URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Krusflik (Chondrus crispus)

Den nærstående rødalgearten VORTEFLIK brukes på samme måte som krusflik, og det skilles vanligvis ikke mellom disse to artene når de samles for utvinning av karragenan.

LOKALNAVN
Krustare, skjeggtang

VITENSKAPELIG NAVN

Chondrus crispus (L.) Stackh.

SYNONYMER

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Svensk: Karragentång
Engelsk: Irish moss, Carrageen moss
Tysk: Knorpeltang, Knorpelmoos, Irisch Moos, Irländisches Moos, Perlmoos, Carrag(h)eenalge, Carrag(h)eenmoos
Finsk: Irlanninsammal
Fransk: Goémon blanc, Mousse d’Irlande, Carragheen
Italiensk: Carragheen, Crondo crispo
Spansk: Musgo de Irlanda, Musgo Carrageen

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Gigartinaceae

BOTANISK BESKRIVELSE

Dette er en rødalge (rodophyta) i gigartinaceae-familien, som blir 5-15 cm høy og vokser på vann ned til 2 m.
 Fargen varierer fra rød til oker når den er frisk og hvit når den er tørr.

Rødalger er små tarearter. De fleste er ikke mer enn 15 cm lange. Rødalgene kjennetegnes ved at de inneholder det røde pigmentet fykoerythrin.

UTBREDELSE
Hele kysten.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Hele algen (thallus).

INNHOLDSSTOFFER
I tillegg til at den inneholder 80 % slimstoffer, inneholder thallus også jod, provitamin D og mineralsalter.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Det viktigste aktive virkestoffet er slimstoffet, som gjør at krusflik er mykgjørende, slimløsende og slimutdrivende.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Siden denne algen er slimløsende, hostestillende og betennelsesdempende i luftveiene, anbefales den brukt ved bronkitt og katarr. Den er også effektiv mot magekatarr (gastritt) og tarmlidelser som tykktarmbetennelse (kolitt) eller kronisk forstoppelse (1). Krusflik er mye brukt i matvareindustrien på grunn av stivelsesegenskapene.

ØVRIG MEDISINSK BRUK

Magesykdommer. Tarmsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Avkok med 10 g mose per liter vann kokes i fem minutter. Drikk 2-3 kopper daglig.




OMTALE AV KRUSFLIK

Svært mykgjørende


Denne algen ble først brukt i Irland på midten av 1800-tallet. Siden har den blitt stadig mer brukt som medisinsk urt. På grunn av det svært høye innholdet av slimstoffer, hoveddelen av algen (thallus), har den bruskaktig konsistens (Latin chondrus = brusk).
I sagatiden var rødalgene lovbeskyttet som matressurs, og siden har de gått inn i det nordiske kostholdet.

GASTRONOMI
I celleveggene hos rødalgene er det agar og karragen. Disse likner pektin og har gelatinaktige egeneskaper.
 Agar og karragen i rødalgene gjør at de i dag er blitt viktige som fortykningsmidler og stabilisatorer i næringsmidler, kosmetikk og medisin. Et svært viktig brukområde er i medisin, der mikroorganismer blir undersøkt på agarsubstrat fra rødalger.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.