URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Lakrisrot (Glycyrrhiza glabra)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Glycyrrhiza glabra L.

SYNONYMER
Glycyrrhiza glandulifera Waldst. & Kit.
Glycyrrhiza pallida Boiss. & Noe
Glycyrrhiza violacea Boiss. & Noe
Liquiritia officinalis Moench.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Erteblomstfamilien (Fabaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Denne flerårige, hardføre planten, som tilhører erteblomstfamilien (Fabaceae-familien), har en lang, spoleformet rot med flere kraftige, fingertykke runde utløpere (rotstokker). De opprette stenglene blir 50-150 cm høye. Bladene er små og ellipseformede, parvis flikete og klebrige på undersiden. De blåfiolette, ca. 2 cm lange, skuddlignende blomstene sitter i en klase. Frukten er en belg som inneholder tre-fire frø.
Blomstringstid juni-juli.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juni-juli.

UTBREDELSE

DYRKING
Lakrisplanten er hjemmehørende i Syd-Europa og Russland. Dyp, temmelig næringsrik og porøs jord egner seg best til dyrking, og voksestedet bør ha mye sol og være vindbeskyttet. Ved formeringen bør man først og fremst benytte utløpere som forekommer særlig rikelig om våren og høsten. De legges ned i 10-20 cm dype furer med 80-100 cm avstand. Marken må bearbeides og gjødsles godt. Plantene må skjæres ned og dekkes med halm for å beskytte dem mot frost når vinteren kommer. Det er også mulig å få planten til å formere seg med frø. Såingen må i såfall foretas umiddelbart etter innhøstingen, for frøene, som har harde skall, gror svært langsomt og dårlig. En plante kan leve i flere årtier på samme voksested.

INNSAMLING
Tidligst når planten er tre år gammel høstes røttene med utløperne. De graves forsiktig opp, vaskes hurtig og tørkes skrelte eller hele ved opptil 35’C. Den ferdige drogen må beskyttes mot lys, fuktighet og insekter og oppbevares i tette krukker.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Radix Liquaritiae, lakrisrot. Radix Liquaritiae naturalis, hel lakrisrot. (Roten og rotstokkene.)
Drogene har en karakteristisk lukt og en søt, litt rivende smak. Den uskrelte roten er dekt av en korkaktig, brun bark. Den skrelte roten har svovelgul farge.

INNHOLDSSTOFFER
Det viktigste virksomme stoffet er det svært søte, svakt hemolyttiske (virker oppløsende på røde blodlegemer) glycyrrhizin.
Dessuten inneholder drogene mindre mengder av saponiner, flavon og isoflavonglykosider (liquiritin og isoliquiritin), oxykumarin (umbelliferon og herniarin) og andre stoffer.

Lakrisrot inneholder flere grupper virkestoffer:

  • Triterpene saponiner, hovedsakelig glyserin, som, i forhold til mange saponiner ikke løser opp de røde blodlegemene. Disse saponinene gjør at urten virker slimdrivende, hoste- og betennelsesdempende og mykgjørende.
  • Flavonoider, spesielt liquiritin og små mengder atropin, som gjør at urten virker krampeløsende, antibiotisk, fordøyelsesfremmende og sårhelende.
  • Vitaminer i B-gruppen, sukker og harpiks.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Drogen er blitt brukt i teblanding sammen med andre medisinplanter ved blant annet hoste, influensa og luftveissmerter. Først og fremst har den imidlertid fått anvendelse ved mage- og tolvfingertarmsår. Man mener at lakrisrot har hormonelle og stoffskiftestimulerende virkninger. Den brukes til fremstilling av lakris.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

  • Luftveislidelser: Bronkitt, hoste, bronkial katarr, faryngitt (betennelse i svelget), laryngitt (strupekatarr), heshet og trakeitt (luftrørskatarr) (1, 2). Den virker slimutførende, hostelindrende og demper betennelser i luftveiene. Den har også antibiotiske egenskaper mot de fleste vanlige patogene (sykdomsframkallende) bakterier i bronkiene, og er også brukt som tilleggsbehandling ved tuberkulose.
  • Fordøyelsesfremmende egenskaper (1, 2, 3). Lakrisrotens virkning på magen er bemerkelsesverdig. Den nøytraliserer magesyren og motvirker følelsen av tung og oppblåst mage. Den er brukt med gode resultater på alle typer fordøyelsesbesvær (dyspepsi), kvalme og luft, magesmerter, kolikk i tarm og lever og mage-tarmkatarr (gastritt).
  • Sår i mage og tolvfingertarm. I 1950 ble denne roten vitenskapelig testet for om mulig å kunne hele sår i mage og tolvfingertarm. Mange som har blitt behandlet for slike lidelser, kan bekrefte dette (1, 2, 3). Lakrisrot har vist seg å danne en beskyttende film over mageslimhinnen som demper den etsende effekten av magesyren og gir raskere sårheling. I dag er lakrisrotekstrakt en uunnværlig del i flere medisiner mot magesår.
  • Avhengighet av tobakk. Når det gjelder behandling på grunn av giftstoffene i tobakk, har lakrisrot god effekt, i tillegg til at den bygger opp slimhinnen i fordøyelsessystemet og luftveiene, og den gode smaken demper også røykesuget.
  • Gynekologiske lidelser. Siden urten virker krampeløsende, brukes den mot menstruasjonssmerter (1, 2, 3).
  • Hud-, øye- og munnlidelser. Ved utvortes omslag og kompresser brukes den mot eksem, psorisais, brennkopper og andre betennelser i huden (4); og også til øyeskylling ved betennelse i øyets bindehinne (konjunktivitt) (5) og munnskylling mot betennelse/sår i munnen (stomatitt) (6).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Sykdommer i fordøyelsessystemet (det totale). Sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganene. Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 50 g tørr rot per liter vann. Vannet må ikke koke, bare være varmt, for koker det, blir smaken for sterk. Drikk 3-4 kopper daglig.

vg01
2. Kald ekstrakt. La 40-50 g revet rot trekke over natten i en liter kaldt vann. Sil om morgenen og drikk 3-6 kopper daglig.

vg01
3. Ekstrakt av lakrisrot er små svarte biter som suges som tabletter. Vi anbefaler ikke jevnlig bruk av lakrisrotekstrakt når den er tilsatt sukker.
 Lakrissigarer (uten sukker) er bedre, og kan blandes med ekstrakt fra andre planter, som peppermynte eller anis.


Utvortes bruk
Samme uttrekk som til innvortes bruk, kan også brukes utvortes, slik:

vg01
4. I kompresser på huden.

vg01
5. Som skyllevann til øynene.

vg01
6. Som munnskylling.


OMTALE AV LAKRISROT
Ganske enkelt godt for brystet og fordøyelsen.
«Nå skal jeg ha meg en lakrissigar,» sa gutten til kameraten sin idet de forlot skolen.
«Se! Der er en mann på hjørnet som selger!» svarte kameraten.
 Idet han puttet lakrissigaren mellom fingrene, følte han seg på en måte både eldre og mer voksen, samtidig som han nøt den spesielle søte smaken av lakristre (glycyrrhiza kommer fra det greske glykys, søt, og riza, rot).
Denne episoden kan ofte oppleves ved flere skoler i Sør-Europa. Å suge på lakrissigarer er en sunnere vane enn å røyke. Vi får bare håpe at denne gutten ikke bytter ut lakrissigaren med virkelige sigaretter eller Havanasigarer. Og om han en dag får lyst til å slutte, vil kanskje noen som kjenner denne urtens egenskaper si:
«Husker du lakrissigarene som vi nøt etter skoletid? Begynn med dem igjen. De vil hjelpe deg til å slutte å røyke. og også bygge opp kroppen etter skadene tobakken har påført den.»
Lakrisrot er faktisk en god motgift til tobakk, delvis på grunn av den positive virkningen på brystregionen og fordøyelsen.

Andre opplysninger
Ved lagvarig bruk av drogen kan det oppstå væskeansamlinger i kroppen. Det er da risiko for at det kan utvikles ødem, høyt blodtrykk, pustebesvær o.l. (les Advarsel).

ADVARSEL
Lakrisrot inneholder små mengder av en steroidsubstans som stimulerer binyrene. Så om man tar den i høye doser eller over for lange perioder om gangen (mer enn tre måneder), kan den gi symptomer på hyperaldosteronisme (aldosteron er et hormon som er med på å regulere saltbalansen i kroppen), ødemer i ledd (spesielt i anklene) eller i ansiktet, kvalme, hodeverk, muskelkramper og høyt blodtrykk.
For langvarig bruk av lakrisrot anbefales ikke ved høyt blodtrykk (arteriell hypertensjon), graviditet, eller samtidig med kortikoid-basert behandling.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.