URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Røsslyng (Calluna vulgaris)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Calluna vulgaris (L.) Hull

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Lyngfamilien (Ericaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
En rislignende, rikt forgrenet dvergbusk som tilhører lyngfamilien (Ericaceae), og som har nålelignende vintergrønne blad. De fiolettrosa, sjeldent hvite og velluktende blomstene sitter i en ensidig smal klase. Frukten er en mangefrøet kapsel. Blomstene er et fortreffelig bifôr.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
Vanlig på myrer og i tørre, lyse skoger, men kun på sur (ikke kalkholdig) jord. På enkelte steder, først og fremst i heier, danner planten store bestander.

INNSAMLING
Blomstene eller urtestanden, dvs. de blomstrende, myke plantedelene, samles inn. Materialet renses først for alle urenheter, deretter tørkes det ved 40-60’C. Ved langvarig eller ikke-fagmessig lagring mister drogen etter hvert sin legende kraft.

DROGER/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba, Flores Callunae (syn. Ericae), røsslyng, røsslyngblomster.
Drogene dufter svakt aromatisk og har en bitterskarp smak.

VIRKESTOFFER
Røsslyng inneholder glykosidene arbutin og metylarbutin, rikelig med garvestoffer og slim, videre kiselsyre, saponiner, organiske syrer, flavonglykosidene quercitrin og andre stoffer.

OMTALE AV RØSSLYNG

Bruk
Røsslyng er blitt brukt mot betennelser i urinorganene. Man regner med at den har virkning ved sykdommer i disse organene, ved forstyrrelser i prostatakjertelen, ved revmatisme, søvnløshet og stoffskifteforstyrrelser.
Røsslyng er som hoveddroge i en teblanding blitt brukt mot urinrørsbetennelser sammen med brokkurt, korsknapp, kjerringrokk, åkermåne, tungress, legeveronika og linfrø.

Andre opplysninger
Ifølge opplysninger hos enkelte forfattere hører arbutin og metylarbutin til de stoffer som finnes hos røsslyng kun i bestemte områder. Man taler om biokjemiske raser.

Til lyngfamilien hører også den giftige finnmarksporsen (Ledum palustre L.) som gir en bedøvende droge.

FORVEKSLINGSARTER
Røsslyng ligner på klokkelyng (Erica L.) som har kransstilte, motsatte blad og lyserøde blomster. De to artene må ikke forveksles.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.