Tidligere tiders hagebrukere satt inne med et veld av kunnskap og teknikk. Mange av rådene er så enkle at de er blitt oversett – men de rommer generasjoners erfaring.
NESLE TIL SOLBÆR
Det beste stedet å plante solbær, er der det på forhånd vokser brennesle. Hvis ikke det lar seg gjøre, kan du plante nesle mellom solbærbuskene. Merarbeidet med å klippe ned neslen før solbærplukkingen, mer enn oppveies av at buskene holdes frie for sykdom, og at bærene blir ekstra fine.
Litt smult eller annet animalsk fett er også et næringstilskudd rosene setter pris på. Legg en fettklump under roten når du planter nye roser. Det gir utrolige resultater. Og plasser persillebedet i nærheten av rosene, så får de sterkere duft. De gamle grekere sådde persille rundt og mellom rosene (og brukte persille – ikke laurbær – i seierskransene sine).
VENNER OG UVENNER
At planter reagerer på hverandre, positivt eller negativt, var velkjent selv for oldtidens hagebrukere. Anvendt i praksis kan slik viten være til enorm hjelp i hagen, fremme sunn vekst og avverge sykdom og utøy på plantene.
PLANTER SOM HJELPER HVERANDRE
PLANTER SOM FRASTØTER HVERANDRE
BLOMKÅL
STANGSELLERI
AGURK
POTETER
BØNNER
KÅL
BRINGEBÆR
SOLBÆR
DRUER
ISOP
EPLER
GULROT
EPLER
GRESSLØK, KARSE
FENNIKEL
TOMATER
ERTER
KARVE
GLADIOLUS
BØNNER
ERTER
NEPER
GRESSKAR
POTETER
GULROT
BØNNER
HVITLØK
ERTER
GULROT
PURRE
ISOP
REDDIKER
HVITLØK
ROSER
KIRSEBÆR
HVETE
JORDBÆR
AGURKURT
KÅL
JORDBÆR
KNOLLSELLERI
PRYDBØNNER
PRYDBØNNER
POTETER
KÅL
DILL
RUTE
BASILIKUM
KÅL
TIDLIGPOTETER
RØDBETER
BØNNER
LØK
SALAT
SJALOTTLØK
ERTER
POTETER
KIRSEBÆR
REDDIKKER
KJØRVEL
ROSMARIN
GULROT
RØDBETER
LØK
SALAT
JORDBÆR
SOLSIKKE
AGURK
SPINAT
JORDBÆR
SUKKERMAIS
ERTER, AGURK
TOMATER
ASPARGES
TOMATER
PERSILLE
VANSKELIGE PLANTER
Enhver som har forsøkt å dyrke rhododendron i kalkholdig jord, vet hva en «vanskelig» plante er. Rhododendron tilhører lyngfamilien, og foretrekker – i likhet med sine slektninger – sur jord. Men er det kalk i grunnen, hjelper det ikke hvor mye torv og sur myrjord du øser på den. Den suger til seg kalken – og dør.
Den mest praktiske løsningen på dette og lignende problemer er å holde seg til planter som trives i den typen jord hagen din har å tilby. Men den pasjonerte hagebruker ser det ikke slik. Det blir en utfordring å få krevende planter til â trives. Og «umulige» planter kan bli en ren besettelse.
Ettersom det blir både dyrt og tidkrevende – og ofte bare en midlertidig løsning – å skifte ut jordsmonnet i et helt bed, er store blomsterpotter greie å ty til. En svær potte av leirgods fylles med ønsket type jord, og graves ned i hagen så bare kanten er over bakken. Med riktig gjødsling, vanning og stell forøvrig kan de «umulige» trives i årevis.
PLANTER SOM MÅ HOLDES PÅ PLASS
Noen vekster sprer seg bokstavelig talt som ugress. Har du et urtebed, vil du naturligvis gjerne ha peppermynte der, og gjerne litt pepperrot. Men lar du dem gro fritt, overtar de snart hele hagen. Sett grenser for dem fra første stund. Også her er store potter løsningen. Grav dem gjerne ned, så tørker ikke jorden ut så fort. Pepperroten er tørst og bør ikke bli tørr. Peppermynten tar ikke skade av å henge med hodet noen tørre dager – den tar seg fort opp igjen når den får vann.
LITTERATUR
– Schofield, Bernard: Gartnerens visdom. J.W Cappelen Forlag AS, 1992.