URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Kataplasma, omslag

Urteomslag og urteinnpakninger hører til noen av de eldste behandlingsmetodene i folkemedisinen. Vi skiller mellom våte og tørre, varme og kalde omslag og innpakninger.

Varme eller lunkne omslag og innpakninger er blitt brukt for å lindre krampe og i sykdomstilfelle der forløpet skal påskyndes. Kalde derimot er blitt brukt mot feber og visse betennelser samt ved bloduttredelser.

Omslag eller kompresser legges over de stedene der det gjør vondt (panne-, hjertekompresser). De består av en duk som er sammenlagt flere ganger, og som er gjennomtrukket med et drogeavkok. Etter oppvridning bindes den om med en tørr flanells- eller ullduk.

KATAPLASMA ELLER OMSLAG

OMSLAG KAN LAGES PÅ FLERE MÅTER
Med malte frø (lin, sennep, bukkehornkløver). Rør de malte frøene med vann til en jevn blanding. Deretter varmer du den mens du hele tiden rører, til den har fått en purélignende konsistens. Legg et 1-2 cm tykt lag på huden og dekk med et stykke bomull eller flanell.
Med malte blader eller røtter fra friske planter (storborre, brønnkarse, løk, kål, valurt). Mal til en jevn blanding og smør den på et stykke bomull. Blandingen kan være varm eller kald.
Med frukt (jordbær, fiken), most og lagt på et stykke bomull.

KATAPLASMA ELLER OMSLAG BRUKES TIL
Omslag i kontakt med huden i lange perioder, styrker mange av plantenes egenskaper, som blant annet:
– Sårbehandling (engsyre, storborre, kål, valurt, fiken, groblad).
– Modning, for å mykgjøre og åpne byller (avokado, bukkehornkløver, agurkurt, linfrø, kasseia).
– Smertestillende og beroligende, mot magesmerter, blærebetennelse, menstruasjonssmerter. osv. (maiskorn, linfrø, timian).
– Betennelsesdempende effekt. De beste kompressene er de som er tilberedt med mel av linfrø. Litt sennep kan også tilsettes for å dempe smertene.
– Smertedempende. Planter som trekker blodet ut i huden og demper belastninger på de indre organer. Disse er vanligvis foreskrevet for revmatiske lidelser, og lages av soleihov, nesle, sennep eller vinrute.

SLIK BRUKES OMSLAG
Når du legger på omslag, er det noen punkter du må være oppmerksom på:
– Temperatur. Temperatur. Omslaget bør være 40-50 ° C når det legges på. En enkel metode er å pakke omslaget i et håndkle og varme det noen minutter under strykejernet.
– Beskyttelse av huden. Omslag med smertedempende effekt, spesielt de som inneholder tørr sennep, kan gi hudirritasjoner. Disse omslagene bør pakkes godt i et stykke flanell. Andre omslag kan pakkes i gas.
Varighet. 5-10 minutter. Det beste er å legge flere omslag daglig i stedet for ett i én lang periode.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.