URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Gullris (Solidago virgaurea)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Solidago virgaurea L.

SYNONYMER
Solidago lapponica With.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig, hardfør urt som tilhører kurvplantefamilien (Asteraceae) og har kort rotstokk. Den enslige, opprettvoksende stengelen blir 50-100 cm høy og de langstrakte, elliptiske bladene sitter spredt. De nektarrike, gullgule kurvene danner en sylindrisk sammensatt topp. De gule blomstene sitter enkeltvis på blomsterstilken. Frukten er en nøtt. Blomstringstid juli-oktober.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-oktober.

UTBREDELSE
Vanlig på solåpne bakker, glissen skog og lier over hele landet.

SAMLETID
Samletid fra juli til september.

INNSAMLING
Samletid fra juli til september. Den blomstrende planten samles inn. Den skjæres av omtrent midt på stengelen og legges til tørk i et tynt lag. Tørkingen foregår ved høyst 35’C. Ved høyere temperatur enn dette forandrer drogens farge seg. Det tørkete materialet oppbevares i tette krukker godt beskyttet mot lys, fuktighet og insekter.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Virgaurea (syn. Herba Solidaginis, Consolidae sarraceniae), gullrisurt. Blomsterklasene og hele urten. Drogen mangler lukt og har en svakt snerpende smak.

INNHOLDSSTOFFER
Denne urten inneholder tanniner med sammentrekkende (astringerende) virkning, saponiner, kumariner som har vanndrivende virkning, samt flavonoider med urindrivende effekt. Garvestoffer, bitterstoffer, spor av en eterisk olje, ett flavonfargestoff og andre foreløpig lite kjente stoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
En av de beste urter til å styrke nyrefunksjonen og ved de fleste kroniske nyresykdommer. Også et godt middel ved de fleste gikt-reumatiske sykdommer.
Har også en viss effekt ved nyregrus. Moderne plantemedisin har også funnet den effektiv mot diverse venesykdommer. Urten er forøvrig meget rik på bioflavonider.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Nyrelidelser. Gullris er en god urindrivende som i tillegg til å øke urinproduksjonen, også bedrer nyrefunksjonen. Den anbefales ved ødem væskeansamling i kroppsvevet), nyrebetennelse (nefritt), tap av albumin (et protein) gjennom urinen (nefrose), og nyrestein (bidrar oppløsning) (1).
  • Cystitt og prostatalidelser. Denne urten virker betennelsesdempende på urinveiene (1) og lindrer den brennende smerten ved vannlating.
    Blodrensende middel. Den letter utskillelsen av slaggstoffer, som urinsyre. Den anbefales ved leddbetennelse (artritt), gikt, eksem, og som regel når blodet burde renses for giftstoffer (1).
  • Overvekt. På grunn av den urindrivende og blodrensende virkningen, er gullris et godt suplement ved behandling av overvekt (1).
  • Diaré og tykktarmbetennelse. På grunn av den sammentrekkende virkningen blir planten i Spania brukt for å stoppe barnediaré, spesielt den som dukker opp om sommeren og ved tannfrembrudd (2).
  • Sammentrekkende og sårhelende. Ved utvortes bruk virker den sårhelende og brukes også for á hele sår som ikke vil gro. Da brukes den enten i kompresser (3), som sårvask (4) eller i omslag (5).

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk
Som te og tinktur. 2 spiseskjeer til 1/2 l vann.

vg01

1. Avkok med 30-40 g blomsterklaser per liter vann, kokes i 5-10 minutter. Drikk opptil fem kopper daglig.

vg01

2. Sirup. Mot barnediaré anbefales det å øke koketiden på utkok til væsken er redusert til det halve.Tilsett så brunt sukker eller honning og lag sirup som gis med spiseskie.

Utvortes bruk

vg01
3. Kompresser fuktet med mer konsentrert avkok (50-100 g per liter) enn brukt innvortes.

vg01
4. Vask med konsentrert avkok.

vg01
5. Grøtomslag med most urt lagt direkte på huden i 15 minutter, 2-3 ganger daglig.


OMTALE AV GULLRIS
Arnau de Vilanova (født i 1240 i Valencia, Spania og død i 1311 i Genova, Italia) var en berømt lege i middelalderen, som hadde både konger og paver som pasienter. Han var en av de mest berømte professorer ved det tidligere medisinske fakultetet ved Mont-pellier-universitetet, og var den første som beskrev de medisinske egenskapene til denne urten, da han kunngjorde at den var «fremragende når det gjaldt å øke urinproduksjonen og å løse opp nyrestein!» Mer enn syv hundre år senere brukes gullris fortsatt mot de samme lidelsene, og egenskapene er nå vitenskapelig utprøvd.

Bruk
Drogen har urindrivende virkning og skal ha stoffskiftestimulerende virkning og bedre leging av eksem. Utvortes er gullrisdrogen videre blitt anvendt for å forsere legingen av sår og hudsykdommer.

Andre opplysninger
Kjempegullris (Solidago gigantea Ait.) og Canadagullris (Solidago canadensis L.) brukes også som medisinplanter. Den sistnevnte arten er ifølge litteraturen blitt brukt av indianerne til leging av sår etter ormebitt.

ADVARSEL
Gullris må ikke forveksles med andre beslektete eller lignende kurvblomstarter.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.