URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Johannesbrødtre (Ceratonia siliqua)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Ceratonia siliqua L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Erteblomstfamilien (Fabaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Eviggrønt tre i erteblomfamilien (fabaceae), som blir opptil 10 m høyt. Fruktene er mørkebrune belger som inneholder 12-16 harde frø som er dekket av et søtt og mørk brunt fruktkjøtt.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Frukten (belgene) og frøene.

INNHOLDSSTOFFER
Fruktkjøttet, JOHANNESBRØD, inneholder store mengder sukker (hovedsakelig sakkarose) og pektin, men også stivelse (3,8 %), proteiner (4 %), fett (0,5 %), cellulose og mineralsalter.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Friske johannesbrød virker avførende.
Men tørket johannesbrødmel virker mot diaré, i tillegg til at det kan binde giftstoffer i fordøyelsessystemet. Den er et svært godt middel mot barnediaré, og er et av de mest brukte midlene mot mage-tarmkatarr (gastroenteritt) hos barn som fortsatt ammes (1).

Frøene, som man utvinner johannesbrødgummi fra, er rike på slimstoff. I magen danner dette stoffet en slags tyktflytende gelé som absorberer væske og dermed øker kraftig i volum og gir en sterk metthetsfølelse. Derfor brukes det også i slankedietter (2). Når det kommer over i tarmen, har johannesbrødgummi mykgjørende og avførende virkning.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Mel. Johannesbrødmel selges på apotek, og av dette kan det lages en velsmakende og svært næringsrik puré som stopper diaré.

vg01
2. Gummi. Selges også på apotek, som kapsler. For best mulig resultat, er vanlige dose (bortsett fra når annet er foreskrevet av lege eller på forpakningen) 0,5-1,5 g en halvtime før hvert måltid, sammen med et glass vann.OMTALE AV JOHANNESBRØDTRE
Et ypperlig middel mot barnediaré
Selv om johannesbrødtreet i flere tusen år har vært dyrket som fôrvekst i alle middelhavslandene, er det bare noen tiår siden de medisinske egenskapene ble oppdaget.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.