URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Einer (Juniperus communis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Juniperus communis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Sypressfamilien (Cupressaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Einer, som tilhører sypressfamilien (Cupressaceae), er en tvebo plante, dvs. vi finner hann- og hunnblomster på hver sin busk. Busken har grå bark og veden har en balsamlignende lukt. De stikkende, nåleaktige barnålene står rett ut fra genene. De kuleformede “bærene” (bærlignende kongler) er på hunnplanten grønne det første året, men blir fiolettblå til svarte ved modningen det andre året. Blomstringstid mai-juni.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid mai-juni.

UTBREDELSE
Vanlig overalt i Norge, også i arktiske størk. Skog og fjell. På tørre, sandholdige eller steinete steder, på heier og i lyse barskoger.

DYRKING
Einer trives overalt på varme og solfylte voksesteder. Bare like før vinteren setter inn trenger den fuktighet.

SAMLETID
Om høsten samles de modne, blå bærene og tørkes.

INNSAMLING
Om høsten samles de modne, blå bærene og tørkes. Veden og “bærene” samles inn. Veden tas fra stammen eller grovere grener. Den skrelles og deles opp i småbiter. De modne “bærene” plukkes eller ristes ned fra busken om høsten. Dårlige bær, blad og andre forurensninger fjernes. Bærene tørkes først ved naturlig temperatur. Deretter foregår en ettertørking ved opptil 35’C. Bærene må oppbevares i lystette krukker.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Fructus Juniperi, einerbær, og Lignum Juniperi, einerrotved. Bær, tre, rot. Bærene har en krydderaktig dutt, smaker først søtt men gir etter en stund en bitter, besk ettersmak.

INNHOLDSSTOFFER
Eterisk olje (hovedbestanddeler kullvannstoff), harpiks, bitterstoffer, garvestoffer, flavonoide quercitrin, organsike syrer og andre stoffer. Fruktene inneholder også invertsukker.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Bæret: Nervøst hjertebank og angstfølelser.
Forstyrrelser i blæren, ved reumatisme, fremmer slimhinnenes virksomhet, appetittfremmende.
Er forsøkt med bra resultater ved for svak menstruasjon. God mot gassdannelser. Ved betennelser i nyrene (både akutt og kronisk) bør ikke
einebær anvendes. Bad med tilsats av avkok av einerkvister har en virksom effekt på stoffskiftet og sirkulasjonen. Noen kvister hakkes, og det tilsettes
også noen kvaster brennesle og kjerringrokk. Kokes i ca. 1 time. Siles og has i badekaret.
Kan begynne med 15 min. bad, som økes med 5 min. hver gang til 1/2 time. Einerolje er et godt middel til inngnidning ved gikt og reumatisme.

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK
Avkok av hele busken (som hakkes opp i små biter). 1 teskje bær til 1/4 l vann.

OMTALE AV EINER
Bruk
Begge drogene virker svette- og urindrivende. Einerbær regnes dessuten som et magestyrkende middel, og hjelper også mot luftsmerter. Inngnidning med einerbærbrennevin fremmer blodsirkulasjon.

GASTRONOMI
Bærene brukes til fremstilling av einerbærbrennevin og krydder.

ADVARSEL
Bærene inneholder en eterisk olje som virker sterkt irriterende på nyrene. De må derfor ikke under noen omstendighet brukes under nyresykdommer eller svangerskap. Man må kun bruke få bær om gangen. Daglig dose fire til åtte bær.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.