URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Desember

Julen er årets største høytid og en festlighet mange sårt trenger å se frem til i mørketiden. I de tusen hjem pyntes det opp med granbar, kristtorn og einer, nellikspiker stikkes inn i appelsiner som sender ut deilig krydderduft, det anskaffes nye «julete» potteplanter, og mot slutten av måneden bæres juletreet inn og dekoreres med glitter og stas.
Desember var den tiende måneden i den gamle romerske kalenderen og har dermed fått navnet sitt av det latinske ordet decem, som betyr ti. I den gamle norske almanakken ble desember kalt kristmåned på grunn av julehøytiden.
I desember krysser til og med hagefolket fingrene for at snøen skal legge seg vakker og hvit til jul, men månedens middeltemperatur er faktisk over frysepunktet langs kyststrøkene i hele landet så langt nord som til Lofoten. Kun i innlandet og langs kysten aller lengst i nord ligger middeltemperaturen under frysepunktet i hageårets siste måned.

ASALEA
vg01
Asaleaen finnes i flere vakre farger og er en potteplante mange assosierer med julehøytiden. Hvis asaleaen får behovene sine oppfylt, kan den blomstre i opptil et par måneder!
Asalea må ikke tørke ut. Glemmer du vanningen kun en eneste gang, kan knopper og bladverk ramle av. Dusj planten hver dag og særlig hvis inneluften er tørr, for ellers kan knoppene tørke ut. Unngå å plassere asalea nær eller over varmekilder som for eksempel en panelovn.
Asalea er i slekt med rododendronen, og er i likhet med denne en surjordsplante. Den liker derfor ikke kalkholdig jord. Vann derfor helst med kalkfritt vann. Regnvann inneholder garantert ikke kalk og er derfor det aller beste for asaleaen (og også for de fleste andre potteplanter).
Hvis du vil spare på asaleaen din, skal du sette den ut i hagen når frostfaren er over, og ta den inn igjen til fremdriving etter høstens første frostnatt.
Det finnes også asaleasorter som trives utendørs hele året.

JULESTJERNE
vg01
Julestjernen blomstrer når dagene er kortere enn nettene, det er derfor den har blitt så populær til jul. Selve blomsten er ganske liten. De røde bladene, som vi oppfatter som blomsten, er en del av bladverket.
Julestjerner er følsomme for kulde og trekk, og det er viktig å pakke dem godt inn i flere lag med avispapir når de fraktes hjem fra blomsterbutikken.
Julestjernen ønsker jevn vanning, men ingen stående fuktighet, for ellers kan den miste bladverket. Julestjernen kan spares, men bør da betraktes som en grønn plante da det er svært vanskelig å få den til å blomstre og få røde blader igjen.

LILJEKONVALLER
vg01
Den giftige, men akk så vakre liljekonvallen er også en yndet jule- og nyttårsblomst hos mange. Ved å grave opp noen røtter fra hagen og plassere dem i en potte med fuktig jord kan du lure konvallen til å tro at det er vår og på tide å springe ut i blomst.
Plasser konvaller til driving så kjølig og lyst som mulig. De pleier å blomstre etter en drøy måneds tid. Husk å resirkulere liljekonvallene ved å plante dem ut igjen når det er mulig å grave i jorden etter vårens snøsmelting.

VINTERFRAKK TIL SARTE PLANTER
vg01
Flerårige planter som står på balkongen, bør dekkes til med tanke på kulde og blåst.
Slik gjør du
Pakk inn selve krukken i bobleplast, flere lag med avispapir eller annet isolerende materiale. Surr eventuelt også dekkmaterialet rundt greiner og kvister, men sett gjerne opp et par støttepinner som du surrer selve innpakkingen rundt slik at du ikke skader det skjøre greinverket. En kombinasjon av aviser og bobleplast gir ekstra beskyttelse. Tau eller gaffatape holder det hele sammen.
Til slutt setter du krukken oppå isopor, som isolerer nedenfra. Det er også en fordel å sette den innpakkete planten nær en lun husvegg, hvor det gjerne er varmere enn lenger ute i hagen.

TUJA OG EINER
vg01
Toppen på søyleformede busker som for eksempel tuja og einer består ofte av flere skudd. Snøen kan få skuddene til å vike fra hverandre slik at toppen deler seg. Om du knytter sammen toppen med et tau, vil den klare seg bedre når snøen legger seg.

ANSIKTSLØFTNING AV KORNELL
vg01
Kornellen er en flott busk som gjerne blomstrer tidlig om våren og har vakkert og gjerne fargerikt greinverk som kan brukes i juledekorasjoner, for eksempel dørkranser. På eldre kornellgreiner mister barken den sterke fargen og blir mer gråaktig. Klipp derfor ned de groveste greinene for at buskene skal by på unge skudd med fargerik bark. Dette kan gjøres fra desember og til ut februar. Hvis det er lenge siden busken sist ble beskåret, kan du klippe ned hele busken. Da kommer det nye, friske skudd med vakker bark til våren.
Andre busker og småtrær som kan skjæres hardt ned om vinteren, er syrinhortensia, hyll og pil.

LUFT UT I DRIVHUSET
vg01
Det kan bli veldig fuktig i et oppvarmet drivhus som brukes til vinteroppbevaring av diverse planter. Derfor er det viktig å lufte ut i drivhuset hvis det kommer mildvær. For mye fuktighet trigger nemlig mugg og soppsporer.
Luft derimot ikke ut hvis det er kraftig kulde. Iskald vind kan fort ta knekken på eksotiske overvintrende beboere.
Du bør også sjekke at drivhuset holder riktig temperatur. Mange drivhus har for høy temperatur midt på vinteren når også mange eksotiske planter kan takle lave temperaturer, men de vil definitivt ha det frostfritt!
Ved sprengkulde kan det være nødvendig å sette ut tilleggsvarme i form av vifteovner. Dette gjelder særlig i drivhus av eldre modell.

VINTERFINT PÅ BALKONGEN
vg01
Balkongen kan også være fin i desember. Plasser ut noen vintergrønne vekster som gran eller furu. I handelen finnes det mange varianter å velge blant, og mange sorter kan også være dekorativt formklippet.
Juleroser i potter fra blomsterhandleren tåler noe frost og kan derfor også fint stå ute på balkongen (eller i hagen for den saks skyld) og pynte opp vintertristessen med sine søte blomsterkroner.

KRISTTORN
vg01
Den vintergrønne kristtornen trives godt i norske vestlandshager, men i likhet med de fleste vintergrønne vekstene trives den ikke der vinteren er for kald. Det flotte med kristtorn er at den har røde dekorative bær rundt juletider, og det finnes også mer sjeldne sorter med gule bær. Buketter med kristtorn er dekorativt på julebordet.
Det finnes også oppstammet kristtorn som er en fin erstatning for oppstammet laurbær, som jo egentlig ikke er herdig i Norge og derfor må oppbevares innendørs om vinteren. Oppstammede planter er generelt mer følsomme for kulde enn planter som ikke er stammet opp. Oppstammede planter kan derfor trenge ekstra vinterbeskyttelse.

POTTEPLANTER
vg01
I takt med at dagene blir kortere, settes de fleste potteplantene automatisk i hvilemodus. Fra oktober og til februar går potteplantenes stoffskifte på sparebluss, og tilveksten avtar. Dette gjør at planten også forbruker mindre næring og vann. Du bør derfor gjødsle minst mulig i denne perioden, og også passe på å ikke overvanne. De fleste potteplanter liker ikke vann som står i skålen, og du kan med fordel la jorden tørke opp mellom vanningene. Det er imidlertid smart å dusje potteplantene jevnlig med en dusjflaske på grunn av den tørre inneluften.
Du kan gjerne samle potteplantene i de mest solrike vinduene du har. Sørvendte vinduer byr på mest dagslys. Egen plantebelysning kan med fordel tilføres, men da bør du også øke vanningen og eventuelt også tilsette litt næring i vannet, da dette også øker vokselysten til plantene.
Dårlige lysforhold kombinert med tørr stueluft gjør at mange planter svekkes. Da er faren for skadeangrep større. De fleste skadedyr kan skylles bort i dusjen, eventuelt dør de dersom du dusjer plantene med grønnsåpeblanding.
Planter som ikke liker tørr innendørs vinterluft, bør om vinteren settes i et vindu på badet eller i et vindu i et annet litt mer fuktig rom.

KAMELIA TIL NYTTÅR
vg01
Kamelia kan blomstre til nyttår og videre utover senvinteren. Den bør stå i et lyst vindu og ikke i nærheten av en varmekilde, for eksempel en panelovn. Ellers er nemlig faren stor for at kameliaen mister knopper på grunn av den tørre inneluften. Vann med regnvann (vann uten kalk) og la planten for all del ikke tørke ut! Dusj eventuelt også kameliaen med en sprayflaske.
Kameliaen du dyrker som potteplante inne, kan om sommeren med fordel stå ute i hagen. De knoppene som skal blomstre til nyttår, dukker opp allerede utpå sensommeren.

UTENDØRSBELYSNING
vg01
Mørketiden krever god utebelysning, og mange planter, for eksempel en del prydgress som er dekorative gjennom hele vinteren, blir ekstra fine med en lyskilde som kan lyse dem opp.

JULETREET
vg01
Rødgranen er det vanligste juletreet i handelen, men nordmannsgran/ edelgran, blågran og serbergran forekommer også. Det finnes også de som sverger til furu, selv om furuen ser ut til å bli stadig mindre vanlig som juletre.
Rødgranen vokser raskt og er den rimeligste juletresorten. Med riktig stell holder treet seg fint innendørs i en måneds tid. Rødgranen dufter også godt av granbar. Edelgranen dufter mer sitrusaktig enn rødgranen og holder seg fint i opptil et par måneder.
Juletreet kan med fordel oppbevares utendørs så lenge som mulig før du tar det inn for å pynte det. Så fort treet kommer inn i stuevarmen, våkner det nemlig opp av vinterhvilen. Siden det har forberedt seg på vinteren ved å avdunste mye av vanninnholdet sitt, er det uttørket. Derfor er det ekstra viktig å vanne godt de første dagene treet står innendørs.
Du bør holde god avstand mellom juletre og potteplanter. Juletreet avgir etylengass som får blomstene til å visne fortere og sågar ikke springe ut i det hele tatt. Etylengassen kan også få frukt som ligger i fruktskålen, til å råtne fortere.

EFØY
vg01
Den vintergrønne eføyen har sorter som er herdige opp til sone H3 eller kanskje H4. «Skoger» av eføy finner du imidlertid kun langs den fuktige og milde vestlandskysten vår.
Som potteplante innendørs trives eføyen best hvis jorden i potten aldri tørker helt ut. Den vil også helst ha en litt skyggefull plassering.

RODODENDRON
vg01
Rododendronen stortrives på Vestlandet, men er ofte ikke så herdig i innlandet. Sørg for ordentlig vintertildekking i form av ekstra dekkbark eller granbar hvis du dyrker rododendron i innlandet i sør eller i Nord-Norge.
Parkrododendronen er herdig opp til herdighetssone 5.
Vintergrønne rododendronblader er også fine som bordkort med navnet skrevet med gulltusj!

LAG JULEKRANS
vg01
En enkel halmkrans er alt som skal til for å lage en dekorativ krans til å henge på inngangsdøren. Legg rundt granbar, greiner av einer eller lignende som du vikler fast ved hjelp av vikletråd som du får kjøpt på hagesenteret. Kun fantasien setter grenser for hva slags uttrykk kransen din til slutt får.

TYNN UT OG BESKJÆR
vg01
Har du tid og lyst til å pusle litt ute nå, kan du tynne ut og skjære tilbake trær og busker av hardføre sorter. Berberiss, leddved, hagtorn, søtmispel, skjærsmin, rogn, spirea, hyll, buskmure og kornell er noen buskgrupper som takler sen høstbeskjæring.
De fleste sorter som brukes til hekk, tåler også å bli beskåret om vinteren.

VISSTE DU AT
vg01
Svibler, tasetter og liljekonvaller, av mange betraktet klassiske juleblomster, har en duft som mange allergikere reagerer kraftig på. Sats i stedet på hvite eller lilla Phalaenopsis-orkideer, asalea, amaryllis eller juleroser hvis du er allergiker, eller hvis du får julegjester som reagerer på kraftig blomsterduft.

NORD, SØR, ØST OG VEST

Nord-Norge og innlandet i Sør-Norge
vg01
Snøen har lagt seg over landet Fjern om nødvendig tung snø på redskapsboder, uthus og drivhus, som gjerne er bygget i en litt enklere konstruksjon. Snøen kan også skape unødvendig mørke forhold for planter som du har til vinteroppbevaring i drivhuset.
Hvis du bor langt nord i landet hvor det er mørketid, har du sikkert installert god plantebelysning i drivhuset. Her er det derfor ikke så farlig om snøen dekker til glassflatene. Tvert imot kan snøen lune og gjøre at strømregningen for drivhuset blir lavere. Uansett bør du være oppmerksom på tung snø som legger seg på drivhustaket, og fjerne den slik at taket ikke bukker under av tyngden.

Kysten av Sør-Norge
vg01
Regn og snø skifter fra dag til dag. På grunn av høy luftfuktighet kombinert med frost kan det gjerne være glatt selv om det ikke er snø. Unngå imidlertid å salte i hagen. Saltet vil trenge ned i jorden og etter hvert gjøre det vanskelig for planterøttene. Strø i stedet med grus, sand, aske eller finhakket halm.
Selv om det ikke er snø, kan det være frost i bakken. Det gjør at småfuglene har vanskelig for å finne føde. Heng opp meiseboller, og legg også ut fuglefrø, nøtter og lignende på fuglebrettet.
Ta gjerne en runde rundt i hagen etter stormvær for å se til at vinterdekket fortsatt ligger på plass. Hvis det er veldig stormutsatt der du bor, kan du gjerne legge litt tunge steiner eller lignende over vinterdekket for å holde det hele godt på plass.

DESEMBER-TIPSET!
vg01
Hvorfor ikke lage et vintergrønt stilleben som kan pynte opp ved inngangspartiet?
Grønne og fine baseplanter er barlind, tuja, gran, fjellfuru, tyttebær, buksbom og rododendron. Til jul kan denne gruppen dekoreres med julekuler i ulik form og størrelse, eller du kan legge en lysslynge over og mellom plantene. Til påske kan den samme grønne basen pyntes opp med fjær i ulike farger, og ved bursdager, konfirmasjoner, dåp osv. kan det grønne stillebenet ved inngangspartiet pyntes opp med norske flagg eller andre ting du synes er dekorativt.

LITTERATUR
– Sandgren, Arild: Norsk Hagekalender. Oslo, Tun Forlag AS, 2012.