URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Salvie (Salvia officinalis)

LOKALNAVN
Tesalvie

VITENSKAPELIG NAVN
Salvia officinalis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN
Det vitenskapelige navnet på salvie kommer fra det latinske ordet saluare som betyr «å helbrede». Man mente nemlig at salvie helbredet nær sagt alle sykdommer unntatt døden.

FAMILIE
Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Liten sterkt forgrener halvbusk, med treete stengel som tilhører leppeblomstfamilien (Lamiaceae), blir 20-70 cm høy. De opprette eller oppvendende filthårete stenglene har nettnervede lansettlignende (ovale) blad som er grønne eller sølvgrå på undersiden og tveleppede blå eller fiolette, av og til rosa eller hvite, velluktende og nektarrike blomster, som sitter i små klaser. Frukten er en spaltefrukt som deles i fire. Blomstringstid i juni-juli.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid i juni-juli.

UTBREDELSE
Dyrkes.

DYRKING
Salvien krever tørr, næringsrik og kalkholdig jord for å få en tilfredsstillende utvikling. Voksestedet må være lunt og solfylt. Man sår plantene fra frø i drivbenk, og når de spirer settes de ut på friland. De er ømtålige overfor frost. Om vinteren må plantene dekkes over med halm. Om våren skjæres de gamle stenglene av slik at så mange blader som mulig kan utvikle seg. Hvis plantene ikke står for tett kan man dyrke salvie i lengre tid.

INNSAMLING
Bladene høster flere ganger årlig. Den første nedskjæringen gjøres like før blomstringen, den siste ikke for sent på høsten, slik at plantene ikke skal bli ødelagt av frost. Plantene skjæres best med sigd. Der hvor mange planter dyrkes kan de skjæres med ljå. Man bør skjære så tett ved bakken som mulig, slik at de utvikler seg bra igjen. Bladene plukkes av stenglene. De kraftigste plantene lar man stå igjen som frøplanter. Bladene legges i et tynt sjikt og tørkes ved høyst 35’C. Bladene er klebrige, tørker langsom. og avgir en gjennomtrengende lukt. De må derfor ligge atskilt fra annet plantemateriale. Man må vaske hendene grundig etter kontakt med salvie.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Folia Salviae, salvieblad. Bladene, skudd og blomsterklasene. Drogen har sterk krydderduft og smaker bittert snerpende.

INNHOLDSSTOFFER
Eterisk olje (hovedbestanddeler er ketoner som thujon, salviol, katekine tanniner, flavonoider og fenolsyrer, follikulin. osv.), garvestoffer, bitterstoffer, harpiks, organiske stoffer og andre stoffer.

EGENSKAPER OG VIRKNING
Hele urten inneholder en eterisk olje (opptil 2,5 %) som er rik på thujon (som står for de bakteriedrepende, sammentrekkende og menstruasjonsstimulerende egenskapene), katekine tanniner (gir sammentrekkende og styrkende effekt), flavonoider og fenolsyrer (som virker krampeløsende og galledannnende), samt stoffer med lignende egenskaper, som follikulin (et østrogenhormon som skilles ut i eggstokkene).

BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER
Salvie anvendes som legemiddel, i parfymefremtstillingen og ved likørfremstilling. Man mener at den virker mot svette om natten og den inngår i aromatiske teblandinger som har virkning mot hoste, fordøyelsesforstyrrelser (for mye luft, diaré) og andre sykdommer. Utvortes er drogen blitt brukt som gurglevann ved betennelser i de øvre luftveiene, til skylling ved munn- og tannkjøttbetennelser samt til omslag og vask ved forskjellige hudsykdommer.

– Gunstig på hele fordøyelsessystemet og nervesystemet. Bra mot gikt, revmatisme, fedme, stoffskiftesykdommer. Bra for eggstokkenes funksjon.
– Bad med salvieuttrekk gir glansfullt hår og styrker huden. Som gurglevann ved blødninger i tannkjøttet.
– Mot nattesvette. Blodrensende.

  • Gynekologiske problemer. På grunn av den krampeløsende og menstruasjonsfremmende virkningen, stimulerer og regulerer den menstruasjonen, lindrer menstruasjonssmerter og menstruasjonsproblemer (1, 2). Tas den én måned før fødselen, stimulerer den veene og gjør dem lettere. Kort sagt virker salvie positivt på hormonbalansen hos kvinner og derfor kan den også øke fertiliteten. Den anbefales mot skjedekramper (vaginisme) og frigiditet. Brukt som vaginalskylling virker den mot utflod (5).
  • Styrker nervesystemet. Salvie har en mildt stimulerende virkning på binyrene. Derfor anbefales den ved depresjon, utmattelse (asteni), lavt blodtrykk, skjelvinger, svimmelhet og andre symptomer på ubalanse i det autonome (ikke viljestyrte) nervesystemet (1, 2).
  • Kraftig svette. Salvie er kanskje den urten man kjenner med sterkest antiperspirant virkning. Omtrent to timer etter inntak vil salvie redusere kraftig svetting – spesielt om natten – ved infeksjonssykdommer, tuberkulose og spesielt ved degenerative lidelser (1, 2). Salvie virker også febernedsettende.
  • Diabetes. Denne urten har vist seg å senke blodsukkeret slik at man har kunnet redusere bruken av anti-diabetesmedisiner (1, 2).
  • Fordøyelsesplager. Salvie har fordøyelsesfremmende og tarmgassdempende (karminative) egenskaper, virker krampeløsende og bakteriedrepende ved brekninger, og virker mot diaré og kolikksmerter i magen (1). Den galledannende egenskapen (som stimulerer gallesekresjonen), virker avlastende på leveren og bedrer fordøyelsen (1).
  • Problemer i munn og svelg. På grunn av de sammentrekkende og bakteriedrepende egenskapene, er salvie et svært godt middel mot tannkjøttbetennelse (gingivitt), munnsår, betente mandler (tonsillitt) og betennelse i svelget (faryngitt). Når den brukes som gurglevann, lindrer den kløe i halsen og røykhoste (4).
  • Hudlidelser. Her vil salvie dempe og helbrede infeksjoner. Den er svært bra på sår, byller med puss og andre typer byller, samt insektbitt (3). Vask med salvievann gir penere ansiktshud (6).

ØVRIG MEDISINSK BRUK
Sykdommer i nervesystemet.
 Tarmsykdommer. 
Øre-, nese og halssykdommer.
 Hudsykdommer.

TILBEREDELSE OG BRUK

Innvortes bruk

vg01

1. Uttrekk med 15-30 g blader og blomsterklaser per liter vann. Drikk opptil fire kopper daglig. Ved menstruasjonsproblemer brukes salvie uken før forventet menstruasjon.

vg01
2. Eterisk olje. Anbefalt dose er 2-4 dråper tre ganger daglig.

Utvortes bruk

vg01
3. Kompresser og vask med avkok laget av 80-100 g blader per liter vann.

vg01

4. Munnskylling og gurgling med ovenfor nevnte avkok.

vg01
5. Vaginalskylling med ovenfor nevnte avkok, siles én gang.

vg01
6. Vask. Samme avkok som over tilsettes badevannet for kosmetisk effekt på huden, for å gjøre den penere.

OMTALE AV SALVIE
Ypperlig styrkemiddel for kvinner – og litt til
Det vitenskapelige navnet på salvie kommer fra det latinske ordet saluare som betyr «å helbrede». Man mente nemlig at salvie helbredet nær sagt alle sykdommer unntatt døden. Takket være vitenskapelig forskning vet vi i dag mer om de virkelige egenskapene og kan derfor bruke den riktig.

Andre opplysninger
Også bladene til engsalvie (Salvia pratensis L.) blir brukt som legemiddel.

GASTRONOMI

ADVARSEL
I høye doser er den eteriske oljen fra salvie giftig og gir kramper. Derfor anbefales det ikke å ta salvle i mer enn en måned.
Innvortes bruk av salvie frarådes på det sterkeste i følgende tilfeller: Amming (den stopper melkeproduksjonen), graviditet, bortsett fra i siste måned (den får livmoren til å trekke seg sammen), og ved tilfeller av irritabilitet eller større nerve-påkjenninger.

LITTERATUR
– Johnsen, Bjørn Inge: 50 Norske medisinske planter. Oslo, Themis forlag, 1983.
– Pamplona-Roger, George D.: Frisk av urter. Røyse, Norsk bokforlag, 2007.
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.