URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Gurkemeie (Curcuma longa)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Curcuma longa L.

SYNONYMER
Curcuma domestica Val.

Amomum curcuma Jacq.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Ingefærfamilien (Zingiberaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Hardfør urt i ingefærfamilien, som blir opptil 1 m høy. Den har 5-10 store blader med lange bladstilker, og roten er stor, opptil 10 cm i diameter.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Roten (underjordisk stengel).

INNHOLDSSTOFFER
Gurkemeieroten inneholder en eterisk olje, fargestoffer, et bitterstoff, organiske syrer, harpiks og stivelse.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Som ingefær er den styrkende for magen.
Gurkemeie øker produksjonen av magesaft, og letter derfor fordøyelsen hos mennesker som lider av appetittmangel eller dårlig fordøyelse (dyspepsi).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Den brukes også ved kronisk magekatarr (gastritt) og mangel på saltsyre i magen (hypoklorhydri).
Den virker også galledrivende (cholagog) (1, 2) og eliminerer tarmgass (karminativ) (1, 2).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i lever og galleblære. Sykdommer i fordøyelsessystemet (det totale).

TILBEREDELSE OG BRUK
Innvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 15-20 g rot per liter vann. Drikk en kopp sammen med mat.

vg01
2. Pulver. Ett gram daglig fordelt på tre inntak.



OMTALE AV GURKEMEIE
Et fordøyelsesbefordrende og sterkt krydder
Det kan virke rart, men sterke krydder og sauser spiller en svært viktig rolle i tropiske matretter, siden tilberedelsen og fordøyelsen av mat i varme strøk er krevende. Riktig bruk av krydder viser igjen betydningen av god kunnskap.
Gurkemeie er en av de viktigste ingrediensene i curry, en sterk saus som inneholder gurkemeie, pepper, koriander, ingefær, nellik, kardemomme, spisskummen og muskatnøtt. Dette blir en kraftig blanding for utrente mager!

GASTRONOMI

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.