
Fjellområder. Sentral-Europa.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Knopper og harpiks (terpentinolje).

INNHOLDSSTOFFER
Hele treet inneholder tanniner, eterisk olje, terpentin og provitamin A.

EGENSKAPER OG VIRKNING
TERPENTIN er en harpiksolje, som ved utvortes bruk har følgende egenskaper:

  • Lindrende, antiseptisk (bakteriehemmende) og slimløsende. Den anbefales ved lidelser i luftveiene; Bihulebetennelse (sinusitt), luftrørskatarr (trakeitt), bronkitt, lungebetennelse (pneumoni) og astma. Den er generelt slimseende og oppbyggende for slimhinnene i luftveiene (3).
  • Avlastende (trekker blodet ut i huden, noe som avlaster de indre organene og vevet), antirennatisk og sårhelende (pà sår og blåmerker). Den lindrer revmatiske smerter, isjias, lumbago og nakkestivhet. Den demper også betennelse i forstuede ledd og blåmerker og muskulære smerter generelt. Den kan også brukes til rensing av infiserte sår og hudsår (3).
  • Når den tas oralt (1, 2), vil terpentin eller terpentinolje virke svært effektivt på luftveiene. I tillegg virker den urindrivende og betennelseshemmende på urinveiene, og har også blitt brukt preventivt ved nyrestein og nyregrus i urinveiene.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Urinveissykdommer (nyrer og urinblære).

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 30-40 g knopper per liter vann, drikk 3-4 kopper daglig. På grunn av det høye innholdet av terpentin, er knoppene på edelgranen klebrige, spesielt om våren.

vg01
2. Terpentin eller terpentinolje: 3-4 dråper, 3 ganger daglig.

vg01
3. Terpentin eller terpentinolje, i badevann (lindrende for dem som lider av revmatisme eller astma), massasje, inhalasjon og dampinhalasjon.


OMTALE AV EDELGRAN
Ypperlig ved bronkitt og revmatisme.

Er det noen som fortjener navnet «skogens konge», må det være dette fantastiske treet. Ikke bare vekker det oppsikt på grunn av den flotte geometriske formen, men også på grunn av den lange levetid, opptil 800 år. I løpet av hele denne tiden fyller grantreet luften med den friske terpentinduften som kjennes så velgjørende for dem som lider av bronkitt og astma – dersom de tar en tur i skogen.
Terpentin fra gran er vanskelig å samle, og er derfor i dag erstattet av furu. Selv om egenskapene er svært like, er terpentin fra grantreet vanligvis mer aromatisk.
Om våren øker innholdet av harpiks, eller terpentin, i grantreet, spesielt under barken og knoppene. Når man skjærer i barken, vil harpiks renne som olje, med en duft som minner om sitron, men mer syrlig i smaken. Denne harpiksen kan destilleres til terpentinolje.

Kanadagran
I Nord-Amerika vokser Kanadagran (Abies balsamea Miller = Abies canadiensis L.), og det er fra denne man får den såkalte Kanadabalsamen. Denne balsamen har samme egenskaper som terpentin fra edelgran, derfor er den medisinske bruken også den samme.
På grunn av den optiske egenskapen, brukes Kanadabalsam også i mikroskopundersøkelser.

ADVARSEL
Inhalering eller innånding av store doser terpentin eller terpentinolje, kan skape irritasjon i sentralnervesystemet, spesielt hos barn.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.