URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Hvitløk (Allium sativum)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Allium sativum L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Løkfamilien (Alliaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Hardfør urt i liljefamilien (liliaceae), blir 30-80 cm høy, med hvite eller rødlige blomster. Roten har en løk med flere fedd.

UTBREDELSE
Dyrkes.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Løken.

INNHOLDSSTOFFER
Hele planten, spesielt løken, inneholder alliin (en svovelglykosid), og enzym (alliinase), vitamin A, B1, B2. C og niacin (et vitamin i B-gruppen). Alliin lukter ikke, men sammen med alliinase, som blir og virksom når løken hakkes, omdannes det først til alliicin og så til diallyl disulfid (genin i glykosid) som er hovedvirkestoffet som gir hvitløken den spesielle lukten.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Den er et godt middel mot alle infeksjoner, åreforkalkninger og høyt blodtrykk. En har funnet forskjellige virkende stoffer, også visse antibiotiske stoffer, som virker hemmende på bakterier.

 • HYPOTENSIV (senker blodtrykket) (1, 2, 3, 4). I høye doser regulerer hvitløk blodtrykket, både høyt og lavt. Den har åreutvidende effekt, og er derfor anbefalt for mennesker som lider av hypertensjon, arteriosklerose og hjertelidelser (angina pectoris eller hjerteattakk). Hvitløk er også blodsirkulasjonens gode venn.
 • BLODFORTYNNENDE (1, 2, 3, 4). Hvitløk hindrer blodplatene i å klumpe seg (hindrer også tendens til at de grupperer seg og stivner), den virker fibrinolytisk (løser opp fibrin, proteinet som danner blodklumpene). Alt dette virker blodfortynnende og gjør at hvitløk anbefales sterkt til personer som lider av trombose (blodpropp), embolisme (tilstopning av årene ved blodpropp) eller sykdommer på grunn lidelser i blodkarene som kommer av dårlig blodsirkulasjon.
 • HYPOLIDEMISK (reduserer fett i blodet) (1, 2, 3, 4, 5). Den reduserer nivået av LDL-kolesterolet (skadelig kolesterol) i blodet, fordi det hindrer opptaket i tarmen. Undersøkelser viser at i timene etter inntak av et stykke brød med smør til frokost, øker kolesterolnivået med 20 prosent, men når brødskiven er gnidd inn med hvitløk, selv om det er smør på den, skjer ikke denne økningen. De vitenskapelige observasjonene er publisert i Indian Journal of Nutrition (utg. 13, nr. 1).
 • HYPOGLYKEMISK (senker sukkerinnholdet i blodet) (1, 2, 3, 4). Siden den normaliserer sukkernivået i blodet, anbefales hvitløk til mennesker med diabetes (som tilskudd til andre medikamenter), og overvekt, og også som forebyggende hos mennesker med foreldre som har eller har hatt diabetes.
 • Generelt ANTIBIOTISK og ANTISEPTISK (1, 2, 3, 4). Siden midt på 1900-tallet har man studert de anti-infektive egenskapene hos hvitløk.

Den antibiotiske virkningen er dokumentert både in vivo og in vitro (frisk og på glass) mot følgende mikroorganismer:
– ESCHERICHIA COLI, en tarmbakterie som gir urinveisinfeksjoner.
– SALMONELLA TYPHI, som gir tyfoidfeber og andre Salmonellatyper som forårsaker alvorlige tarminfeksjoner.
– SHIGELLA DYSENTERIAE, som forårsaker en bakteriell dysenteri.Stafylokker og streptokokker, som gir byller (infiserte sår) og andre hudinfeksjoner.
– ULIKE TYPER SOPP, candida og noen virus, som herpes. Man antar at de aktive virkestoffene i hvitløk påvirker nukleinsyrene i viruset, og dermed hindrer rask vekst.

VIRKNINGEN AV HVITLØK PÅ HJERTET OG KRETSLØPET
LDL-kolesterol (det skadelige) – senker
HDL-kolesterol (det gode) – lett økning
Totalt kolesterol – senker
Triglyserider – senker
Fibrinolytisk aktivitet (blodlevring) – øker
Sammenklumping av blodplatene – senker
Blodtrykket – senker

Disse resultatene er målt etter daglig inntak av 600-900 mg av luktfritt hvitløkpulver i et tidsrom på 4 måneder. Dette luktfrie pulveret er like aktivt som rå hvitløk. Flere studier viser en senkning av kolesterolnivået på 11-12 prosent og opptil 17 prosent på triglyseridnivået.
Les mer
For de som vil lese mer om forskningsresultater med hvitløk, anbefaleså lese R. F. Weiss’ «Ny plantemedisin».
En har fra professor Petkow i Sofia helt klare resultater når det gjelder nedsettelse av for høyt blodtrykk, antiarteriosklerotisk, og en hemmende virkning på bakterier i mage /tarm. En fant også ut at den hadde en avgiftende effekt på blyforgiftning.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

Hvitløkens antibakterielle effekt i tarmen er selektiv, det vil si at den bekjemper bare de skadelige bakteriene, og ikke den saprofytiske, normale bakteriefloraen, som bare er positiv.
Siden den regulerer tarmfloraen i stedet for å ødelegge, vurderes hvitløk som bedre enn de fleste kjente antibiotika.
Den anbefales brukt ved:

 • Alle typer DIARÉ, GASTROENTERITT (magetarmkatarr) og KOLITT (tykktarmbetennelse).
 • SALMONELLOSE (tarminfeksjoner, vanligvis på grunn av infisert mat).
 • Forstyrrelser i den bakterielle TARMFLORAEN (endring i den mikrobiotiske balansen i tarmen) ofte etter bruk av antibiotika.
 • DYSPEPSI (dårlig fordøyelse), som gir luft (flatulens) i tarmen.
 • URINVEISINFEKSJONER (cystitt/blærebetennelse og pyelonephritis/nyre- og nyrebekkenbetennelse), ofte forårsaket av Esterichia coli.
 • Diverse BRONKIALE LIDELSER (akutt og kronisk bronkitt), for når disulfur i allyl frigjøres gjennom pusten, virker den direkte på slimhinnene i bronkiene. Den virker også slimløsende og antiastmatisk.
 • STIMULERER IMMUNFORSVARET (1, 2, 3, 4). Hvitløk stimulerer immuncellene i kroppen, både lymfocyttene og makrofagene. Disse cellene, som transporteres med blodet, beskytter oss mot mikroorganismer og kan også bekjempe kreftceller, spesielt i startfasen av en tumordannelse.
 • Hvitløk har god effekt på alle INFEKSJONSSYKDOMMER, og øker kroppens motstandskraft i tillegg til at den virker direkte på enkelte mikroorganismer. Hvitløk er brukt med god effekt som tilleggsbehandling mot AIDS.
 • Et effektivt ORMEMIDDEL (1, 3, 5) mot de fleste tarmparasitter. Den er spesielt effektiv mot spolorm og barneorm (små hvite ormer som gir kløe i endetarmen hos barn).
 • Generelt STYRKENDE på hele organismen og RENSENDE (1, 2, 3, 4): Hvitløk aktiviserer stoffskiftet i kroppen og setter fart på utrensning av avfallsstoffer i cellene (katabolisme). Dette gjør at hvitløk anbefales ved slapphet og tretthet, til mennesker med dårlig appetitt, og ved syreoverskudd (gikt, leddbetennelse, ulike revmatiske lidelser).
 • AVGIFTNING(1, 2, 3, 4), spesielt anbefalt ved røykeslutt. Hvitløk senker det vanligvis høye blodtrykket hos røykere, den løser opp slim og bygger opp slimhinnene i bronkiene, og demper også røykesuget, kanskje på grunn av den spesielle lukten ånden får.
 • Hindrer utvikling av ondartede SVULSTER (1, 2, 3, 4), spesielt kreft i fordøyelsessystemet.
Denne effekten er forenlig med den regulerende effekten på tarmfloraen, og den normaliserende effekten på fordøyelsen generelt. Men det kan også henge sammen med den positive effekten hvitløk har på stoffskiftet (metabolismen).
 • FJERNER LIKTORNER. Legg litt presset hvitløk på liktornen og sett plaster på den. I løpet av 2-3 dager vil liktornen være myk, og infeksjonen mindre slik at den lettere kan fjernes.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Smittsomme sykdommer (antibiotisk behandling). Tarmsykdommer. Utmattelse og asteni (styrkende behandling). Luftveissykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK


Innvortes bruk
I tillegg til å bruke den som ingrediens i matretter, kan hvitløk inntas på mange måter. Her nevner vi bare dem som er mest anbefalt fra en terapeutisk synsvinkel.

vg01
1. Rå. Tygg 1-3 hvitløkfedd, helst om morgenen.

vg01
2. Hvitløkekstrakt. I kapsler eller perler gir den ingen lukt, men høye doser anbefales for terapeutisk effekt. Den vanlige dosen er 6-12 kapsler eller perler (600-1200 mg) daglig.

vg01
3. Avkok av hvitløkfedd. Kok en hvitløk i en liter vann i 5 minutter. Drikk tre kopper daglig.
Med denne metoden mister hvitløken litt av effekten, men du unngår dårlig ånde.

vg01
4. Hvitløkolje. Dette er kanskje den beste måten å bruke hvitløken på. Press flere fedd hvitløk i olivenolje til en jevn masse med majoneskonsistens.

Utvortes bruk

vg01
5. Tarmskylling. Svært effektiv mot tarmparasitter. Bland 2-3 ss olje og presset hvitløk med en liter lunkent vann. En annen metode er å stikke et hvitløkfedd inn i endetarmen som om det var en stikkpille. Dette vil dempe kløe hos barn, og er et sterkt ormemiddel.
OMTALE AV HVITLØK
Hvitløkens aroma

«I denne boken vil du lære om hvitløkens mange fortreffeligheter, og hvordan den kan tas for Å unngå dårlig ånde.» Dette sa en entusiastisk selger til en potensiell kunde.
Etter at kunden hadde kjent den sterke hvitløkånden til selgeren, spurte han: “Følger du rådet i boken selv?”
“Selvsagt! Når jeg har spist hvitløk, spiser jeg et eple og tygger noen persilleblader…,” svarte selgeren, helt uvitende om hvor liten effekt denne metoden hadde.
Sannheten er at de som spiser hvitløk ikke kan skjule det. Aromaen setter seg i alt kroppen utsondrer, pust, svette, luftoppstøt, tarmgasser, urin og til og med melken til kvinner som ammer. Noen spiser bare hvitløk om kvelden,
og tåler den sterke lukten når de er alene. Andre stoler på epler og persille, mens andre igjen aksepterer lukten, slik som den elegante franske offiseren som, ifølge Maurice Mességué (forfatteren av boken Mennesker og planter) hadde et enormt dametekke, til tross for at han stinket hvitløk på mange meters avstand.

Universalmiddel – et effektivt middel mot mange sykdommer
Det er ikke tilfeldig at hvitløken stammer fra Sentral-Asia, området der mennesker lever lengst, og forekomsten av krefttilfeller er lavere enn noe annet sted man kjenner til. Ifølge inskripsjoner funnet nær Giza-sfinksen, brukte de gamle egypterne hvitløk i kosten til slavene som bygde pyramidene.
Grekerne benyttet hvitløk som kilde til fysisk styrke, og alle atleter spiste rå hvitløk før hver øvelse i de olympiske leker, kanskje for å få dem til å løpe raskere. Dioscorides og Galen mente at hvitløk var et universalmiddel. Men folk som luktet løk, fikk ikke komme inn i templene til de greske guder.
I middelalderen brukte legene masker gjennomtrukket av hvitløk når de oppholdt seg sammen med syke mennesker, spesielt de som led av pest. Senere ble hvitløk kjent i Amerika, og også ettertraktet i Mexico, Peru og de andre territoriene til det nye Spania. Geronimo Pompa konstaterte dette i sitt arbeid Colección de Medicamentos Indigenas (samling av innfødtes medisiner), skrevet midt på 1800-tallet.
Historien tilskriver hvitløkens mange egenskaper, og de fleste av dem er utprøvd vitenskapelig. Kanskje er hvitløk det vegetabilske produktet med flest vitenskapelig utprøvde egenskaper.

ADVARSEL
Hvitløk i store doser, spesielt rå eller i ekstrakt, anbefales ikke ved sårskader, (rifter, eller åpne sår osv.) eller menstruasjon (kraftig menstruasjon).
 På grunn av den blodfortynnende effekten (se oversikten) kan høye doser forlenge tilhelingen og forsinke koaguleringsprosessen.
Jevnlig bruk av høye doser hvitløk i forbindelse med graviditet anbefales ikke.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.