URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Løvehale (Leonurus cardiaca)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Leonurus cardiaca L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Flerårig urt som tilhører leppeblomstfamilien (Lamiaceae). Stengelen, som er opprett og 50-120 cm høy, er firkantet, hul og mørkerød. Bladene er håndflikete, de nedre fem- til syvflikete, de øvre treflikete til enkle. Blomstene er leppeformete, rosa og rikholdige på nektar. Blomstringstid juli-august.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

UTBREDELSE
Mindre vanlig på dyrkete steder, ved veier og nær hus på Østlandet fra Flosta i Aust-Agder nord til Lillehammer. Enkelte steder langs kysten nord til Buvik.

DYRKING
Velegnet for dyrking er lett, humusrik jord på et solfylt sted. Frøene sås om våren i en drivbenk eller mot slutten av sommeren på friland. Neste vår plantes vekstene ut i en avstand av ca. 60×40 cm.

INNSAMLING
Løvehalen samles inn flere ganger i året. Man klipper av de unge, ennå ikke stikkende eller harde delene av planten. Hule stengler tørker hurtigere hvis man kløver dem på langs. Det innsamlete materialet legges ut i et tynt sjikt og tørkes ved høyst 35’C. Drogen oppbevares i tette krukker og godt beskyttet mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Leonuri Cardiacae, løvehaleurt.
Drogen har en nokså ubehagelig lukt og bitter smak.

INNHOLD
Garvestoffer, bitterstoffer leonurin, alkaloidet leonucardin, eterisk olje, organiske syrer og andre hittil dårlig kjente stoffer.

OMTALE AV LØVEHALE
Bruk
Drogen er blitt anvendt ved hjertesykdommer, migrene, angstfornemmelser og vanskeligheter i overgangsalderen. Den er blitt regnet som virksom mot epilepsi som hoveddroge i teblanding sammen med nøkleblomster, lindeblomster, vendelrot, mellise- og legeveronika. Den er også blitt brukt ved fordøyelsesbesvær (for mye luft, diaré), ved prostatabesvær og hemorroider.

ADVARSEL
I større doser er drogen giftig. Under svangerskap må den unngås helt.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.