URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Hjertekongslys (Verbascum phlomoides)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Verbascum phlomoides

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Brunrotfamilien (Scrophulariaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Toårige plante som tilhører maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae), med spoleformet rot og en rosett av store jordblad. Fra denne kommer det opp en prektig, 1-2 meter høy hårkledd stengel som har lysegule, duftende blomster. Fruktene er kapsler. Blomstringstid juli-august. De nektarrike blomstene oppsøkes gjerne av bier.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

UTBREDELSE
Hjertekongslys finnes på avfallsplasser i Halden, Oslo og Bergen, men dyrkes også som prydplante.

DYRKING
Kongslys trives på middelstung, næringsrik jord med tilstrekkelig fuktighet i bakken. Voksestedet må ha en lun og solåpen beliggenhet.

INNSAMLING
Man samler inn de gule blomsterkronene. Støvdragerne skal sitte på blomstene. Plantene høstes i løpet av flere uker. Fullt utsprungne blomster plukkes for hånd daglig, men bare om morgenen. Det innsamlete materialet bres forsiktig ut i et tynt sjikt og tørkes ved 50-60’C. Blomstene må ikke bli brune. Den meget ømfintlige drogen oppbevares beskyttet mot lys og fuktighet. Den kan ikke lagres i lengre tid.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Flores Verbasci, kongslysblomster.
Lukten er som av honning og smaken søtlig.

INNHOLD
Sure og nøytrale saponiner, sapogenin, slim, sukker, spor av en eterisk olje, fytosterol (verbasterol), gummi, flavonoider (hesperidin, verbascosid) og andre stoffer.

OMTALE AV HJERTEKONGSLYS

Bruk
Drogen finnes i teblandinger mot hoste og tallrike andre preparater. Man mener at den virker ved sykdommer i luftveiene, særlig kikhoste, influensa o.l. Den er blitt anvendt mot revmatisme og er et godt urindrivende middel.
Utvortes brukes den i gurglevann. Saften fra friske blad er blitt brukt til omslag for å påskynde legingen av sår som heles langsomt.

Andre opplysninger
Bladene fra prydkongslys (Folia Verbasci) brukes til tilberedning av hostemedisiner (slimløsende midler). Bladene samles inn når planten ikke blomstrer. Man må ikke ta inn så mange blad at planten ikke kan fortsette å vokse og utvikle blomster senere.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.