URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Rød fluesopp (Amanita muscaria)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN

Amanita muscaria L. Lam., 1783

SYNONYMER
Agaricus muscarius L.
Agaricus muscarius Pers.
Amanita formosa Gom. et Rab.
Amanita mexicana reko. nom. nud.
Amanita muscaria var. mexicana Reko nom. nud.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

Svensk: Röd flugsvamp
Finsk: Kärpesieni
Engelsk: Fly agaric
Dansk: Rød fluesvamp
Tysk: Fliegenpilz
Islandsk: Berserkjasveppur
Nederlandsk: Vliegenzwam
Polsk: Muchomor czerwony

banner_bg_1

NAVN
Det latinske slektsnavnet til rød fluesopp er Amanita. I antikken var dette navnet på en ukjent, spiselig sopp. I den moderne biologien er Amanita navnet til en soppslekt som inneholder flere av våre giftigste sopper. Artsnavnet muscaria betyr fluelignende. Før 1700-tallet het soppen bare fluesopp. Navnet fluesopp er knyttet til at soppen ble brukt som insektmiddel mot fluer.

FAMILIE
Amanitaceae

BOTANISK BESKRIVELSE
10-25 cm bred, skarlagenrød til gulrød hatt med hvite flekker.

UTBREDELSE
I løv- og barskog. Hele landet.

KULTIVERING
Forsøk på å dyrke rød fluesopp har så langt vært mislykket.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Fungus muscarius (psykoaktiv).

INNHOLDSSTOFFER
Fersk rød fluesopp: kolin, acetylkolin, muskarin (hovedvirkestoff), muskaridin, muskazon, store mengder ibotensyre, veldig lite muskimol, og sporelementer av selen og vanadium.
Tørket rød fluesopp: som et resultat av dekarboksylering av ibotensyre, inneholder tørket rød fluesopp store mengder muskimol, som er ansvarlig for den psykoaktive effekten.

EGENSKAPER OG VIRKNING

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER

ØVRIG MEDISINSK BRUK

TILBEREDELSE OG BRUK

OMTALE AV RØD FLUESOPP

Mange myter er knyttet til rød fluesopp, som er både vakker og attraktiv. Men giftig er den.

Folkemedisin
Rød fluesopp inneholder insektmidlet iboténsyre. Mange metoder ble brukt for å framelske soppens insektdrepende virkning. Det var spesielt mot fluer den ble brukt.
Vanlig var det å legge fluesopp i melk. Andre strødde sukker på den, eller la den i sukkervann. Carl von Linné beretter i sin Skånska resa om hvordan de der ble kvitt veggelus ved å ved å stryke slim fra råtnende, mosete fluesopper på veggene; dessa stygge kräken dö däraf som pästen kommit
iblant dem. I Romania nøyde en seg med å legge fluesopp i vinduskarmen.

Rød fluesopp inneholder også nervegiftene muscarin og muscimol. Forgiftningen arter seg nærmest som alkoholrus, av og til med raserianfall og hallusinasjoner. Soppen skal ha gitt berserkene styrke og raseri. De ble ville i kamp og gikk berserkergang. Berserk kommer av norrønt ber, bjørn, og serkr, skjorte eller serk. Berserk er en kriger som er kledd i bjørnefell. At vikingene skulle ha beruset seg på rød fluesopp baserer seg utelukkende på antagelser og savner historisk dokumentasjon.
I gamle sibirske kulturer skal prestene (sjamanene) ha spist rød fluesopp som rusmiddel, men heller ikke for dette er det vitenskapelig belegg.

Annen bruk
Imiterte røde fluesopper er julepynt i mange land. Skal det lives opp i småhagen med sopp, faller valget gjerne på rød fluesopp. I tyske småhager står den ofte sammen med en Gartenwächter. Om sommeren brukte Elsa Beskows smånisser, tomtebobarnen, hatter av rød fluesopp, om vinteren bar de nisseluer.

LITTERATUR
– Skard, Olav: Ville vekster, røtter i kulturhistorien. Oslo, Landbruksforlaget, 2003.
– Rätsch, Christian: The encyclopedia of psychoactive plants. Sveits, AT Verlag Aarau, 2005.