URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Kanel (Cinnamomum verum)

LOKALNAVN
Ceylonkanel

VITENSKAPELIG NAVN
Cinnamomum verum J.Presl, 1825

SYNONYMER

Cinnamomum zeylanicum Blume
Camphorina cinnamomum (L.) Farw.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

Svensk: Äkta kanel, Ceylonkanel

Tysk: Ceylon-Zimtbaum, Echter Zimtbaum

Fransk: Cannelier, Cannelier de Ceylan
Russisk: Кори́ца, Кори́чник цейло́нский
Finsk: Ceyloninkaneli
Spansk: Árbol de la canela
Engelsk: True cinnamon, Ceylon cinnamon, Sri Lanka cinnamon

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Laurbærfamilien (Lauraceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Tre i laurbærfamilien, som blir opptil 10 m høyt. Den tynne barken er det indre sjiktet på de unge grenene. Treet har store ovale blader og hvite eller gule blomster. Hele treet har en deilig duft.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Den indre barken på unge grener som etter gjæring er kjent som kanel.

INNHOLDSSTOFFER
Barken på kaneltreet inneholder eteriske oljer, cinnamaldehyd, tanniner, terpener, kalsiumoksalat, stivelse og slimstoffsporer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Den kombinerte virkningen av alle disse stoffene gir barken fordøyelsesfremmende, magestyrkende og appetittvekkende virkning. Den øker sekresjonen av mage- og tarmsaft, og øker også bevegelsen (motiliteten) i magen.
Som et resultat av den styrkende egenskapen kanel har på kroppen, vil appetitten bedres og også fordøyelsen generelt.
Bruk av kanel anbefales spesielt for mennesker som lider av appetittmangel, oppblåst mage på grunn av slapp mage (atoni) og luft i tarmen (flatulens) på grunn av for lite magesaft (1, 2).
På den andre siden anbefales den også brukt ved magesår og sår på tolvfingertarmen (gastro-duodenal ulcer) på grunn av overskudd av magesaft, som er typisk ved denne lidelsen.
Innholdet av tannin gir kanel en mildt sammentrekkende (astringerende) effekt.
Kanel kan gi hudallergier hos sensitive personer.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Tarmsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Krydder. Både kanelstenger og malt kanel brukes som krydder i ulike matretter.

vg01

2. Uttrekk. Når det ønskes en sterkere effekt, lages et uttrekk med 1-2 kanelstenger, ca. 10 cm lange per kopp vann. Tilsett eventuelt et par sitronskiver. Den er mest effektiv når den ikke er søtet. Drikk en kopp etter hvert måltid.OMTALE AV KANELTRE
Et utmerket krydder som også er godt fordøyelsen
Kaneltreet ble kjent og brukt i Kina allerede i 2005 f.Kr., og var like verdifullt som gull. De gamle egypterne brukte kanel til balsamering av mumier. Krydderet var også høyt verdsatt av israelerne, og Gud ba Moses bruke kanel og andre krydder i den hellige salvingsoljen som ble brukt under salving av prestene og bestemte gjenstander i tempelet (2 Mos, 30,23-25).
Kanel var en av urtene som indirekte førte til oppdagelsen av Amerika, siden Columbus seilte mot vest for å gjøre reisen til India kortere. Kanel og andre ettertraktede produkter fra Østen ble brakt med fra India. På 1600- og 1700-tallet ble kanel det mest verdifulle krydder for hollandske handelsreisende. Kanel, som fortsatt er et verdsatt krydder i moderne kjøkken, har også verdifulle medisinske egenskaper.
Noen betrakter det som et afrodisiakum, men siden det ikke finnes vitenskapelige beviser for det, kan vi iallfall si at kanel virker på følgende; Les: Egenskaper og virkning.

Kinesisk kanel
I tillegg til Ceylon-kanel finnes også kinesisk kanel (Cinnamomum aromaticum Nees = Cinnamomum Cassia Blume), som kommer fra barken på et lignende tre, det kinesiske kaneltreet, som har en sterkere og mindre delikat smak. Men det har de samme medisinske egenskapene som Ceylon-kanel. John Russell skrev i sin bok Nature, som ble publisert på 1400-tallet: «Kanel er for de adelige, og kinesisk kanel for folket.»

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.