En hagebrukers forhold til jorden og i sin tur forholdet mellom jorden, jorden og plantene, er nøkkelfaktorer i hagestellet. Det er noe i nærheten av en åndelig opplevelse å dra hendene gjennom rik, smuldrende jord, lukte den på den, og se ting vokse opp av den. Derfor må vi behandle jorden med kjærlig omsorg, nære den med god, naturlig kompost og gjødsel, innkjøpt eller egenprodusert. I gamle dager var kunnskap om jordpleie simpelthen nedarvet visdom.
SOT OG ASKE GIR JORDEN NÆRING
Om du ikke har husdyrgjødsel til hagen, finnes det annet som tilfører jorden god næring. Hvis du brenner bråte (av det avfallet som ikke egner seg til kompostering), tar du vare på asken. Det samme gjelder sot og aske fra ovn eller peis (hvis du fyrer med ren ved). Lagre sot og aske tørt et år før bruk.
KOMPOSTEN BLIR FINEST
hvis du unngår å legge barnåler, kongler og eviggrønt i den. Slikt materiale brytes ikke ned ordentlig, og har lett for å trekke til seg sopp. Hvis du ikke har kompostbing, kan du legge opp en komposthaug eller grave en kompostgrop i et hjørne av hagen – helst i skygge, men ikke skjermet for regn, for fuktighet er vesentlig for nedbrytningen. Et lite dryss av hagekalk mellom lagene av plantemateriale bidrar til formuldingen.
IKKE FOR TØRR – IKKE FOR VÅT
Litt fuktighet må til om komposteringen skal gå sin gang. Men blir komposten gjennomvåt, vaskes verdifulle næringsstoffer ut. En kompostbinge bør ha lokk for å hindre uttørking – men ikke tettere enn at litt regn slipper igjennom. Fuktig avfall gjør godt i komposten. Rabarbarablader og andre store blader er fine å dekke komposthaugen med så den ikke tørker ut.
SALMIAKK TIL LØVKOMPOSTEN
Kompostert løv er fint for hagen, men det kan ikke nektes at løv under nedbrytning også skaper gode vilkår for mange insekter og eggene deres. Derfor bør mulden steriliseres før bruk. Sot eller hagekalk som blandes med løvet, tar knekken på det meste av utøyet. Men det er enda mer effektivt å vanne komposten med salmiakkvann – bruk 2-3 dl salmiakk til 10 l vann.
MÅNENS STILLING VED JORDARBEID
Hvis du lar månens stilling bestemme når du skal plante og så – som forklart i kapitellet FRØ OG SÅING – er det like viktig å ta hensyn til månen når du bearbeider jorden. Spavending og annet jordarbeid bør helst forgå når månen står i et av de golde tegnene Løven, Jomfruen, Vannmannen eller Tvillingene.
BØTTEKOMPOST
Bøtter med hull i bunnen er fortsatt anvendelige. I mangel av kompostbinge – og særlig hvis du legger kjøkkenavfall av animalsk opprinnelse i komposten – har du god bruk for gamle bøttevrak. Skjær ut bunnen av bøtten og sett den opp-ned i en grop som graves ut til formålet. Legg avfall til kompostering i bøtten, og legg gjerne litt hønsenetting over som lokk. Da kommer ikke mus og rotter så lett til. Når innholdet er ferdig kompostert, løfter du opp bøtten og flytter den til en ny grop.
STERILISERING AV KOMPOSTJORD
All kompost som skal brukes til såjord eller potteplanter bør steriliseres for å ikke inneholde ugressfrø. Hjemmelaget kompost kan steriliseres effektivt ved hjelp av kokende vann. Fyll en bøtte med kompost, og hell over nok kokende vann til at jorden blir gjennomvætet. La den avkjøles, og hell av vannet. Legg jorden i grunne kar så den får tørke.
LITTERATUR
– Schofield, Bernard: Gartnerens visdom. J.W Cappelen Forlag AS, 1992.