URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Ginseng (Panax ginseng)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Panax ginseng C. Meyer

SYNONYMER
Aralia ginseng Mey.
Panax schinseng Th. Nees.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN
Det vitenskapelige navnet Panax kommer fra det greske ordet pan (alt) og axos (helbredelse).

FAMILIE
Bergflettefamilien (Araliaceae) eller Eføyfamilien (Araliaceae), tidvis kalt Ginsengfamilien (Araliaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Urt i bergflettefamilien (araliaceae), som blir 20-50 cm høy. Bladene består av grupper på fem. Blomstene er purpurrøde og utvikler små bær. Roten er grålig eller hvit, 10-15 cm lang og veier ca. 200 g.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Roten, men først etter at den er fem år.

INNHOLDSSTOFFER
Virkestoffene i ginsengroten er så kjemisk sammensatt at det ennå ikke har vært mulig å framstille dem syntetisk. De kalles ginsenosider, og kjemisk sett er dette steroide glykosider fra gruppen triterpene saponiner. Det er her de grunnleggende terapeutiske egenskapene ligger, men de forsterkes også av andre stoffer som mineraler og sporstoffer, hvor det viktigste er svovel, mangan, germanium, magnesium, kalsium og sink, vitamin Bi, B2, Be, biotin, pantotensyre, fytosterol, enzymer osv.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Ginseng virker på kroppen på flere måter (1):

 • Generelt styrkende. Ginsenosider øker fysisk yteevne, utholdenhet og motstandskraft. Dette har ikke sammenheng med stimulerende egenskaper som i kokain, kaffe, te eller andre stimuli, men med en bedring av stoffskifteprosessene. Ginseng øker omdannelsen av glukose (sukker) til glykogen og omvendt, fra glykogen til glukose, i leveren. Og på grunn av bedre utnyttelse av glukose, avtar i tillegg melkesyrekonsentrasjonen i musklene, den som skaper muskelstivhet.
 • Ginseng øker også produksjonen av ATP (= adenosintrifosfat), et stoff som har stor betydning for cellenes energi. Den øker cellenes oksygenopptak, øker proteinsyntesen (anabol effekt), og stimulerer til dannelse av røde blodlegemer i beinmargen, spesielt etter blødninger. Alle disse biokjemiske effektene er vitenskapelig utprøvd. Siden ginseng øker energiproduksjonen i cellene, virker den derfor styrkende uten å skape avhengighet.
 • Nervesystemet. Den virker antidepressiv og angstdempende. Ginseng gir mental yteevne, og bedrer konsentrasjon og hukommelse.
 • Hormonsystemet (det endokrine systemet). Ginseng har anti-stress-effekt på grunn av tilpasningsegenskapene, som gjør at den øker kroppens evne til å tåle fysiske eller mentale påkjenninger. Undersøkelser foretatt på dyr har vist at både hypofysen og binyrene stimuleres ved bruk av ginseng.
 • Hjerte-kretsløpsystemet. Ginseng regulerer og balanserer blodtrykket i arteriene.
 • Kjønnsorganene. Ginseng virker positivt på dannelsen av spermier, stimulerer kjønnskjertlene (både mannlige og kvinnelige) og øker hormonproduksjonen, den øker seksuell yteevne, dvs. både hyppigheten og kvaliteten på mannens ereksjon og bidrar også til sterkere orgasme hos kvinnen. Den gir derimot ikke økt sex-lyst, bare bedre funksjon i kjønnsorganene, derfor er den egentlig ikke noe afrodisiakum.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

Indikasjonene for bruk av ginseng er følgende:

 • Fysisk utmattelse. Asteni (svakhet), hyppig tretthetsfølelse, mangel på energi, rekonvalesens etter sykdommer eller operasjon.
 • Sportslige prestasjoner. Ginseng sorterer ikke under forbudte preparater i idrettssammenheng.
 • Stress, psykosomatiske lidelser. Magekatarr (gastritt), tykktarmbetennelse (kolitt), migrene, astma, hjertebank (palpitasjon).
 • Psykisk utmattelse, depresjon, angst, tretthet (insomnia). Ginseng er svært bra for studenter under eksamen.
 • Tidlig aldring, senilitet.
 • Høyt eller lavt blodtrykk.
 • Blodmangel (anemi). Ginseng er spesielt bra til å gjenopprette blodtap etter blodgivning eller blødninger.
 • Seksuelle problemer. Impotens. Kvinnelig frigiditet, hormonmangel, mannlig eller kvinnelig sterilitet.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i nervesystemet. Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganer. Sykdommer i arteriene.

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01

1. Ginseng brukes vanligvis i form av farmasøytisk preparat (ekstrakt, kapsler, ampuller osv.). Den vanlige dosen er 0,5-1,5 g rotpulver per dag fordelt på ett eller flere inntak.
 Virkningen av ginseng skjer langsomt, men økende. Ginsengeffekten vil være merkbar etter 2-3 uker.
Det anbefales et sammenhengende inntak av ginseng over en periode (maksimum 2-3 måneder), og deretter et opphold på to måneder før ny behandling.
OMTALE AV GINSENG
Ikke dop… Men den virker!
Kineserne bruker ginseng som styrkemiddel mot flere typer sykdommer.
Afrodisiakum-effekten har gjort den svært populær i vestlige land, hvor stess, tobakk, alkohol og andre stimuli har blitt en stadig trussel mot seksuell yteevne.

ADVARSEL
Store doser kan gi nervøsitet. Den bør ikke tas sammen med kaffe eller te.
 Det kan også gi økt nervøsitet, og brukes heller ikke sammen med medisiner som inneholder jern som blander seg kjemisk med virkestoffene i ginseng og reduserer effekten.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.