URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Rundsoldogg (Drosera rotundifolia)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Drosera rotundifolia L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Soldoggfamilien (Droseraceae)

BESKRIVELSE
Denne flerårige planten, som tilhører soldoggfamilien (Droseraceae), har smale røtter og danner hvert år en rosett av langskaftete, runde eller ovale blad ved basis av stengelen. Bladene er utstyrt med kjertelhår. Den trådlignende, 10-12 cm høye stengelen har i spissen hvite blomster som sitter i en ensidig klase. Frukten er en enrommet kapsel. Rundsoldogg er en insektetende plante.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-august.

UTBREDELSE
Vanlig på myrer og torv over hele landet.

DYRKING
Bare halvkultur på torvmyr egner seg for dyrking. Man sår frøene på plantens naturlige voksesteder. Det er også mulig å formere planten ved deling.

INNSAMLING
Urten samles inn, dvs. jordbladene med de blomstrende stenglene. Man renser det innsamlete materialet for smuss og tørker det ved en temperatur på opptil 35’C uten å snu det. Den tørkete urten soldes. Slammet, som oftest inneholder rikelig med frø, spres ut på det opprinnelige voksestedet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Herba Droserae (syn, Rorellae), soldoggurt.
Drogen mangler lukt og har en bitter, snerpende smak.

INNHOLD
Garvestoffer, foreløpig lite kjente kinonderivater (for eksempel droseron), organiske syrer, det proteolyttiske (eggehvitespaltende) enzymet droserin og andre stoffer.

OMTALE AV RUNDSOLDOGG

Bruk
Preparater som inneholder soldogg er blitt brukt mot enkelte betennelser i de nedre luftveiene. Drogen inngår i en te som er blitt drukket ved åreforkalkning. Den er også blitt brukt mot sykdommer i urinorganene, ved astma og kikhoste.

Andre opplysninger
De røde kjertelhårene på bladene utsondrer en slimaktig væske som lokker til seg og holder fast små insekter. De kjertelhårene som holder byttedyret fast bøyer seg langsomt inn mot midten av bladet slik at dyret berøres av flere hår og dør til slutt. Senere blir dyrets kjøttfulle deler oppløst av et sekret. Denne oppløsningen inneholder organiske stoffer og blir absorbert av planten.

ADVARSEL
Personer med lavt blodtrykk må advares mot bruk av drogen. Om den inntas i lengre tid kan man få smerter som minner om revmatisme.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.