URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Sandstråblomst (Helichrysum arenarium)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Helichrysum arenarium (L.) Moench

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Kurvplantefamilien (Asteraceae), tidligere [Compositae]

BOTANISK BESKRIVELSE
En flerårig urt som tilhører kurvplantefamilien (Asteraceae), har sylinderformet rotstokk. Om våren kommer det frem 15-30 cm lange stengler som er hvitaktig ullhårete og har grågrønne, uskaftete blad. I den nederste delen av stengelen er bladene avlangt eggformete, lenger opp på stengelen er de lansettformete/trådformete. Blomsterkurvene er omgitt av gullgule skjell, og de sitter tett samlet øverst på stengelen. Frukten er en nøtt. Blomstringstid juli-september.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
Mindre vanlig på sandmoer i det sydlige Sverige. Fredet.

INNSAMLING
Når blomsterkurvene er helt utsprugne samles de inn sammen med en liten del av stengelen. Det innsamlete materialet knyttes sammen til buketter, henges på en snor og tørkes i opptil 35’C. De friske blomsterkurvenes gule farge må ikke forandre seg under tørkingen. Drogen må ikke sammenpresses under lagringen.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Flores Stoechados (syn. Gnaphali arenarii).
Drogen har en bitter kryddersmak.

VIRKESTOFFER
Flavonderivater, for eksempel chalkonglykosid, isosalipurposid, naringemin, kempferol, apigenin og andre foreløpig dårlig kjente stoffer.

OMTALE AV SANDSTRÅBOMST

Bruk
Drogen regnes for å være virksom ved gallesykdommer og sykdommer i urinorganene (for eksempel blærekatarr og smertefull vannlating) og som et middel som stimulerer stoffskiftet.

Andre opplysninger
Denne planten er en xerofytt, dvs. en plante som trives på tørre steder.

FORVEKSLINGSARTER
Man må ikke forveksle denne planten med andre arter fra slekten Gnaphalium L., som for det meste har brune blomster eller med kattefot (Antennaria dioica (L.) Gaertn.) som har blomster med forskjellig farge og som blomstrer tidligere.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.