URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Mastiktre (Pistacia lentiscus)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Pistacia lentiscus L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Sumakfamilien (Anacardiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Busk i Anacardiaceae-familien, som blir opptil 1 meter høy. De vintergrønne bladene er læraktige og hårløse. Frukten er et rødt eller svart bær på størrelse med en ert.

UTBREDELSE

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Mastikgummi og bladene.

INNHOLDSSTOFFER
Mastikgummi inneholder mastiksyren masticin, og en eterisk olje rik på pinen. Når den tygges, blir den myk som voks og kleber seg til tennene.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

På grunn av den betennelsesdempende og bakteriedrepende egenskapen har den god effekt på periodontitt (tannløsning), og gingivitt (betennelse i tannkjøttet) (1). Periodontitt (betennelse i vevet rundt tannen bryter ned tannens feste, benet rundt tannen trekker seg sakte tilbake, tannfestet forsvinner og tennene kan løsne) er hovedårsaken til tannløsning. Mastikgummi gir følelsen av friskere og renere pust.

De unge BLADENE og STENGLENE innholder små mengder aktive virkestoffer, men større mengder tannin. Disse brukes på samme måten som mastikgummien, og som avkok til munnvann (2), mot betennelser i tannkjøt- tet og for å styrke tennene.

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Mastikgummi, tygges eller brukes i tannkrem.

vg01
2. Munnvann med avkok med unge stengler og blader (100 g per liter vann), opptil fem ganger daglig.

OMTALE AV MASTIKTRE
Styrker tennnene og gir friskere pust
Mastik er kvaen, også kalt mastikgummi, som utskilles når man skjærer i barken på mastiktreet. Allerede i år 100 anbefalte Dioscorides mastikgummi for å styrke tannkjøttet og for å få friskere pust. Idag er den en ingrediens i flere typer tannkrem og farmasøytiske produkter.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.