URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Kornblomst (Centaurea cyanus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Centaurea cyanus L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Den har en tynn, stiv stengel som kan bli 50 cm høy.
 Den har kurvformede, klare blå blomster og smale fløyelsaktige blad.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Blomstene.

FRI BRUK
Planten har ingen bivirkninger eller kontraindikasjoner.

INNHOLDSSTOFFER
Blomstene inneholder antocyaniner og polyiner, bitterstoffer og flavonoider.

EGENSKAPER OG VIRKNING
BLOMSTENE inneholder antocyaniner og polyiner, som virker antiseptisk og betennelsesdempende, bitterstoffer som virker positivt på appetitten og peptisk (fordøyelsesbefordrende), og også flavonoider som virker mildt urindrivende.
Blomstene bør tas som uttrekk før måltid (1). Uttrekket bør ikke tilsettes søtningsstoff.

KORNBLOMSTVANN lages ved å koke blomstene, og brukes vesentlig til kompresser på øyelokkene på grunn av den betennelsesdempende effekten.
Drypping og skylling av øynene med kornblomstvann lindrer irritasjoner i øyet, i tillegg til at det virker oppkvikkende og oppstrammende på trette øyelokk. Derfor har planten mange steder fått navnet “poser under øynene”.
Øyeskylling med kornblomstvann gir et klart, strålende blikk, like strålende som kornblomstens små, blå blomster i en gyllen hveteåker.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Dette er blomstervannets viktigste egenskaper:

  • Konjunktivitt (betennelse i øyets bindehinne) (2, 3, 4). Skylling av øynene med kornblomstvann, og også drypping, vil kunne fjerne materie (som samler seg når du sover) og virke beroligende på øynene.
  • Blefaritt (betennelse på øyelokkene) og sti stå cyster som kan dukke opp på kanten av øyelokkene) (2, 3). I dette tilfellet anbefales kompress eller øyeskylling med kornblomstvann.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Øyesykdommer.
 Magesykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes bruk
Kornblomstvann. Dette blir best om 30 g (2 ss) friske blomster kokes med én liter vann i fem minutter. Bruk vannet mens det ennå er varmt.

vg01

1. Uttrekk. 20-30 g nyutsprungne blomster per liter vann. Drikk en kopp før hvert måltid.

vg01
2. Kompresser. Bløtlegg en gaskompress og la den ligge på det infiserte øyet i 15 minutter to-tre ganger daglig.

vg01

3. Øyeskylling. Bruk en passende bolle, eller vri vannet ut av et stykke gjennombløtt gas inn på øyet. La kornblomstvannet renne fra tinningen mot nesen.

vg01
4. Øyedråper. Noen få dråper kornblomstvann øyet tre ganger daglig.

OMTALE AV KORNBLOMST
Siden oldtiden har frøene fra kornavlinger blitt blandet med kornblomstfrø, og med såkornet ble den grasiøse blå blomsten spredt over hele verden, hvor den – også her i landet – ofte vokste som ugress i åkrene. Nå er den derimot nesten utryddet.
Plinius den eldre, en romersk naturforsker, som levde i det første århundre, beskrev kornblomsten som “en plage for kornbøndene”, og at de iherdig forsøkte å unngå å høste den med sigd og ljå. Våre klassiske forfattere har også uttalelser om denne sarte planten.
Den legende kraften ble oppdaget av Mattioli, en botaniker som levde på 1600-tallet, og som hevdet at “kornblomstens blå blomster virker lindrende på røde øyne”. Ifølge Mattioli skyldes de legende egenskapene en kombinasjonen av motsatte farger, blå versus rød, noe som samsvarte med signaturlæren.
Når det gjelder blanding av urter sammen med utvalgte kornsorter, er kornblomsten ikke lenger aktuell, og regnes nå som ugress.

Et godt middel for øynene
I oldtiden ble kornblomsten også brukt til å klarne synet og forebygge dårlig syn, men bare av personer med blå øyne. Derfor kalles planten også på fransk casselunettes (glassknuser). I dag vet vi at dette bare var en myte, men vi bør likevel ikke glemme at kornblomsten er bra for øynene.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.