URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Juli

Fargerike rosemadammer nikker til hverandre over hvitmalte stakittgjerder og fyller luften med sin naturlige parfyme, fugleungene har fløyet hjemmefra og nyter tilværelsen fra orkesterplass høyt der oppe i det blå, og den duftende lavendelen får en til å tro at en bor ved Middelhavet.
Juli smaker av sommer, sol og ferie. Dette er som regel årets varmeste måned både i Sør-Norge og i nord. Juli har fått navn etter Julius Cæsar, som ble født i denne måneden.
I hagene i Sør-Norge er det gjerne juni som byr på den mest markante blomsterprakten, men det finnes også en rekke blomster som er på sitt vakreste nå i årets syvende måned. I Nord-Norge derimot, hvor blomstringen er litt senere enn i sør, er juli gjerne den mest blomsterrike måneden.

VANN, VANN, VANN!
vg01
Sommeren kan være tørr. Derfor er det viktig å være ekstra påpasselig med vanning nå på høysommeren. Vann gjerne etter solnedgang, da solvarmen absorberer vann og gjør at mindre vann trenger ned i bakken.
Vanning ved sterk høysommersol kan dessuten gi sviskader på tandert bladverk.
Husk også på å vanne tilstrekkelig slik at vannet trenger ned i bakken.
Det er jo under bakken røttene sitter!

IKKE SKJEM BORT PLANTENE
vg01
Plantene utvikler et sterkere rotsystem som trenger lenger ned i bakken på jakt etter vann og næringsstoffer hvis du ikke vanner for ofte. Et solid rotsystem gjør at plantene holder seg bedre på plass ved uvær osv. Har du vært smart tidligere i sommer, har du derfor ikke skjemt bort plantene med for mye vann.

LUFT UT I DRIVHUSET
vg01
Drivhuset trenger å luftes og særlig på varme sommerdager. 25 grader i skyggen ute betyr betydelig flere varmegrader under glass når solen steker. Husk å lufte ut og sørg for rikelig med vann og næring til drivhusplantene.
Å kalke vinduene eller henge opp skyggende gardiner eller en annen form for duk kan også være nødvendig hvis juli er solrik.

TYNN UT FRUKTKART
vg01
Frukttrærne har begynt å få kart. Blir det for mye fruktkart, bør du fjerne noe, for ellers vil fruktene konkurrere om plassen. Resultatet blir frukt av mindre størrelse og også økt fare for at sykdom angriper frukten. Tre til fire fingerbredder mellom eple- og pærekarten pleier å være passelig.

VANN DAGLIG
vg01
Vekster i potter og krukker kan trenge vann minst et par ganger i døgnet nå som sommeren er på sitt varmeste! Jo varmere det er, desto mer må det vannes!

SKAP SKYGGE
vg01
Solavskjerming kan være nødvendig og spesielt for sarte planter dersom juli viser seg å bli veldig varm og solrik. Midlertidig avskjerming kan lages av alt fra seil til duker og laken.

OPPBINDING
vg01
Riddersporer blomstrer gjerne i juli. De er høyreiste og tunge, noe som gjør at de lett kan falle mot bakken. Det er ikke alltid et vakkert syn. Bind derfor opp riddersporer og andre høyreiste stauder, for eksempel storhjelm (tyrihjelm).

MINDRE NITROGEN
vg01
Veksten i hagen har avtatt. Særlig nitrogenholdig gjødsel bør du være forsiktig med nå midt på sommeren, men en gjødselskvett i ny og ne er fortsatt nødvendig og særlig for planter som blomstrer på sensommeren.

STOPP REGNET
vg01
Den norske sommeren er ustabil. Én sommer kan juli være varm, mens året etter kan juli være ekstremt våt. Det er ofte vanskeligere å gjøre noe med for mye regnvær enn for mye varme, men sørg for å ha mest mulig veldrenert jord i hagen din, og bygg eventuelt kanaler som kan transportere bort overflødig vann dersom vannmengdene blir ekstremt store.
Overflødig vann i potter og krukker bør også fjernes med jevne mellomrom. Alle potter og krukker bør ha rikelig med dreneringshull slik at vannet renner unna og ikke gjør at planterøttene råtner.
Å dekke til ekstra vannfølsomme planter med plast osv. kan også være nødvendig hvis nedbøren viser seg å bli ekstrem over en lengre periode.

VÆR VENNER MED NABOENE
vg01
Naboene dine bør være dine beste venner, i alle fall når du er på ferie. Få naboen til å se over hagen din når du selv er bortreist. Installering av et automatisk vanningssystem er en annen løsning.

PETFLASKER I KRUKKENE
vg01
Når du selv er bortreist og ikke kan sørge for den daglige vanningen, vil vannfylte pet- eller glassflasker snudd opp ned i krukkene dine utgjøre en fin vanningskontroll. Dette pleier å fungere helt fint hvis du er borte en helg og det er veldig tørt. Er du bortreist i flere dager, bør du alliere deg med naboer, slektninger eller venner.

BLOMSTENES DRONNINGER PÅ BALL
vg01
Rosene er gjerne på sitt aller vakreste i juli, i alle fall i Sør-Norge. Roser er enklere å ha med å gjøre enn mange kanskje tror, men kan angripes av en rekke sykdommer, som svartflekk eller stråleflekk (små, gule og sorte flekker på blader og stamme), roserust (rustfargede angrep på undersiden av bladene) og meldugg (gråhvitt belegg på blader, greiner og blomsterknopper).
For å unngå sykdom på rosene dine er det viktig at du sørger for en jevn balanse av vann og varme, samt at rosene står i god og næringsrik jord. Rosene bør ikke tørke ut, men heller ikke drukne i vann, for da øker faren for sykdomsangrep. Blader som faller til bakken, bør fjernes umiddelbart, da soppsporer osv. kan overleve her. Soppen overlever også i komposten, så brenn sykdomsangrepet bladverk.
Bladlus angriper også gjerne roser, les mer om disse på under Kontroller hagen.
Marihøner og en rekke andre insekter er imidlertid din beste venn i kampen mot bladlusene. Sørg derfor for at disse insektene alltid føler seg velkomne i hagen din.
Noen har kanskje hørt om den uønskede arten harlekinmarihøne, som også kalles for monstermarihøne (Harmonia axyridis). Arten er oppdaget nord til Nordland. Den spiser bladlus med enda større appetitt enn vår vanlige norske marihøne, men ved mangel på bladlus spiser den også og utrydder larvene til nytteinsektene i hagen. Les mer om harlekinmarihøna på www.bioforsk.no.

SOMMERBESKJÆRINGER AV ROSER
vg01
Remonterende roser, det vil si roser som blomstrer flere ganger i løpet av sesongen, får en frodigere blomstring utpå sensommeren og høsten hvis de beskjæres litt etter den første blomstringen. Da tar du ikke bare bort den visne blomsten, men også et mindre stykke av greinen. Legg beskjæringssnittet like over en utoverrettet bladknopp. Roser som får nyper, bør imidlertid ikke beskjæres, for da blir du snytt for vakker nypeprakt utpå høsten.

POTTEPLANTER PÅ «SOMMERBEITE»
vg01
Potteplantene liker også å komme en tur utendørs. I juli, når dagene er stuevarme og nettene gjerne er fine og lune, kan du trygt ha de fleste potteplantene utendørs. Husk imidlertid på at mange potteplanter er vant med naturlig sterk sol. Solen på innsiden av vinduskarmen er langt svakere enn på utsiden. Plasser derfor potteplantene skyggefullt eller i vandrende skygge, særlig de første dagene.

FJERN VANNSKUDD
vg01
Villskudd eller vannskudd på frukttrær, det vil si skudd som stikker ut av selve stammen, tapper treet for unødvendig næring og kan med fordel fjernes nå i juli.

KJØKKENHAGEN
vg01
Fortsett å så grønnsaker med kort utviklingstid, som rucola, reddiker og ulike typer salat. Husk å gjødsle godt, da tidligere avlinger som har stått i den samme jorden, kan ha tappet jorden for unødvendig mye næring.

TOPP TOMATENE
vg01
Tomatplantene bør toppes to til tre blader over den øverste klasen. Husk å gjødselvanne, og bind opp tomatplantene dine hvis de er for tunge.
Ellers kan de velte, og de sarte tomatfruktene kan ta skade før de rekker å rødme.

LUK BLANT JORDBÆRPLANTENE
vg01
Mot slutten av juli er jordbærsesongen på hell i Sør-Norge, selv om det. stadig dukker opp jordbærsorter som modner senere og senere (og tidligere og tidligere). Luk i jordbæråkeren etter innhøsting. Klipp av visne blader, og klipp også av avleggere og sørg for at de får sin egen plass slik at de kan bære frukt til neste år.

PENT MED KANTER
vg01
Kanting av blomsterbed og gangstier gjør det ryddig på 1, 2, 3.
Bruk en rett spade og lag små kanter. De overflødige torvbitene slenger du på kompostbingen, for dette blir snart til god jord.

MAL HAGEMØBLER
vg01
Ferien er her for de fleste, men vedlikeholdet tar ikke ferie. Se over hagemøblene dine. Kanskje trenger de et malingsstrøk eller to? Akkurat nå er det fint å male utendørs på grunn av lite regn og generelt gode tørkeforhold, men sjekk for sikkerhets skyld værmeldingen, slik at det ikke plutselig er regnvær i sikte.

TA OPP BLOMSTERLØK
vg01
Hvis du synes det er stygt når bladene begynner å bøye seg ned og visne, graver du opp blomsterløken, men lar bladverket fortsatt sitte på.
Deretter lagres løken mørkt, tørt og kjølig. Det aller beste er imidlertid å la blomsterløken få bli sittende igjen i bakken.

KONTROLLER HAGEN
vg01
Skadedyrene er på sitt mest aktive nå på høysommeren. De oransje liljebillene kan spise opp store plantepartier og bør fjernes så snart du ser dem. De er, som navnet indikerer, spesielt begeistret for liljer. Heldigvis sørger den oransje fargen for at de er lett synlige. Plukk billene bort for hånd og uskadeliggjør dem.
Mordersnegl (iberiasnegl) bør også fjernes så snart du oppdager dem. Klipp dem i to, så er du sikker på at de dør.
Bladlus fjerner du med en sterk vannstråle, og hvis angrepet er sterkt, dusjer du det angrepne partiet med grønnsåpevann (eventuelt tilsatt ørlite grann rødsprit hvis angrepet er spesielt stort og vanskelig å bli kvitt).
Meldugg kommer ofte når det er tørt. Hold derfor plantene i hagen din jevnt fuktige. Du kan også prøve å sprøyte angrepne partier med grønnsåpevann.

HØST KRYDDERURTER
vg01
Krydderurtene bør høstes før urtene rekker å gå i blomst. Etter blomstring smaker de nemlig ikke like godt. Knytt sammen små buketter som du kan tørke hengende, eller legg bladene i en luftig kurv til tørking. Deretter oppbevarer du de knusktørre urtebladene i lufttette bokser.
De fleste krydderurter kan også fryses ned.

IKKE FJERN ALT UGRESSET
vg01
En rekke planter som vi definerer som ugress, er vertsplanter for sommerfuglene våre. Vil du ha sommerfugler i hagen, bør du derfor beholde mindre partier med ulike typer ugress.
Det finnes også en rekke hageplanter som tiltrekker seg sommerfugler, for eksempel lavendel, isop og buddleja. Sistnevnte plante kalles for sommerfuglbusk på grunn av den store interessen fra sommerfugler.

KLIPP OG STUSS
vg01
Husk å fjerne visne blomster og frøkapsler på sommerblomstene dine. Da vil de blomstre rikeligere, og blomstringen vil pågå lenger. Stemorsblomster kan blomstre til langt uti juli hvis du kontinuerlig sørger for å fjerne det visne.

LUK!
vg01
Fortsett å luke, og spesielt viktig er det å luke bort ugress som kan gå i blomst, for å unngå ytterligere spredning.

NOTER NED
vg01
Gjør dine egne hagenotater. Det kan være nyttig lesning til neste år!

VISSTE DU
vg01
Det er smart å spare på regnvann, men ikke bare i påvente av eventuelle vanningsrestriksjoner. I motsetning til springvann inneholder nemlig ikke regnvann kalk, og er kalkfritt vann er det mange planter som setter stor pris på.

NORD, SØR, ØST OG VEST

Sør-Norge
vg01Frostfaren er over i så godt som hele Sør-Norge, bortsett fra høyt til fjells.
Den største faren i juli i hele Sør-Norge er varme og lange tørkeperioder som kun kan kompenseres med effektiv vanning. Tørkeperioden inntreffer ofte når du har ferie og er bortreist. Derfor bør du alliere deg med en nabo som kan hjelpe til med vanningen.
I Sør-Norge er juli den første IAS-måneden. Juli, august og september (derav IAS) er fine måneder å beskjære trær og busker på som blomstret i vår og tidlig i sommer.
I deler av Sør-Norge kan du også høste inn en rekke grønnsaker, som poteter og gulrøtter, og av modne solbær og rips lager du gelé og saft.

Nord-Norge
vg01Juli og august er gjerne også den varmeste tiden i Nord-Norge, og blomstringen er på sitt vakreste. Også i nord kan juli være så tørr at du må frem med vannslangen. Særlig midnattssolen kan stelle til med problemer hvis juli viser seg å bli ekstra varm og plantene ikke får noen solpause.
Blomstringen i nord ligger noen uker etter blomstringen i sør, og jo lenger nord du kommer, desto senere er blomstringen. Beskjæring av vår- og forsommerblomstrende trær og busker bør derfor skje senere i Nord-Norge enn i Sør-Norge. August er egentlig den måneden som er best egnet til JAS-beskjæring i Nord-Norge. Vekstene skal nemlig også ha mulighet til å hente seg inn igjen etter beskjæringen og før vinteren setter inn.
Ifølge meteorologenes definisjon er det sommer når døgntemperaturen er over 10 grader. I de nordligste delene av landet vårt kan dette være tilfellet kun noen få dager per år. Derfor er det spesielt viktig å velge ut planter som tåler en høy herdighetssone (H7 eller H8), når du skal anlegge hage i utsatte strøk i Nord-Norge. Planter som kommer tidlig i blomst og slik at de rekker å blomstre i løpet av en kort sommersesong, er også noe du bør vektlegge ved etablering av hage her.
Le mot kald vind skaper et bedre mikroklima, men det er samtidig viktig at leveggen ikke skaper unødvendig skygge!

JULI-TIPSET!
vg01
Etter en blomstringsvillig juni kan juli plutselig føles litt stusslig. Spesielt gjelder det for hagene i milde strøk av Sør-Norge, hvor hagesesongen kommer tidlig i gang.
Stikk innom nærmeste planteskole og kjøp noen sommerblomster som står i blomst. De setter fort litt farge på hagen din igjen.
Samtidig bør du tenke litt over høstblomstringen i hagen. Kanskje er det en idé å få satt ned noen planter som akkurat nå står i knopp, men som kommer til å blomstre vakkert litt senere i sommer?

LITTERATUR
– Sandgren, Arild: Norsk Hagekalender. Oslo, Tun Forlag AS, 2012.