URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Piggeple (Datura stramonium)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Datura stramonium L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Søtvierfamilien (Solanaceae)

BESKRIVELSE
Ettårig urt som tilhører søtvierfamilien (Solanaceae), med spoleformet rot. Den opprette, gaffelgrenete stengelen blir 50-100 cm høy. Bladene er store og langskaftete, har tydelige årer og ubehagelig lukt. Blomstene er hvite og blomsterkronen traktformet. Frukten er en eggformet kapsel med kraftige pigger.

UTBREDELSE
Inntil 1946 sjelden i Norge. Har siden spredt seg nord til Måsøy i Finnmark. På Østlandet nord til Ringebu, ellers langs kysten til Nord-Trøndelag. Nær hus og gårder, på avfallsplasser og ved veier og åkerkanter.
Sjelden og ikke årviss.

DYRKING
Den beste innhøstingen får man på porøs, kalkholdig og næringsrik (først og fremst kvelstoffholdig), dyppløyd jord som har tilstrekkelig jordfuktighet. Stedet bør ha en solfylt beliggenhet. Om våren sås 6-10 frø innenfor en rute på 90 x 90 cm.

INNSAMLING
Bladene og frøene samles inn. Bladene samles inn i blomstringstiden, i morgentimene og i tørt vær. Innsamling kan foregå flere ganger hvert år. Frøene samles inn før de modner slik at de ikke faller av. Bladenes alkaloidinnhold er betinget av værlaget. Hvis det regner, eller etter en regnskur, skal man derfor ikke samle inn bladene. Det innsamlete materialet må tørkes helt adskilt fra annet plantemateriale ved 40-50’C og uten å vende det. Fruktene må tørkes omhyggelig for å unngå at frøene i kapselen skal mugne. Frøene bankes ut av de tørre frøkapslene som deretter brennes opp. De tørre bladene må bevare sin opprinnelige grønnfarge. Drogene må vernes mot lys og fuktighet.

DROGER/ANVENDTE PLANTEDELER
Folia, Semen Stramonii (syn. Daturae), piggepleblad og -frø. Begge droger har en sterkt bedøvende lukt og er såkalte separander.

INNEHOLDER
Piggepleblad inneholder meget giftige alkaloider (l-hyoscyamin, atropin og scopolamin), garvestoffer og andre stoffer. Piggeplefrøene inneholder dessuten fet olje.

OMTALE AV PIGGEPLE

Bruk
Drogene eller stoffer som er isolert fra disse forekommer i en rekke ferdigpreparater som bare kan ordineres av lege.

Andre opplysninger
Av og til dyrkes såkalt indisk piggeple (Datura metel L.). Drogen har omtrent samme egenskaper som vanlig piggeple.

ADVARSEL
Alle plantedelene er svært giftige! Forgiftninger kan medføre døden.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.