URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Kratthumleblomst (Geum urbanum)

LOKALNAVN
Benediktinerrot, nellikrot

VITENSKAPELIG NAVN
Geum urbanum Linné, 1753

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Rosefamilien (Rosaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig plante som tilhører rosefamilien (Rosaceae). Den korte, forgrenete rotstokken smaker bitter og lukter som kryddernellik. Stengelen er håret her og der og 20-60 cm høy. Blomstene er gule. Rosettbladene er langskaftete og parvis motsatte. De nedre stengelbladene er tredelte, de øvre er enkle og uskaftete. De modne nøttene har krokformete, bøyde festeorganer slik at de henger fast i dyrepels og klær og spres på den måten. Blomstringstid juli-september.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
I lunder, skogsnar og skogkanter. Nokså vanlig på Østlandet og Vestlandet, mindre vanlig i Trøndelag. Forekommer nord til Svolvær.

DYRKING
Kratthumleblomst kan dyrkes ved frøsåing eller deling. Den stiller få betingelser til jordsmonnet.

INNSAMLING
Roten og urten samles inn i begynnelsen av blomstringen. Tørkingen foregår ved opptil 35’C. Ved høyere temperatur fordamper de eteriske oljene i planten. Drogen må vernes mot lys og fuktighet og oppbevares i tette krukker.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Radix (Rhizoma) Herba Caryophyllatae, humleblomst og humleblomsturt. Drogene lukter svakt kryddernellikaktig og smaker bittert – beskt.

INNEHOLDER
Eterisk olje (hovedbestanddel er eugenol, som også finnes i kryddernellik), garvestoffer, bitterstoffer, harpiks og andre stoffer.

OMTALE AV KRATTHUMLEBLOMST

Bruk
Humleblomst er blitt regnet som virksomt mot mage-tarmkatarrer, diarè, appetittmangel og nervøst betinget utmattelse (av og til brukes en medisinsk vin som er tilberedt av rotdrogen). Utvortes kan den
sammensnerpete drogen brukes til skylling av munnhulen ved blant annet blødende tannkjøtt. Den er også blitt brukt til vasking og omslag ved hudsykdommer og som badetilsetning ved hemorroider. Roten ble tidligere brukt som surrogat for kryddernellik og kanel. Man kan også tilsette øl for å forbedre smaken og forhindre at den surner. Den unge stengelen kan brukes til suppekrydder og som grønnsak.

Andre opplysninger
Det greske navnet Caryophyllata betyr kryddernellikplante og henviser til duften. I eldre litteratur ble kratthumleblomst kalt benediktinerrot eller sanamunda (sanus = frisk, mundus = ren). Enghumleblomst (Geum rivale L), som vokser på fuktige enger, inneholder stort sett samme stoffer som kratthumleblomst. Denne arten blir noe større og har grårøde blomster.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.