URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Eukalyptus (Eucalyptus globulus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Eucalyptus globulus Labill.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Feberträd
Engelsk: Tasmanian Blue Gum, Southern Blue Gum, Blue Gum
Tysk: Blauer Eukalyptus, Gewöhnlicher Eukalyptus, Tasmanischer Blaugummibaum
Spansk: Eucalipto blanco, Eucalipto común, Eucalipto azul
Finsk: Kuumepuu, Kuume-eukalyptus
Nederlandsk: Blauwe gomboom

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Myrtefamilien (Myrtaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre som blir opptil 100 m høyt i Australia, men bare 30 m i Europa. Tilhører myrtefamilien. Stammen er glatt og lys i fargen, og bladene eviggrønne og lanseformede.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Bladene og kull laget av trestammen.

INNHOLDSSTOFFER
BLADENE inneholder tannin, harpiks, fettsyrer og en eterisk olje med de aktive virkestoffene. Denne oljen inneholder cineol eller eukalyptol, terpene hydrokarboner, pinen og alifatiske alkoholer og sesquiterpener.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Den slimløsende, lindrende, betennelsesdempende (antiseptiske), bronkieutvidende og mildt febernedsettende og svettedrivende effekten, må tilskrives denne eteriske oljen.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Eukalyptus anbefales mot alle luftveislidelser, spesielt ved bronkial katarr, astma og akutt og kronisk bronkitt (1, 2, 3).
På grunn av den antiseptiske og lindrende effekten den har på slimhinnen i bronkiene, bidrar eukalyptus til oppbygning av ødelagte celler og letter utførselen av slim, samtidig som den er hostelindrende. Dette er en av de mest effektive urtene vi kjenner mot lidelser i bronkier og lunger.

Trekull av eukalyptus er svært verdifullt i følgende to tilfeller:
– Akutt forgiftning på grunn av giftstoffer, dårlige matvarer, giftig sopp, osv. Den virker som universalmotgift.
– Tykktarmbetennelse (kolitt), diaré, ubalanse i tarmfloraen og tarmgass. Kullet absorberer giftstoffene som danner de sykdomsframkallende mikroorganismene i tarmen, og effekten er fantastisk.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Tarmsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med to store blader per kopp vann (20-30 g per liter). Trekkes under lokk i 10 minutter. Drikk tre kopper daglig søtet med honning.

vg01

2. Eterisk olje. 4-10 dråper daglig.

vg01
3. Dampbehandling for bryst og hode.

Eterisk olje mot hoste

Virkingsfull bruk av eukalyptus

Løs opp to spiseskjeer honning i et halvt glass varmt vann, tilsett deretter 2-3 dråper eukalyptusolje. Drikkes mot hoste forårsaket av betennelse i svelget (faryngitt), strupen (laryngitt), luftrøret (trakeitt), luftrørsgrenenes slimhinner (bronkitt) eller overflatisk betennelse i disse slimhinnene (bronkial katarr).
Ta opptil fem kopper daglig, men anbefalt dose for barn er ikke mer enn 2-3 kopper daglig.

Dampbehandling: Dette er den beste metoden for å utnytte alle egenskapene hos eukalyptus. Ha en håndfull eukalyptusblader, eller 4-6 dråper eterisk olje per liter vann i en gryte eller bolle. Personen må sitte med bar overkropp og hodet over gryten eller bollen, så dampen får virke på både brystet og hodet. Dampbehandlingen bør vare i minst 5-10 minutter, 3-4 ganger daglig.
Denne behandlingen, og også eukalyptusoljen, virker på to måter:
Direkte på huden på brystet: Den virker avgiftende via huden og reduserer belastningen på lungene.
lnhalering virker på bronkiene. Dampen med eukalyptusolje virker antiseptisk, lindrende og slimløsende i bronkiene. Vanndampens effekt på slim generelt gjør at den virker både slimløsende og slimutdrivende.

OMTALE AV EUKALYPTUS
Svært effektiv mot lidelser i bronkiene

Midt på 1800-tallet kom eukalyptustreet til Europa og Amerika, fra Australia og Tasmania, hvor det blir opptil 100 meter høyt. Det er et av de høyeste trærne man kjenner, noen eksemplarer har blitt 180 meter høye.
 Eukalyptus vokser raskt, og opptar store mengder vann fra jorden. Derfor har det blitt brukt til å tørke ut sumpland for å hindre klekking av malariamygg (anopheles).
Men dette vakre treet setter sine spor der det vokser. Det forgifter jorda og sørger for at ingen andre vekster kan vokse i nærheten.

ADVARSEL
Dosene som er angitt for innvortes bruk (både uttrekk og eterisk olje) må aldri overskrides. Dette skyldes at høye doser kan gi mage-tarmkatarr (gastroenteritt) og blod i urinen (hematuri). Men anbefalte doser vil ikke gi noen bivirkninger.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.