URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Havdrue (Ephedra distachya)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Ephedra distachya L.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Sea grape, Seagrape

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Efedrafamilien (Ephedraceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Hardfør vekst i ephedraceae-familien, som blir opptil 25 cm høy. Tynne greiner med gule blomster i tuppene. Frukt med vinrød farge.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Stenglene og grenene.

INNHOLDSSTOFFER
Hele planten inneholder efedrin, en svært aktiv alkaloid, som virker på det autonome (ikke viljestyrte) nervesystemet, i tillegg til tanniner, saponiner, flavonoider og eterske oljer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Som adrenalin virker efedrin stimulerende på det sympatiske (ubevisste) nervesystemet (sympatomimetisk effekt). Den øker blodtrykket og hjerteslagfrekvensen (takykardi), virker avspennende muskulaturen i bronkiene, øker svette-, magesaft- og spyttsekresjonen og utvider pupillene (mydriasis).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Fordi den utvider bronkiene, er den viktigste medisinske bruken knyttet til bronkial astma, siden den nøytraliserer allergiske symptomer (1), virker den også effektivt ved allergiske reaksjoner som elveblest, høysnue, osv.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Utvortes bruk

vg01
1. Farmasøytiske preparater: Dråper, tabletter, stikkpiller (suppositorium).
OMTALE AV HAVDRUE
Mot astma og allergier
Havdrue er den urten som kanskje har lengst tradisjon som en medisinsk urt. Den var tidlig kjent i Kina, hvor den ble kalt ma huang, og kineserne har brukt den i flere tusen år.
I vestlig medisin ble ikke denne urten oppdaget før på 1800-tallet. I 1926 ble virkestoffet efedrin syntetisert av en tysk legemiddelprodusent. Siden har den vært bestanddel i mange medisiner.

ADVARSEL
På grunn av den komplekse virkningen på kroppen, må kun leger foreskrive denne urten.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.