URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Misteltein (Viscum album)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Viscum album L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Sandeltrefamilien (Santalaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
“Kuleformet” busk som tilhører mistelteinfamilien (Loranthaceae). Den er gaffelgrenet og har gulgrønn bark. Bladene overvintrer og er læraktige. Planten er sambu. De uanselige blomstene er blekgrønne. Frukten er et kulformet, hvitt og klebrig bær som er modent i november eller desember. Misteltein blomstrer i mai. Den kan bli opptil 70 år gammel.

BLOMSTRINGSTID
Misteltein blomstrer i mai.

UTBREDELSE
Enkelte steder ved Oslofjorden, hvor den er halvparasitt på løvtrær. Totalfredet ved lov i Norge.
Dyrkes ved Oslofjorden.

INNSAMLING
Om vinteren (desember-februar) samles til farmasøytisk bruk de bladbærende og unge, opptil 5 mm tykke grenene. De skjæres av fra den forsiktig nedrevne planten eller på planter som sitter på nylig felte trær. Det innsamlete materialet bindes i knipper, og på grunn av dets giftighet tørkes det ved opptil 40’C. Man kan også tørke hele busker, og deretter skille ut de plantedelene som brukes til drogen. De tørkete plantedelene oppbevares hele eller oppklippete i lufttette krukker, godt beskyttet mot lys og fuktighet. Man må ha tillatelse av Miljøverndepartementet for å sanke misteltein. En slik tillatelse blir vanligvis ikke gitt!

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Visci (Visci albi), også Stipes og Viola Visci, mistelteinurt, -stengel og -blad. Drogen har en karakteristisk lukt og har en bitter smak.

INNHOLDSSTOFFER
Cholinderivater (Cholin, acetylcholin), viscotoxin og andre stoffer, blant annet en protein som ved eksperimenter på rotter har vist seg å ha hemmende innvirkning på ondartede svulster.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Uttrekk er bra mot åreforkalkninger, svimmelhet, eksem, hodepine. Aktiviserer stoffskiftet. En spesiell medisin som bl.a. framstilles i Tyskland brukes mot kreft (Iscador).
Mistelpreparater kan også kjøpes i helsekostforretninger.

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

OMTALE AV MISTELTEIN

Bruk
Drogen har forekommet i teblandinger som er drukket blant annet ved åreforkalkning. Som blødningshemmende middel er misteldrogen blitt brukt sammen med åkersnelle-, hyrdetaske- og døvnesleurt. Ved ett og samme tilfelle kan man innta bare opptil 1/2 gram av drogen. I form av kaltvannsekstrakt må dagsdosen ikke overstige 5 gram.

Andre opplysninger
Misteltein er en halvparasitt. Den har fotosyntese og kullsyreassmiliasjon – bladene er jo eviggrønne – men vann og mineralnæring og visse organiske stoffer oppløst i vann tar den fra vertsplanten gjennom sugerøttene (haustoriene). Bærene har et meget klebrig fruktkjøtt, som har vært anvendt til fuglelim.

ADVARSEL
I større doser er misteltein giftig ved innvortes bruk.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.