URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Loppekjempe (Plantago psyllium)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Plantago psyllium L., 1753

SYNONYMER
Plantago arenaria Waldst. & Kit., 1801
Plantago scabra Moench., 1794
Plantago indica L.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK
Engelsk: Black psyllium, French psyllium, Spanish psyllium, Sand plantain, Dark psyllium

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Maskeblomstfamilien (Plantaginaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Ettårig urt i kjempefamilien (plantaginaceae), med kraftig opprettvoksende stengel som blir opptil 30 cm høy. Blomstene er små, hvite og ovale. Fruktene inneholder to 3 mm store frø som er myke og brune.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Frøene.

INNHOLDSSTOFFER
Frøene fra denne urten inneholder store mengder slimstoff (opptil 15 %), som gjør at de virker avførende, mykgjørende og betennelsesdempende. Blant alle urter man kjenner, er loppekjempe en av de med høyest innhold av slimstoff, til og med mer enn i linfrø. Den inneholder også fett med plantesteroider (sitosteroler), kaliumsalter og sporstoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Fordøyelsesbesvær: Slimstoffmolekylene er omgitt av en mengde vannmolekyler som gjør at de øker i volum til en myk geléaktig masse. Da virker slimstoffet på to måter:

 1. Det danner et beskyttende slimlag som dekker hele innsiden av fordøyelseskanalen, fra magen til tykktarmen og som da virker mykgjørende og betennelsesdempende på slimhinnen i fordøyelsesorganene, noe som er svært gunstig ved magekatarr (gastritt), sår på mage-tolvfingertarm (gastroduodenal ulcus), og tykktarmbetennelse (kolitt). Den lindrer også halsbrann og sure oppstøt og magesmerter og virker stoppende på kolikksmerter og diaré som har sammenheng med tykktarmbetennelse.
 2. Den øker volumet i avføringen, og gjør den mykere. Dermed passerer den lettere gjennom fordøyelseskanalen og blir mindre belastende for peristaltikken (muskulaturen) i tarmen. Alle disse faktorene bidrar til en mildt avførende virkning, uten kramper eller irritasjon, uten å skape avhengighet eller tap av kalium- eller mineralsalter, det vil si uten uønskede bivirkninger. Slimstoffet i loppekjempe kan brukes kontinuerlig i måneder og år. Det er svært effektivt i behandling av kronisk forstoppelse og følgene av det, som hemorroider eller betente
utposninger på tarmen (divertikler). Den motvirker også slike konsekvenser.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Divertikler er et resultat av kraftig trykk på tarmen for å få ut hard eller tørr avføring. Et kosthold med mye kjøtt og lite grønnsaker, frukt og fiber, gir tung og sparsom avføring som er svært belastende på tykktarmen. Resultatet er forstoppelse og diverse komplikasjoner, hvor den mest alvorlige er kreft i tarmen.
Behandling med slimstoff må kombineres med omlegning av matvanene.

 • Loppekjempens avførende egenskaper (1) forsterkes av hemicellulose, en fiber som danner frøskallet.
  Slimstoffets gode effekt på tarmen kan man også oppnå ved å bruke klyster, noe som anbefales ved betennelse i endetarm og endetarmsåpning (3). Den demper betennelse i hemorroider, og lindrer ubehag ved rifter i endetarmen.
  Den anbefales også ved endetarmbetennelse (proktitt), og tykktarmbetennelse (kolitt), og til og med ved sår på tykktarmen. I sistnevnte tilfelle brukes den i tillegg til vanlig legebehandling.
 • Mot overvekt. Inntak av loppekjempe (med rikelig med vann) i forbindelse med måltid, gir metthetsfølelse som demper appetitten (1). Dette skyldes slimstoffets evne til vannopptak, som gjør at det dermed øker i volum.
  Når man tar loppekjempe, bidrar denne effekten også til vekttap. 
I tillegg er det påvist at slimstoffet senker kolesterol- og triglyseridnivået i blodet (1). Dette skyldes at den påvirker opptaket av fett i tynntarmen.
 • Urinveislidelser. Slimstoffet i loppekjempe virker også betennelsesdempende på slimhinnen i urinveiene. Den lindrer ubehag ved blærebetennelse og virker oppbyggende på irriterte slimhinner (1). Vanligvis brukes den i kombinasjon med annen behandling.
 • Hudlidelser. Brukt lokalt som grøtomslag beskytter og demper den betennelse i huden ved for eksempel eksem, hudlidelser (dermatose) eller utslett. Den virker helende på brannsår. Sår generelt og åreknuter med sår (2). Den brukes også som ingrediens i kosmetiske hudpreparater.

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Stoffskiftesykdommer. Urinveissykdommer (nyrer og urinblære). Hudsykdommer. Anale og rektale sykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

Utvortes brukvg01
1. Kald ekstrakt av frøene. Mal eller mos frøene og la dem trekke i 1-2 timer (en spiseskje frø per glass vann). Sil vannet med slimstoffet og drikk det. Om ønskelig kan det tilsettes en teskje anisfrø for bedre smak. Drikk ett glass om morgenen og ett glass før sengetid.

vg01
2. Grøtomslag av frøene. Etter å ha laget kald ekstrakt, varmes frøene og moses til grøt som legges på det vonde hudområdet i minst 15 minutter, to-tre ganger daglig.

vg01
3. Klystér. Dette lages med væsken fra kald ekstrakt. 100-250 ml er nok til hver behandling. Ta opptil tre klystér daglig.


OMTALE AV LOPPEKJEMPE
En avførende urt som beskytter fordøyelseskanalen
I antikken ble frøene hos loppekjempe sammenlignet med fluer (gresk psyla). I det første århundre e.Kr anbefalte Disocorides planten som et mykgjørende middel, og slik har den blitt brukt helt til midt på 1900-tallet, da det også ble funnet at den hadde mildt avførende virkning. Idag er loppekjempe bestanddel i flere farmasøytiske preparater mot forstoppelse

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.