URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Hoftebad, sittebad

Til sittebad med medisinske planter trenger du 1-2 liter uttrekk eller avkok (vanligvis mer konsentrert enn til innvortes bruk). Hell det i badekaret og tilsett så mye vann at det når opp til hoftene – under navlen.

Hoftebad stimulerer blodsirkulasjonen i den nedre delen av magen og underlivet, og har god effekt på tykktarmen, urinblæren og de indre kjønnsorganene. I tillegg virker det direkte på huden og slimlagene i de ytre kjønnsorganene og endetarmen. Det er svært effektivt også i følgende tilfeller:

  • I lidelser i endetarm og endetarmsåpning, som hemorroider og sprekker (anal fissur).
  • I cyster og urinveislidelser.
  • I prostatabesvær.
  • I underlivsplager, spesielt ved menstruasjonssmerter og infeksjoner i de indre kvinnelige kjønnsorganene.

Dersom ikke annet er anbefalt, tas hoftebad med lunkent eller kaldt vann. Dette virker styrkende, men i noen tilfeller skal vannet være varmt:

  • I kramper i magen eller underlivet på grunn av for eksempel magesmerter (kolikk), blærebetennelse (cystitt) eller menstruasjonssmerter (dysmenoré).
  • I anal fissur (sprekker i endetarm eller analåpning). En lidelse der små rifter eller sår i huden gir smerter ved avføring og gjerne små blødninger. Dette må ikke forveksles med hemorroider. Varmt hoftebad hjelper mot fissurer, men til hemorroider brukes kaldt vann.

Hoftebad med kaldt vann må ikke vare lenger enn tre minutter, mens bad i lunkent eller varmt vann kan vare i 10 minutter. Det er vanlig med ett til to bad daglig, og kanskje også tre, og skift vann hver gang.

Utstyr som man trenger til sittebad: Balje, uttrekk til å blande i vannet, en tesil og en svamp eller hampvott.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.