URNATUR // NATURENS SPEKTRUM

Solbær (Ribes nigrum)

LOKALNAVN

VITENSKAPELIG NAVN
Ribes nigrum L.

SYNONYMER
Ribes pauciflorum Turcz.

NAVN PÅ ANDRE SPRÅK

banner_bg_1

NAVN

FAMILIE
Ripsfamilien (Grossulariaceae)

BOTANISK BESKRIVELSE
Solbær, som tilhører ripsfamilien (Grossulariaceae), er en 1-2 meter høy, tornløs busk med tre- til femflikede blad som er glissent forsynt med kjertelhår på undersiden. Blomstene er gulgrønne. Frukten er et kulerundt, svart bær. Blomstringstid mai-juni. Hele busken har en behagelig lukt.

BLOMSTRINGSTID
Blomstringstid mai-juni.

UTBREDELSE
I småskog på Hvaler og i Syd-Varanger, men ofte forvillet.

DYRKING
Solbær dyrkes i hager og parker på dyp og tilstrekkelig fuktig jord. På tørre voksesteder faller bladene og fruktene av for tidlig. Formeringen skjer gjennom stiklinger. Busken stiller ingen spesielle krav til voksested og klima, men den krever en grundig jordbearbeiding før plantingen.

INNSAMLING
Unge, friske blad som ikke er angrepet av rustsopp og modne frukter samles inn. Mellom blomstringen og fruktmodningen (mai-juli) plukkes av og til bladene ett for ett eller rives av fra grenene. De bres ut i et tynt lag og tørkes ved 40-50’C. Drogen oppbevares i tette krukker og beskyttes mot lys og fuktighet.

DROGER/ANVENDTE PLANTEDELER
Fructus, Folia Ribis nigri, solbær og -blad.
Bladene har en eiendommelig lukt og mangler smak.

INNHOLD
Garvestoffer, eterisk olje, vitamin C, bioflavonoider (først og fremst i fruktene) og andre foreløpig lite kjente stoffer.

OMTALE AV SOLBÆR

Bruk
Drogen er blitt brukt blant annet ved forkjølelse og kikhoste. Fruktsaften er vitaminrik. Man regner med at den forøker elastisiteten i blodkarenes vegger og øker organismens motstandskraft mot forkjølelsessykdommer. Ved tilberedningen mister drogene deres lukt under oppvarming.

Andre opplysninger
I mange tilfelle bruker man også blad fra rips. Solbær, rips og stikkelsbær dyrkes i forskjellige kulturer. Fruktene er skattede bær for husholdningsbruk.

LITTERATUR
– Høiland, Klaus: Naturens legeplanter. Tøyen, Hjemmet A/S, 1978