URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Ringblomst (Calendula officinalis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Calendula officinalis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
Ettårig plante som tilhører kurvblomstfamilien (Asreraceae) (Compositae). Den har en spoleformet rotstokk og en opprett, forgrenet og 20-50 cm høy stengel som er forsynt med korte kjertelhår.
De saftige bladene er tungeformete, avlange og tannede, og mangler skaft.
De store friskt oransjegule blomsterkurvene dufter behagelig. De små fruktene er ulikeformete nøtter med innhulninger.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-oktober.

UTBREDELSE

DYRKING
Ringblomst stiller ingen spesielle krav til jordsmonnet. Alt den trenger er å få stå på et solrikt, vindbeskyttet sted. Den sås direkte på voksestedet med ca. 30 cm avstand mellom radene. Spiringen inntreffer mellom en og tre uker senere. Utsæden bevarer spireevnen to-tre år.

INNSAMLING
Man samler inn enten hele blomsterkurver med de grønne kurvdekkbladene eller bare de oransje blomstene, som rykkes løs fra blomsterbunnen. Størst verdi har randblomster uten kurvdekke, som plukkes fra den friske planten. De kan også trekkes ut av tørkete blomsterkurver. Det innsamlete plantematerialet bres straks ut i en løs masse og tørkes opptil 35’C. Blomstene må ikke misfarges. De tørre blomsterbladene skal være glinsende. Langvarig lagring gjør drogen mindre verdifull. Den oppbevares i tette krukker og beskyttes mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER

Flores Calendulae cum calycibus. Flores Calendulae sine calycibus, ringblomster med og uten kurvdekke.
Drogen har en svak, aromatisk duft og en bitterskarp, saltaktig smak.

INNHOLDSSTOFFER
Blomstene til ringblomsten inneholder et karotinfargestoff, karotenoider (provitamin A), et bitterstoffer (bl.a kalendin), flavonoider, slim, saponiner, harpiks, eterisk olje og små mengder salisylsyre. Alle disse stoffene gjør denne planten til et svært verdifullt hjelpemiddel.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Drogen er blitt brukt ved galle- og leversykdommer. En teblanding av ringblomster, kamilleblomst, gåsemure, smalkjempe, tungress, brennesle, sikorirot eller -urt og kratthumleblomst anses som velgjørende ved magesår og sår på tolvfingertarmen. Drogen kan dessuten påskynde leging av sår og holder huden myk. Den brukes derfor i kosmetikk og ved behandlingen av bestemte hudsykdommer. Karotinfargestoffet i drogen brukes til farging av smør, ost og andre matvarer.

Menstruasjonsstimulerende og -regulerende. Ringblomst er et godt middel både ved sparsom menstruasjon (på grunn av den stimulerende virkningen) og ved kraftige blødninger. Derfor normaliserer ringblomst både frekvensen og kvaliteten på menstruasjonen. Siden den også lindrer smertefulle kramper, og er mildt beroligende, lindrer den også menstruasjonssmerter (dysmenorè). Den må tas fra en uke før menstruasjonsperioden til den er over (1). Resultatene er merkbare.

  • Galledrivende. Ringblomst øker galleproduksjonen i leveren. Den anbefales ved overbelastet lever eller leverforstyrrelser (1).
  • Sårhelende. Ringblomst kan hele sår i mage og tolvfingertarm (1). Effekten er sterkere om den tas sammen med nesle og legeveronika. På grunn av den sårhelende og betennelsesdempende effekten, er den også effektiv mot magekatarr (gastritt), mage-tarmkatarr (gastroenteritt), og brekninger (1).
  • Betennelsesdempende, bakteriedrepende og sårhelende. Ringblomst er en av de mest enestående urter til heling av sår og blåmerker. Når den brukes lokalt, har den merkbar virkning både pà infiserte sår og sår i huden, brannsår, akner og eksem (2, 3, 4). Lagt på leddene som omslag, virker den også antirevmatisk (2, 3).
  • Vortemiddel. Som lokal behandling kan den få vanlige virusvorter på huden til å forsvinne (2, 4, 5). Denne effekten skyldes innholdet av salisylsyre.
  • Mykgjørende (lindrende på huden). Ringblomstoljen virker lindrende og tilfører huden fuktighet (5). Den anbefales mot tørr og sart hud, også for barn. Både oljen (5) og kremen (6) gir gode resultater i behandling av brannsår og eksem.

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Hudsykdommer. Sykdommer i muskel- og skjelettsystemet. Sykdommer i lever og galleblære. Magesykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01
1. Uttrekk med 1-2 blomster per kopp vann. Drikk 2-3 kopper daglig, som kan søtes med honning.
Utvortes bruk

vg01

2. Kompresser og vask med avkok av to håndfuller blomster per liter vann. Legges på det vonde hudområdet.

vg01
3. Omslag med friske blomsterblad pakkes i omslag av tynn bomull eller gas.

vg01
4. Lotion av frisk blomstersaft smøres på det vonde hudområdet.

vg01

5. Olje legges direkte på huden, men den kan også tilsettes badevannet som velgjører for huden. Se bildeteksten for hvordan ringblomstoljen tilberedes av kaldt ekstrakt.

vg01
6. Krem kan lages av å presse 100 g friske blomster og blande saften med 500 g smør eller andre fettstoffer.
Ringblomstolje
Ringblomstolje lages ved å blande olje med kald ekstrakt fra blomstene. Etter noen dager må oljen, som nå har fått en rødlig farge, siles og oppbevares på glass.

OMTALE AV RINGBLOMST
Sårhelende og normaliserende på menstruasjonen
Ringblomst, også kalt morgenfrue, er et levende eksempel på hvordan skjønnhet og nytte kan gå hånd i hånd. Blomstene åpner seg om morgenen og viser sine vakre farger i morgensolen. Om kvelden lukker de seg igjen til neste morgen.
 Tilhengerne av signaturlæren, Paracelsus og andre leger som praktiserte under renessansen, anbefalte ringblomst mot gulsott og lidelser i galleblæren på grunn av gallefargen på blomstene. Disse medisinske pionerene tok ikke så feil, for nå som medisinsk forskning har gjort oss kjent med egenskapene, vet vi at ringblomst fortsatt brukes til samme formål som tidligere, og til andre som også er oppdaget.

Andre opplysninger
Til hjemmebruk kan man også samle inn hele den blomstrende planten. Flekkete og på andre måter beskadige blader må da fjernes. Tidligere var blomstene et ansett middel til forfalskning av safrandrogen.

GASTRONOMI

ADVARSEL
Det foreligger en forvekslingsrisiko med ligenende kurvblomstrede.

LITTERATUR
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.