URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Lavendel (Lavandula angustifolia)

LOKALNAVN
Ekte lavendel

VITENSKAPELIG NAVN
Lavandula angustifolia Mill.

SYNONYMER
Lavandula officinalis Chaix.
Lavandula delphinensis Jord ex Billot

Lavandula spica L.

Lavandula vera DC.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN
Navnet kommer av det latinske order lavare (vaske).

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
En halvbusk som blir 15-60 cm høy. Grågrønne, trådformete til smalt lansettformete blader. Hos den unge planten er bladene dekt av et filtaktig, grått hårdekke. Hårene blir senere helt grønne. Nektarrike, små, blåfiolette blomster som sitter i akslignende blomsterstander, velluktende. Frukten er en spaltefrukt som deles i fire. Blomstringstid juli-september.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE

DYRKING
Lavendel dyrkes i varme strøk på lett, kalkholdig jord på solfylte og vindbeskyttede steder. Den tåler ikke sterk frost. Planten kan formeres ved frø eller ved deling av eldre planter om høsten. Frøene sås om våren i drivbenk, og de små plantene flyttes til voksestedet om høsten. Jorden må være meget godt bearbeidet, gjødslet og ugressfri. Eldre, forvedete bestander kan forynges ved å skjære av stenglene nederst og fylle på jord over de nederste genene, slik at de kan danne røtter. Om våren gjødsles ekte lavendel med handelsgjødsel, og voksestedet lukes. Frøene har dårlig spireevne. Spiringen inntreffer etter to-tre uker.

INNSAMLING
Blomstene samles inn før de er helt utsprunget, eller man tar de blomstrende grenspissene like før blomstringen inntreffer. Fordi lavendelblomstene blomstrer etter hvert høstes de flere ganger. De urteaktige grenspissene henges opp på en snor for å tørke. Tørkingen må foregå raskt ved høst 35’C, ellers fordamper den eteriske oljen. Lavendel må oppbevares meget omhyggelig, for drogen er meget ømfintlig. Den skades av fuktighet, kulde og varme.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

Flores, Herba Lavendulae, lavendelblomster og lavendelurt. Vanligvis blomsterbukettene (klasene) og bladene.
Drogene lukter forfriskende aromatisk og smaker bittert.


FORSIKTIG BRUK
Planten kan være giftig. Den kan brukes uten risiko, men husk alltid advarslene som er beskrevet.

INNHOLDSSTOFFER
Blomsterbuketter og lavendelblad inneholder en sammensatt og flyktig eterisk olje med forholdsmessig høy konsentrasjon (1-2 %). Den består av terpenalkoholer og estere (organiske forbindelser). De viktigste av dem er linalol. Kumarin, garvestoffer, bitterstoffer, harpiks og andre stoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Den eteriske oljen som gir lavendelen de verdifulle egenskapene, som er følgende:

  • Beroligende. Den balanserer også det autonome nervesystem (som ikke kan styres av viljen) og sentralnervesystemet (1, 2, 3). Den anbefales ved angstnevrose, nevrasteni (psykosomatisk utmattelse), kvalme, besvimelse, hjertebank, og generelt alle psykosomatiske lidelser.
  • Fordøyelse (1, 2, 3). Den reduserer gassdannelse og virker krampeløsende på fordøyelsessystemet, er appetittvekkende, og letter fordøyelsen. Den eteriske oljen har også antiseptisk (betennelsesdempende) effekt, noe som gir gode resultater ved tykktarmbetennelse (kolitt), spesielt ved ubehagelig gjæring med illeluktende avføring og tarmgass.
  • Antirevmatisk og betennelsesdempende (4, 7). Ved utvortes bruk, er lavendelvann, lavendelolje eller eterisk olje svæft effektivt mot revmatiske smerter enten de har sitt utspring i ledd eller muskler, eller de er forårsaket av slitasje (artrose) i nakken eller ryggen, giktsmerter, stiv nakke, lumbago, isjias, osv. Disse preparatene er også svært bra ved forstuinger, forstrekninger, blåmerker og muskulære belastninger (muskelkramper og stivhet).
  • Antiseptisk og sårhelende (5). Lavendeluttrekk er brukt til å vaske infiserte skader og sår, og gjør at de gror raskere. Lavendelolje demper smerter ved lettere brannsår (førstegrad), og også irritasjon ved insektbitt.
  • Avslappende. Etter lange turer og større fysiske anstrengelser, eller når du føler deg trett, vil et varmt bad med lavendelvann eller eterisk lavendelolje senke blodtrykket og eliminere følelsen av tretthet. Det beste resultatet får du om du etter badet masserer kroppen med en ullklut dyppet i lavendelvann, olje eller essens (7).
  • Beroligende. Bare å kjenne duften av lavendel (4) gir en mild, men effektiv beroligende virkning på sentralnervesystemet. Den er spesielt anbefalt for hyperaktive barn og ved dårlig søvn. Dryppes noen dråper eterisk olje på puten, eller et lommetørkle som legges ved ansiktet, har det en svært god virkning.
  • Hostestillende (4). Eterisk olje av lavendel brukes ved dampinhalasjon ved halsbetennelse, bronkitt, bronkial katarr og forkjølelse.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK

Sykdommer i nervesystemet. Magesykdommer.
 Sykdommer i muskel- og skjellettsystemet.
 Smittsomme sykdommer (antibiotisk behandling).
 Luftveissykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 30-40 g blomsterbuketter og blader per liter vann. Drikk tre kopper daglig, søtet med honning, etter måltidene.

vg01

2. Flytende ekstrakt. Ta 3 dråper tre ganger daglig.

vg01
3. Essens. Vanlig dose er 3-5 dråper, to eller tre ganger daglig.

Utvortes bruk

vg01
4. Lavendelessens. Noen få dråper, inhalert eller strøket ut på huden, er nok for å få ønsket effekt.

vg01

5. Renselse og kompresser. Man kan følge samme metode som ved innvortes uttrekk, men man kan øke konsentrasjonen av blomster og blader. Vask skrammer og sår direkte med lavendeluttrekk og deretter kan man legge en gjennomtrukket kompress på stedet i 15-20 minutter.

vg01
6. Varme omslag. Man lager dem med lavendeluttrekk, eller ved å tilsette noen dråper lavendelessens til vann. Bruk omslag på nakken, ryggen og knærne.

vg01
7. I badevann eller ved inngnidning. Bruk noen få dråper essens, sammen med olje, eller med lavendelvann.

OMTALE AV LAVENDEL

En urt med en utsøkt duft, som også er styrkende og helbredende
Fra gammelt av har lavendel vært et skjønnhets- og hygieneprodukt. I romertiden tilsatte patrisierne og andre finfolk lavendel i vannet i de praktfulle badekarene sine.
 Honningbier tiltrekkes også av lavendelens utsøkte aroma, og med nektar fra blomsten produserer de den deiligste honning.

Bruk
Lavendel regnes som et virksomt middel ved nervøsitet og søvnløshet og som et luft-, vann- og galledrivende middel. Utvortes er lavendelrot blitt anvendt til inngnidning og som badetilsetning ved blant annet revmatisme, gikt, isjias og nervesmerter. Den er også blitt anvendt som antiseptikum (bakteriedrpende stoff). I mat- og parfymeindustrien brukes lavendelolje som luftoppfriskende tilsetning.

Hvordan lage lavendelolje
Lavendelolje. Bland 10 g eterisk olje med 100 g olivenolje. Den kan også lages ved å blande 250 g tørkede urter med en liter olje, la blandingen trekke i kald ekstrakt i to uker og deretter filtreres. Bruk den som lotion på vonde områder.

Andre opplysninger
Dyrking av lavendel foregår mange steder. Den eteriske oljens kvalitet avhenger av linanylacetat-innholdet.

ADVARSEL
Eterisk olje av lavendel må brukes med forsiktighet innvortes, for ved for høye doser kan den utløse nervøsitet og kramper.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.