URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Legerabarbra (Rheum officinale)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Rheum officinale L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Slireknefamilien (Polygonaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Kraftig plante i slireknefamilien (polygonaceae), som blir 1-2 m høy, med store, palmeformede blader og en kraftig rotstokk med karakteristisk lukt.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Roten.

INNHOLDSSTOFFER
Roten hos legerabarbra inneholder antrakinonderivater som gir planten avførende virkning. I tillegg inneholder den tannin, som virker sammentrekkende, styrkende og fordøyelsesfremmende.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Effekten avhenger av hvor stor dose som tas:

  • Lave doser (0,1-0,5 g rotpulver (1) eller en halv kopp uttrekk (2): De sammentrekkende (astringerende) egenskapene hos tannin er dominerende. Det stopper diaré, bedrer appetitten og stimulerer magefunksjonen (peptisk
    – den bedrer fordøyelsen) samt leverfunksjonen (koleretisk
    – den demper belastningen på leveren og øker gallesekresjonen). Kort sagt, regulerer den funksjonen i fordøyelsessystemet.
  • Middels doser (0,5-1 g rotpulver (1) eller en kopp uttrekk (2): Avførende egenskaper hvor antrakinon er dominerende. Avføringen skjer uten kolikksmerter 8-10 timer etter inntak. Den virker sterkt avlastende på leveren.
  • Høye doser (1-3 g rotpulver (1) eller en kopp uttrekk (2): Effektivt avførings- og ormemiddel.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Magesykdommer. Sykdommer i lever og galleblære.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Rotpulver. Den fås vanligvis som piller. Doseringen er beskrevet i teksten, se avsnittet «Egenskaper og anvendelse». Vi anbefaler at du starter behandlingen med lave doser. Høyeste dose for voksne: 3 g daglig, for barn bør dosen aldri overstige 0,05 g per år i alder.

vg01
2. Uttrekk av roten, med 5-10 g per liter vann. Drikk fra en halv til tre kopper om kvelden før sengetid. Én kopp tilsvarer 1 g rotpulver.OMTALE AV LEGERABARBRA
Avførende og styrkende for fordøyelsen
Legerabarbra er en av plantene som har vært brukt til medisinsk behandling siden oldtiden. Den var omtalt i skriftene til den kinesiske keiseren Chen-Nung, 2700 f.Kr. Dioscorides brakte den til Europa i det første århundre e.Kr.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.