URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Såpeurt (Saponaria officinalis)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Saponaria officinalis L.

SYNONYMER
NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Nellikfamilien (Caryophyllaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Denne flerårige urten, som tilhører nellikfamilien (Caryophyllaceae), overvintrer med en lang og kraftig rotstokk som er rødbrun ytterst og sitrongul inni. De 30-70 cm lange opprette stenglene har trenervete, eggformet til lansettformete blad. Blomstene er lyserøde eller hvite med en behagelig duft. Frukten er en mangefrøet kapsel. Blomstringstid juli-september.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid juli-september.

UTBREDELSE
Planten forekommer ofte på avfallsplasser eller forvillet fra hager.

DYRKING
Såpeurt trenger lett, tilstrekkelig fuktig og kalkholdig jord for å trives. Frøene sås om høsten. Formering ved rotstiklinger går også bra.

INNSAMLING
Røttene kan samles inn allerede første eller andre høst. Av og til samles hele urten eller bladene. Tørkingen må foregå adskilt fra annet plantemateriale, og ved 40-50’C. Drogene oppbevares i tette krukker og beskyttes mot lys og fuktighet.

DROGE/ANVENDTE PLANTEDELER
Radix Saponariae, Såpeurtrot.
Drogen mangler lukt og har en rivende smak.

VIRKESTOFFER
Saponiner, sukker og andre stoffer.

OMTALE AV SÅPEURT

Bruk
Såpeurtrot anvendes først og fremst til teknisk bruk ved fremstilling av vaske- og rengjøringsmidler. Som medisinplante brukes den i våre dager bare utvortes som badetilsetning (under den forutsetning at pasienten ikke har noe åpent sår). Den malte drogen skummer sterkest.

Andre opplysninger
Rød såpeurt (Saponaria ocymoides L.) som er nært beslektet med såpeurt, og som av og til dyrkes, har nedliggende stengel og røde blomster.

ADVARSEL
Planten er giftig i større doser. Innvortes ble den tidligere brukt som brekkmiddel. Utvortes virker den etsende på huden. Saponiner som trenger inn i blodet forårsaker hemolyse (det røde fargestoffet forlater de røde blodlegemene). Såpeurt må ikke forveksles med roten fra brudeslør (Gypsaphila paniculata L.), som også danner skum. Brudeslør anvendes til industriell fremstilling av saponiner.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978.