URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Kalmusrot (Acorus calamus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Acorus calamus L.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Sweet Flag, Calamus

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Myrkonglefamilien (Araceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig urt som tilhører myrkonglefamilien (Araceae). Den har en krypende, forgrenet og kjøttfull rotstokk som er brun-grå. Rotstokken kan bli opptil 50 cm lang og 3 cm tykk. Det mer enn meterlange og 2 cm brede støttebladet er sverdformet. Den bladlignende stengelen, som har en skarp kant på den ene siden, på den andre siden en fure, blir 60-150 cm høy. De tettsittende, gulbrune og til slutt helt brune blomstene danner en kjegleformet kolbe.
I vårt klima setter den aldri frukt. Plantene kan formeres vegetativt ved oppdeling av rotstokken.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

UTBREDELSE
Vassbredder østafjells, langs kysten til Bergen. I vann, ofte i dammer på gårdstun, i Syd-Norge. Særlig på Østlandet, men også langs kysten nord til Haus.
Tidligere dyrket som medisinplante, slik at en kan finne den omkring klosterruiner etc. og andre steder i landet.

DYRKING
Kalmusrot dyrkes på de steder hvor den har sin naturlige forekomst. Formeringen skjer vegetativt ved rotstiklinger som kan stikkes ned i jorden.

INNSAMLING
Rotsokkene samles inn om høsten ved hjelp av en krok eller en totannet gaffel. Etter grundig rengjøring og vask skrelles den innsamlete rotstokken opp i tynne skiver og tørkes i en temperatur på høyst 35’C. Under tørkingen må kalmusroten holdes strengt adskilt fra andre plantestoffer fordi den har en gjennomtrengende duft. Drogen må beskyttes mot lys og fuktighet og oppbevares i tette krukker.

DROGE/DELER SOM BRUKES
Rhizoma calami (syn. Rhizoma acori, Radix calami aromatici), kalmusrot, tørket. Drogen består av brunhvite biter med lyse brune rotarr. Den har en aromatisk duft og en brennende kryddersmak.

INNHOLDSSTOFFER
Eteriske oljer med blant annet asaron og eugenol, dessuten det bitre, glykosidiske acorin, cholin, garvestoffer og andre stoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Et av de beste magemidler som virker gunstig for de mange som har plager i den retning, sure oppstøt osv. 
Den normaliserer avsondring av både for lite og for mye magesyre, gastritus og magekatarr.

Drogen er blitt brukt innvortes i pulverform, tinkturer, dekokter eller ekstrakter som et aromatisk bitterstoff ved fordøyelsesforstyrrelser og stoffskiftevansker, av og til også mot galle- og leversykdommer. Utvortes brukes kalmus til gurglevann, til omslag og tilsetning i badevann. Bortsett fra medisinsk bruk anvendes kalmusrot også i næringsmiddelindustrien og ved kosmetikkfabrikasjon.

TILBEREDELSE & BRUK

OMTALE AV KALMUSROT
Andre opplysninger
De eteriske oljene forsvinner raskt fra den oppdelte roten. Avfallet etter oppdelingen brukes til å fremstille aromatiske stoffer.
Den nærstående arten munkehette (Arum maculatum) som ikke vokser i Norge, inneholder i alle plantedeler et sterkt giftstoff som imidlertid forsvinner ved koking eller tørking. Den knollformede rotstokken hos munkehette blir anvendt i homøopatien som slimløsende middel, avføringsmiddel og byllomslag. Allerede i oldtiden ble den brukt i folkemedisinen.

ADVARSEL
Ferske kalmusrøtter forårsaker brekninger.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.