URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Hagetimian (Thymus vulgaris)

LOKALNAVN
Vanlig timian, timian, ekte timian, kryddertimian, suppetimian

VITENSKAPELIG NAVN

Thymus vulgaris L.

SYNONYMER
Thymus aestivus
Thymus ilerdensis
Thymus webbianus
Thymus valentianus

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Hagetimian er en liten halvbusk som tilhører leppeblomstfamilien (Lamiaceae), som blir 20-40 cm høy. Den har vridde trestammer som er tett forgrenet. Bladene er små og ovale, kantene er bøyd ned og undersiden er lysere. De små blomstene sitter ytterst på stenglene og er rosa eller hvite, lyst til mørkt purpurrøde, hvor den øvre leppen er tredelt og den nedre todelt. Blomstringstid mai-oktober. Fruktene er små spaltefrukter. De nektarrike blomstene utgjør et godt bifôr.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid mai-oktober.

UTBREDELSE
Lyngheier, bakker og tørre enger. Dyrkes. Ekte timian er viltvoksende på tørr jord i Syd-Europa. I Norge blir den dyrket i mange hager.

DYRKING
Lett, næringsrik og kalkholdig jord er velegnet, men jorden må ikke være altfor tørr og voksestedet må være lunt og solåpent.

INNSAMLING
Blomstene samles inn i tørt vær like før blomstringen. De tørkes hurtig i skyggen ved opptil 35’C.
Planten må ikke samles inn altfor sent. Den bør få mulighet til å utvikle seg noe før vinteren kommer.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Thymi, timian. Blomsterklasene og blad. Drogen har krydderduft og en god, aromatisk smak.

INNHOLDSSTOFFER
Ekte timian inneholder mye eterisk olje (hovedbestanddeler er thymoe, cymoe og carvacrol), garvestoffer, flavoner og en rekke andre stoffer.
Timian inneholder 1%-2% eterisk olje som er rik på to isomerer thymol og karvakrol, og også andre monoterpener som p-cymen, borneol og geraniol. De fleste virkestoffene finnes i den eteriske oljen.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Desinfeksjonsmiddel (antiseptisk). Den eteriske oljen har en antiseptisk virkning somer bedre enn fenol og vannstoffhyperoksid. På 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, da antibiotika fortsatt var ukjent, var timian betraktet som «de fattiges desinfeksjonsmiddel.»
Vitenskapelig forskning har vist at den antimikrobiske virkningen forsterkes ved at timian stimulerer veksten av hvite blodlegemer (leukocytter). I motsetning til antibiotika, som svekker immunforsvaret, virker timian stimulerende og øker aktiviteten i de hvite blodlegemene.
Timian kan derfor anbefales ved alle infeksjonssykdommer, og spesielt bakterielle infeksjoner i fordøyelsessystemet, luftveiene, kjønnsorganene og urinveiene.

Fordøyelsessystemet. Krampeløsende, fordøyelsesbefordrende og karminativ (motvirker gassdannelse i tarmen). Den øker appetitten, fremmer fordøyelsen og motvirker forråtnelse i tarmen på grunn av ubalanse i floraen i tykktarmen.

Bakteriedrepende. Ved alle infeksjonssykdommer i fordøyelsesorganene. Krampeløsende.
Salve: På sår og mindre brudd.
Dampbad: Ved øresmerter. Renser nesa for slim.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

 • Den anbefales mot magetarm-katarr (gastroenteritt) og tykktarmbetennelse (kolitt) forårsaket av Salmonellabakterier, som er årsak til utallige infeksjoner på grunn av dårlig mat, spesielt om sommeren (1, 2).
 • Ormemiddel (driver ut innvollsorm). Spesielt effektiv mot bendelorm. Den er også et godt insektmiddel mot lus og lopper (1, 2).
 • Infeksjoner i munn og hals. Brukt som munnskylling og gurglevann virker den mot sår hals, tannkjøttbetennesle (periodontitt) og betennelse eller irritasjon i slimhinnen i munnhulen (stomatitt). Som gurglevann er den svært effektiv mot halsbetennelse (faryngitt) og betente mandler (tonsillitt) (3).
 • Luftveissystemet. Timian virker slimutdrivende, slimløsende og lindrende, og sammen med den antiseptiske virkningen er den svært effektiv mot bihulebetennelse (sinusitt), strupekatarr (laryngitt), bronkial katarr og bronkitt, astma, krampehoste og kikhoste. I disse tilfellene anbefaler vi å drikke uttrekk (1) eller eterisk olje (2), og inhalasjoner (4) som forklart i rammeteksten over.
  Vi anbefaler å bruke den under influensaepidemier, enten som uttrekk eller som krydder i supper og i salatdressinger.
 • Kjønnsorganene og urinveiene. På grunn av den urindrivende og antiseptiske virkningen anbefales den ved urinveisinfeksjoner (blærebetennelse og nyrebetennelse) (1, 2).
  Brukt utvortes som vask, virker den svært bra på infeksjoner i de ytre kjønnsorganene forårsaket av dårlig hygiene, diabetes eller andre årsaker, både hos kvinner (skjedebetennelse, betennelse i de ytre organene med eller uten utflod) og hos menn (betennelse i forhuden, på penishodet og testiklene) (5).
 • Varme omslag vil lindre smerter ved nyrekolikk og blærebetennelse.
 • Antirevmatisk. Utvortes bruk, som massasje, bad og omslag, lindrer revmatiske smerter forårsaket av leddbetennelse (artritt) og gikt (6, 7, 8). Tatt oralt (1, 2) virker den også urindrivende og svettedrivende, og skiller ut syreoverskudd gjennom blodet i forbindelse med stoffskilftet, som forårsaker leddbetennelse og gikt.
 • Utvortes virker timian også smertelindrende ved stiv nakke, lumbago, isjias og slitasjegikt (artrose), osv. (6, 7, 8).
 • Hudinfeksjoner. Vask og kompresser brukes på infiserte sår eller sår som vanskelig vil gro, sårskader, åreknuter med sår, blemmer, furunkler, abscesser, betennelse i huden osv. (5).
 • På grunn av antiparasitt-effekten er den svært bra mot skabb-, lus- og loppeangrep.
 • Styrkende for håret. Brukt som vask eller til massasje av hodebunnen styrker den håret og forebygger håravfall (6).

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk med 20-30 g blomsterklaser per liter vann. Drikk opptil fem kopper daglig. Når den er mer konsentrert (50-60 g per liter), virker den stimulerende som kaffe, men uten de samme bivirkningene.

vg01
2. Eterisk olje. Den daglige dosen på 2-3 dråper bør ikke overskrides.

Utvortes bruk

vg01
3. Munnskylling og gurglevann med avkok laget av 100-120 g blomsterklaser per liter vann. Kok til væsken er redusert til halvparten.

vg01
4. Dampinhalasjoner med eterisk olje.

vg01

5. Kompresser og vask med avkok som beskrevet over.

vg01
6. Vask og massasje med avkok eller eterisk olje.

vg01
7. Bad: Uttrekk med 300-500 g timian i 2-3 liter vann kan tilsettes badevannet.

vg01
8. Omslag. Pakk inn timianblomster og -blad- er i et stykke bomull. Varm dette med vanndamp (eventuelt fra dampstrykejern) og legg på det vonde området.

vg01
9. Salver

OMTALE AV TIMIAN, HAGETIMIAN
Kraftig bakteriedrepende og naturlig stimulerende
Den deilige duften av timian vakte oppmerksomhet allerede hos oldtidens egyptere, som brukte den i balsameringssalve. I dag vet vi at den kan hindre gjæring i tarmen og reproduksjon av bakterier. Dette skyldes innholdet av thymol og karvakrol, to sterke bakteriedrepende stoffer.

Bruk
Timian inngår i teblandinger og andre legemidler som anvendes mot blant annet kikhoste, kronisk bronkitt, bronkialastma og fordøyelsesproblemer (diaré, for mye luft og andre magekramper).
Utvortes anvendes timiante som gurglevann og til bad og omslag av sår som ikke vil gro.

Andre opplysninger
Planten må ikke samles inn altfor sent. Den bør få mulighet til å utvikle seg noe før vinteren kommer.

GASTRONOMI
På grunn av den aromatiske smaken er den et skattet krydder til kjøttretter og sauser.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.